Agenda

Venray. Muzenprogramma Villa Weverslo
Dinsdag 26 Juni 2012, 20:00

Weverslo

Muzenprogramma Villa Weverslo 26 juni, 20.00 uur
Hoe kunnen oeroude rituelen rondom de dood ons vandaag inspireren.

In alle culturen en in alle tijden hebben mensen de dood een bijzondere plaats gegeven. De manier van afscheid nemen varieert door de tijden en de culturen heen van heel sober en kort tot uitbundig en langdurig. Altijd staat het verwerken van een verlies en het omgaan met de onzekerheid over het 'namaals' centraal.

William Arfman voert ons door de wereldgeschiedenis van rituelen en gebruiken rondom de dood. Hij plaatst onze eigen rituelen en ceremoniën van nu in een historisch perspectief. Zowel door zijn persoonlijke fascinatie voor de rituelen rondom de dood als door zijn wetenschappelijke studies is hij een bron van informatie en inspiratie.
Hij onderzocht de voorouderverering in Mexico en de kunstmanifestatie Allerzielen Alom in Nederland van de kunstenares Ida van der Lede. Op dit moment onderzoekt hij collectieve herdenkingsrituelen bij Katholieken, Protestanten en buitenkerkelijken in Nederland. Eveneens studeerde hij Vergelijkende Religiewetenschappen aan de Universiteit Leiden en is promovendus aan de Universiteit van Tilburg naar de rituele dynamiek van hedendaagse collectieve herdenkingen. Daarnaast werkt ij samen met anderen aan het boek Ritueel Landschap.

Toegang € 5,00 per avond, incl. koffie/thee.

De basisfilosofie voor Villa Weverslo is geïnspireerd op vijf thema's die altijd spelen rondom het levenseinde van mensen. Het zijn ontmoeting, bemoediging, beleving, inspiratie en bezinning. Zij vormen de Muzen van Weverslo; helpen ons door moeilijke momenten. Het programma 'De Muzen van Weverslo' wil bijdragen aan een passende cultuur rondom het levenseinde van mensen.
Villa Weverslo biedt tevens de mogelijkheid voor het houden van uitvaartbijeenkomsten en beschikt over een eigen mortuarium voor verzorging en opbaring van overledenen. Op de Natuurbegraafplaats Weverslo hebben de Muzen elk een eigen plek.

 

 

    

Locatie Villa Weverlo, Stationsweg 65, Venray