Nalatenschap
Nalaten
Elk mens laat iets achter na haar of zijn dood. Materiële en immateriële zaken. Hoe dat wordt verdeeld is wettelijk geregeld.
Nalatenschap
Iedereen laat na overlijden iets achter: dat is je nalatenschap. Die nalatenschap bestaat uit ‘herinneringen’ en die worden eigenlijk direct al door je nabestaanden gedeeld. Dat zie je ook terug op de condoleance na een uitvaart. Vaak worden er dan herinneringen opgehaald en verhalen uitgewisseld. Niet zelden hoor je dan ook geanimeerde gesprekken.
Naast herinneringen laat je meestal ook de nodige spullen achter. Naarmate je ouder wordt krijg je meer spullen. Denk maar eens aan je kleding, de inrichting van je kamer. Misschien heb je een eigen huis, heb je het één en ander gespaard. Al deze bezittingen vormen je nalatenschap.
Na overlijden worden deze bezittingen verdeeld onder de nabestaanden. De bezittingen zijn onder te verdelen in geld, onroerende goederen en overige. Het verdelen daarvan kan via de wettelijke regeling. Wil je dat zelf bepalen, dan kan dat door het op laten stellen van een testament. Tenminste als het gaat om de verdeling van geld en onroerende goederen. Alle andere bezittingen kun je ook in een codicil of legaat vermaken aan je nabestaanden.