header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

  HU logo

30 november 2009

Congres ‘Luister naar mij! Jongeren en rouw in de klas’ bij Hogeschool Utrecht

Op 19 januari 2010 vindt het congres ‘Luister naar mij, over jongeren en rouw in de klas’ plaats, als afsluiting van de minor ‘beroepsmatig omgaan met verlies’ van Hogeschool Utrecht, Faculteit Maatschappij en Recht. 

Doelgroep

Beroepskrachten uit het voortgezet, middelbaar beroeps, hoger en wetenschappelijk onderwijs, zoals mentoren en studieloopbaanbegeleiders, zijn van harte welkom.

Inhoud

Sprekers tijdens het congres zijn onder andere Riet Fiddelaers-Jaspers, Paul Boelen, Jan Mokkenstorm, Margaret Stroebe, Tineke Rodenburg, Daan Westerink en vier jongeren uit het boek ‘Verder zonder jou’. De organisatie van het congres is in handen van: Hogeschool Utrecht, LSR Dienstencentrum, Uitgeverij ten Have en Bureau Daan Westerink.

Boek ‘Verder zonder jou’

Tijdens het congres wordt het boek ‘Verder zonder jou, jongeren over de dood van iemand die ze lief is’ van Daan Westerink gepresenteerd. In het boek vertellen 27 jongeren over hun leven na de dood van hun broer, zus, vader, moeder of grootouder. Ze vertellen hoe hun binnen hun omgeving, vrienden- en familiekring en op school op die dood werd gereageerd. Ook geven zij tips hoe je om kunt gaan met jongeren die een dierbare verliezen.  

Meer informatie

Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Datum: Op 19 januari 2010

Waar: Auditorium Hogeschool Utrecht, Faculteit Maatschappij en Recht

Adres: Heidelberglaan 7 in Utrecht (De Uithof).

Kosten: €160,= inclusief lunch en boek ‘Verder zonder jou’

Bijlagen:

 

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl