Agenda

Leiden. Dodenfeest in museum Volkenkunde
Zondag 31 Oktober 2010, 12:00 - 17:00

Allerzielen Mexico

Dodenfeest a.s. zondag in Leiden

Op de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen vieren Mexicanen Xantolo. Het woord is een verbastering van het Latijnse 'sanctuorum', dat Allerheiligen betekent. Xantolo is het feest van de doden, in het Spaans 'Dia de los muertos'. Een eeuwenoud ritueel heeft zich vermengd met de christelijke tradities, die Spaanse missionarissen meebrachten naar Midden-Amerika. Museum Volkenkunde viert zondag dit feest met zijn bezoekers.

In samenwerking met de Stichting Colores de México is een echte familiedag samengesteld, met theatervoorstellingen, live muziek, rondleidingen, kraampjes met Mexicaans handwerk en hapjes en drankjes. In de centrale hal van het museum staat een Mexicaans dodenaltaar waarop bezoekers ook een eigen aandenken aan een dierbare overledene kunnen plaatsen. Kinderen kunnen traditioneel geschminkt worden en zelf iets knutselen dat ze op het altaar kunnen zetten. Het Mexicaanse dodenfeest wordt elk jaar groots gevierd. Het is een vrolijk maar tegelijkertijd ook weemoedig feest, vol met humor en respect, waarbij de dood niet wordt gevreesd maar als vriend wordt beschouwd. Volgens de Mexicanen komen alle overleden familieleden en vrienden weer terug naar de aarde in de nacht van 1 november. Op het altaar vinden zij eten en drinken om van de reis te bekomen en kracht op te doen voor het nieuwe jaar. Kaarsen, lichtjes, bloemen en wierook helpen de doden om de weg terug te vinden.

Het feest in Leiden begint om 12 uur met de inwijding van het dodenaltaar. Tot 17 uur geven deskundigen hier uitleg bij. Om 13 en 15 uur wordt het theaterstuk 'Amor eterno' opgevoerd. Kinderen kunnen zich laten schminken en kaarsjes maken voor overleden dierbaren.

Leiden - Museum Volkenkunde: Mexicaans dodenfeest, zo, 12 u, open: di t/m zo, 10-17 u, www.volkenkunde.nl

   

Locatie Museum Volkenkunde in Leiden