header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer
De initiatieven op begraafplaatsen zijn niet meer te tellen. Het is een traditie geworden om rond Allerzielen aandacht te besteden aan onze doden. Allerzielen Alom wordt een kenniscentrum en leverancier van rituele kunstvormen.

Allerzielen Alom is een inspiratiebron voor drie kunstinstellingen in Brabant, voor grote uitvaartbedrijven als Yarden, Dela en De Nieuwe Ooster, voor uitvaartondernemers en ritueelbegeleiders in Leiden, Apeldoorn, Bergen, Velsen en Vlaardingen en voor zorginstellingen in Baarn en Biezenmortel. Zelfs kerken gaan overstag en de vijver in het Vondelpark wordt omgetoverd tot ritueel landschap

Je treft er verlichte gastvrije plekken aan maar niet altijd is er sprake van kwaliteit. Soms is het teveel een evenement of een expositie. Vaak gaat het niet verder dan theelichtjes met muziek en gedichten. Er wordt gedacht ‘dat kunnen we zelf, kunstenaars zijn niet nodig’ maar ze beseffen niet dat het ten koste gaat van de verbeeldingskracht. Kunst is de motor van de verbeelding en geeft toegang tot het mysterie van de dood.

Allerzielen Alom heeft een specifiek gedachtegoed en een groot aanbod van rituele kunstvormen ontwikkeld.  Zoals: het ‘Tijdkantoor’ waar tijd wordt uitgedeeld. Tijd als geschenk voor de levenden. Bij een film van ‘breiende vrouwen kun je ook aanschuiven, de draad oppakken en mee breien. Het ‘Namen zingen bij de vuurcirkel’ is een krachtig ritueel. De klank van een naam gaat in rook op,  een transcendente werking.  Het zijn rituele kunstwerken die ontsproten aan autonome en experimentele geesten die opgeleid zijn binnen Allerzielen Alom o.l.v. Ida van der Lee. Dus geen clichés met eikenblaadjes en zonsondergangen, maar frisse authentieke uitgangspunten.  Dat verrast mensen, daardoor openen ze zich ineens. Kunst onthuld zo  ware emoties.

Zonder deze rituele kunstvormen is het al gauw meer van hetzelfde. Gedichten voorlezen en een concert is beheersbaar en betaalbaar maar het nodigt niet uit tot het vertellen van eigen verhalen. Mensen blijven opgesloten en eenzaam met hun doden. Allerzielen Alom geeft juist wel handvatten om hier uitdrukking aan te geven. En dan niet in termen van verlies en gemis, maar verhalen die gaan over herinneringen, inspiratie en ideeën van de overledenen. Het gaat over duurzaamheid, over menselijk sociaal erfgoed dat wordt gerecycled. De toegevoegde waarde van de kunst en kunstenaars is de enorme creativiteit die zo vreselijk ontbreekt in rouw- en begrafenisrituelen. Die zijn over het algemeen ingehouden en vormeloos.

Dit jaar organiseert Allerzielen Alom zelf geen vieringen. Wel zijn er organisatoren, regisseurs en kunstenaars opgeleid die een viering organiseren of kunstwerken tonen op de diverse locaties. Er zijn kunstvormen te zien in Bergen, Velsen, Baarn en de Chassekerk in Amsterdam. Allerzielen Alom gaat zich meer als kenniscentrum profileren. Zij wil inspireren en ervaringen bundelen en delen. De kunst als laboratorium voor nieuwe cultuur rond de dood waarin voor iedereen een rol is weggelegd.

De nieuwe publicatie ‘De muze van het herdenken, vijf jaar Allerzielen Alom’, maakt zichtbaar hoe kunst het traditionele katholieke Allerzielenfeest in een seculiere samenleving betekenis geeft. Bijdragen van de Radboud Universiteit, Dirk van Weelden en Ida van der Lee. Te bestellen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl