header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

is opgericht om in te spelen op de toenemende vraag as te mogen verstrooien in de vrije natuur. Inmiddels is een beukenbos bij Hoog Buurlo daarvoor als eerste gebied speciaal aangewezen. Sinds vandaag is tevens de website www.natuurlijkherdenken.nl online.

Een uitvaart wordt steeds persoonlijker. Een heel eigen invulling van de asbestemming kan daar ook bijhoren. Iemand voor wie de natuur belangrijk was bij leven, kan er na overlijden voor kiezen om het lichaam terug te geven aan diezelfde natuur. "Het is een mogelijkheid die veel mensen aanspreekt,"zegt Henry Keizer, voorzitter van de Stichting Natuurlijk Herdenken. "Bij natuurlijk herdenken staat de natuur centraal. De plaats waar de as verstrooid is, krijgt dus helemaal geen markering. De plek is de herinnering."

Hoog Buurlo
Een beukenbos bij Hoog Buurlo - in het hart van de Veluwe – is het eerste natuurgebied van Staatsbosbeheer dat speciaal voor het verstrooien van as is aangewezen. Keizer: "Ook hier is de plaats zelf de gedenkplaats, maar anders dan in de andere gebieden is hier wel ruimte voor een subtiele markering in de vorm van zwerfkeien die achtergelaten kunnen worden en zo een 'monument' vormen. Maar ook hier gaat de natuur haar gang. Een wroetend zwijn zou bijvoorbeeld een steen kunnen verplaatsen."

Vermijden pijnlijke situaties
De Stichting Natuurlijk Herdenken is opgericht omdat er steeds meer vragen kwamen om de as te mogen verstrooien in de vrije natuur. Keizer: "Wij zorgen desgewenst voor begeleiding en uiteraard de formele toestemming. Vaak is namelijk wél bekend dat het mag, maar niet dat de wet eist dat er wél toestemming is van de eigenaar van die grond. Om pijnlijke situaties te voorkomen, kijken wij bovendien of een bepaald gebied wel geschikt is om de as te verstrooien. Je moet er toch niet aan denken dat de as verstrooid wordt op een plaats waar een jaar later een fietspad is gepland."

Mensen die meer informatie willen over asverstrooiing in de vrije natuur kunnen contact opnemen met de Stichting Natuurlijk Herdenken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 0313 - 422 307. De kosten die aan het verstrooien in de vrije natuur verbonden zijn, staan op www.natuurlijkherdenken.nl.

Stichting Natuurlijk Herdenken
Om ruimte te bieden aan de vraag om as te mogen verstrooien in de vrije natuur is in 2009 de Stichting Natuurlijk Herdenken opgericht. Dit gebeurde op initiatief van Staatsbosbeheer - sinds 1899 beheerder van zo'n 250.000 ha bos- en natuurgebied in Nederland – en 'de Facultatieve Groep', die in ons land sinds 1874 een voortrekkersrol speelde op het gebied van cremeren, hier ook het eerste crematorium bouwde (Westerveld, 1913) en inmiddels zeven crematoria en twee begraafplaatsen exploiteert (1913).

 

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl