Agenda

Purmerend, themadag Terebinth over het praktisch restaureren van grafmonumenten
Zaterdag 26 Augustus 2017, 13:00 - 17:00

Terebinth logoGeachte lezer,

Terebinth, stichting voor funerair erfgoed, nodigt u graag uit deel te nemen aan een themadag op 26 augustus a.s. in Purmerend, over het praktisch restaureren van grafmonumenten. U ziet hieronder het programma.

Hierbij gaan ook twee bijlagen: ik hoop dat u het programma/de uitnodiging ook wilt doorsturen aan donateurs/leden of aan een iedereen van wie u vermoedt dat ze voor deze middag over praktische restauratie van funerair erfgoed (en in het bijzonder voor de Oude Begraafplaats in
Purmerend) interesse kunnen hebben. Zeker als mensen daarin zelf ook al actief zijn, ontmoeten wij hen graag op 26 augustus a.s. - ook om anderen over de drempel te helpen.

Is doorsturen verder niet aan de orde, dan hoop ik dat u ons persbericht op uw site wilt publiceren of in uw blad wilt opnemen. Of in enig ander medium aandacht wilt geven.

 

Met dank voor uw moeite en vriendelijke groet, namens het bestuur van de stichting Terebinth,

Korrie Korevaart

(Bureau Terebinth, tel. 06 2417 3646)

 

13.00 uur: INLOOP EN MET KOFFIE

Plaats: Concordia, Koemarkt 45, 1441 DB Purmerend

13.30 uur: BERT LEVER (VOORZITTER TEREBINTH): WELKOM

13.40 uur: JAN VREEKER: RESTAURATIE, HOE PAKKEN WE HET AAN?

Er is een oude begraafplaats in de buurt. Het zou een mooi wijk- of dorpspark kunnen zijn, maar het is een rommeltje. Grafmonumenten zijn vernield en vervallen, niemand kijkt ernaar om. Toch willen een paar mensen van de historische vereniging er wat aan gaan doen. Maar hoe pak je dat aan: scheve en kapotte grafstenen, gebroken bandjes, onleesbare marmeren stenen, woekerende struiken, wateroverlast en bomen met achterstallig onderhoud? Op welke manier en in welke volgorde? Met doorgaans een minimum aan financiële middelen. En wat wordt het doel?

Jan Vreeker (steenhouwer, grafdelver) is in de veelzijdigheid van zijn bezigheden het best te typeren als een restauratiedeskundige met ruim twintig jaar ervaring in de restauratie van vooral hardstenen grafmonumenten. Zijn bedrijf (zie: http://www.begraafplaatsservice.nl/
[1]) werkt commercieel, maar hij deelt zijn kennis altijd graag met al die vrijwilligers die zich in hun vrije tijd inzetten voor onderhoud en restauratie van een oude begraafplaats die hun na aan het hart ligt.
Vanwege hun interesse in de plaatselijke geschiedenis, omdat hun familie er ligt, omdat ze deze historische en idyllische oase willen bewaren uit respect voor het verleden en de identiteit van hun dorp of stad.

14.30 uur: THEEPAUZE

15.00 uur: JAN KRAMER & ALEX VALLENTGOED: RONDLEIDING OP DE OUDE BEGRAAFPLAATS

Een voorbeeld uit de praktijk. Jan Kramer en Alex Vallentgoed zijn niet bij de pakken neer blijven zitten. Ze zijn aan het werk gegaan voor ‘hun’ begraafplaats aan de Nieuwstraat in Purmerend. Dit monument is al 354 jaar oud. Samen met tien vrijwilligers werken ze sinds 2001 actief aan behoud en restauratie. Ook zij delen graag hun ervaringen, om ook hun eigen werk en onderzoek te verbeteren en om anderen te inspireren. De rondleiders zullen de aandacht vestigen op materiaal, onderhoud en herstel – maar evengoed blijken er achter de stenen ook spannende verhalen te zitten!

16.15-17.00 uur: Borrel: napraten met hapje en drankje

AANMELDING: Liefst p.o., uiterlijk 20 augustus a.s. via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Korrie Korevaart, tel. 071 514 2894 / 06 2417 3646). Betaling van deelnamekosten (10 euro voor donateurs, 15 euro voor
niet-donateurs): uiterlijk 20 augustus, naar bankrek.nr. NL 92 INGB 0000
3355 36 (BIC INGBNL2A), t.n.v. Terebinth, stichting voor funerair erfgoed te Den Haag o.v.v. Purmerend, zie www.terebinth.nl

INFORMATIE OVER VERVOER EN AFSTANDEN: Lopen vanaf NS-station
Purmerend (via Wilhelminalaan, Wolthuissingel, bruggetje naar links, links ligt dan de begraafplaats aan de Nieuwstraat, maar u slaat rechtsaf, de Plantsoengracht op, dan de eerste straat links:
Plantsoenstraat, en vervolgens eerste straat rechts: Koemarkt. Terug vanaf Concordia naar de begraafplaats aan de Nieuwstraat duurt tien minuten. Openbaar vervoer is de beste keuze; er geldt betaald parkeren.
Zie ook: www.concordiapurmerend.nl/contact/

MEER INFORMATIE: Over de Stichting Behoud en herstel Oude
Begraafplaats Purmerend: zie www.oudebegraafplaatspurmerend.nl/

pdfDownload hier het programma

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.