header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

BOVENGRONDS BEGRAVEN kan binnenkort ook in Haarlem.

 bovengronds_begraven_haarlem Artist impressie bovengronds.
HAARLEM – Begraafplaats St. Jozef gaat uitbreiden met bovengrondse graven.
Vanaf december is het mogelijk om in Haarlem op de begraafplaats St. Jozef aan de Vergierdeweg bovengronds te worden bijgezet. Met de uitbreiding wil de gemeente Haarlem inspringen op de vraag naar bijzondere vormen van begraven. Medio 2011 wordt dit tevens mogelijk op de begraafplaats Akendam.

Bovengronds begraven houdt in dat de overledene in een galerijgraf wordt bijgezet. In elke nis is plaats voor één overledene. De nis wordt met een natuurstenen gedenkplaat afgewerkt.

Op St. Jozef wordt een modulair systeem gebouwd van 9 wandgraven. Hiermede wordt op beide begraafplaatsen aandacht geschonken aan bijzondere en eigentijdse vormen van begraven.

Bovengronds begraven is veelal ook een tussenvorm tussen in de aarde begraven en cremeren. Mensen die zich niet prettig voelen bij het idee om begraven of gecremeerd te worden hebben nu een alternatief.  Nabestaanden kunnen ook veel dichter bij de overledene komen, er is maar één steen tussenbeiden waardoor het een intiemer manier is van rouwverwerking.

Haarlem kondigde al vorig jaar aan plannen te maken voor bovengronds begraven op de Gemeentelijke begraafplaatsen. Inmiddels hebben de eerste geïnteresseerden zich al gemeld. Het is ook mogelijk 2 of meerdere graven naast elkaar te reserveren zodat een familiegraf ontstaat.

Het systeem is modulair wat betekent dat indien de bovengrondse graven vol raken er een nieuw systeem kan worden gekoppeld. De bovengrondse graven kunnen worden afgewisseld met Mausolea. Hiermede krijgen beide begraafplaatsen een statusverhogende sfeer door de architectonische afwisseling.

De bovengrondse graven zijn geproduceerd uit duurzaam beton waarbij secundaire grondstoffen zijn gebruikt ter vervanging van zand en grint.

De bovengrondse graven worden geleverd door Den Boer Econorm uit Heemstede.
De natuurstenen elementen worden verzorgd door Nirvana Gedenkstenen.

 

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl