header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

allerzielen-alom-logo

Allerzielen Alom geeft nieuwe invulling en betekenis aan dodencultuur

Sfeervol de doden vieren in het hele land

 

Tussen 17 oktober en 4 november vindt in 10 gemeenten in Nederland de kunstmanifestatie Allerzielen Alom, kunst tot herdenken, plaats. Allerzielen Alom biedt gelegenheid om de doden te herdenken op een manier die aansluit bij de samenleving van nu. Het geeft met (rituele) kunst opnieuw vorm aan een van oorsprong katholieke traditie maar is niet aan een religie gebonden. De manifestatie is voor iedereen toegankelijk. In vijf jaar tijd heeft Allerzielen Alom zich als vernieuwend concept bewezen.

 

De kracht van Allerzielen Alom schuilt in de diversiteit van de verschillende kunstuitingen. Begraafplaatsen worden 's avonds gastvrij aangekleed met licht, vuur, klank en kunst. De kunstvormen inspireren de deelnemers om over hun doden te praten en hun naam weer tot klinken te brengen.

In de voorbereiding zijn er voor nabestaanden die hun doden op bijzondere manier willen eren speciale avonden georganiseerd. Op deze avonden werden ideeën aangereikt om iets bijzonders bij het graf te creëren. Door het geleefde leven te vieren, kunnen de inspiratie, het gedachtegoed en de betekenis van onze overledenen levend worden gehouden. De doden niet verzwijgen maar vieren om wie ze waren en wat ze te vertellen hebben.

 

Locaties

Zaterdag 17 oktober    19.30 - 22 uur  Graft-De Rijp  N.H. en R.K. begraafplaats en zerkenvloer

Zondag 25 oktober      19 - 22 uur       Edam Grote Kerk en de  begraafplaats

Woensdag 28 oktober 19 - 22 uur       Santpoort-Noord begraafplaats De Biezen, Kwekerslaan 21

Verder zijn er vieringen in Bergen op Zoom, Biezenmortel, Apeldoorn, Amsterdam IJburg, Castricum, Leeuwarden, Vlaardingen.
Kijk op www.allerzielenalom.nl voor het complete overzicht van activiteiten.

 

De ontwikkeling van Allerzielen Alom

In 2005 begonnen op één plek, staat anno 2009 de teller op 36 vieringen. Omdat de religie voor veel mensen aan betekenis heeft verloren, ligt er voor de kunst een grote uitdaging om de expressievormen binnen de dodencultuur te vernieuwen. Onderzoek van de Radboud Universiteit wees uit dat Allerzielen Alom inspeelt op een grote behoefte aan nieuwe en betekenisvolle vormgeving. Mensen hebben het op een intense manier beleefd. In de uitvaartwereld is Allerzielen Alom inmiddels een fenomeen. Allerzielen Alom brengt bovendien cultureel erfgoed, te weten begraafplaatsen, de oude Allerzielentraditie en de levensverhalen van de overlevenden, op een inspirerende manier tot leven.

Initiator en kunstenaar Ida van der Lee is inmiddels een expert op het gebied van community art en rituele kunst. Ze slaat bruggen tussen gemeenschappen, kunstenaars, amateurs, uitvaartverzorgers, kerken en welzijnsinstanties. Ida van der Lee werkt voortdurend aan de ontwikkeling van een organisatiestructuur die het mogelijk maakt om het concept van Allerzielen Alom wortel te laten schieten in de samenleving en het te verduurzamen. Overdragen en kennisdelen vormen dit jaar de focus.

 

Financiering: Provincie Noord-Holland, VSBfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Yarden prijs, Kunstenaars & Co Volkshogeschool Nederland, SNS Reaalfonds, gemeenten Velsen, Edam- Volendam, Graft - De Rijp, Rabobank Velsen.

Samenwerking: Kunstenaars & CO, Kunst en Cultuur Noord Holland en Schatten van Brabant.


Informatie: www.allerzielenalom.nl;
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Ida van der Lee)
Tel.: 06 41 38 28 31

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl