header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

  
Uit 31 inzendingen heeft een vakjury met o.a. Jacobine Geel drie genomineerden geselecteerd voor de Yarden Stimulans 2009:
"De Levensjas" van het netwerk Palliatieve Zorg Noord- en Oost-Flevoland (Stichting Medisch Coördinatie Centrum Flevoland),
"parlAmore" van Marian van Essen
"Emotiebrood" van de Culinaire Werkplaats
.

Zij maken kans op de prijs van 5.000 euro voor het meest vernieuwende idee rondom de uitvaart en het levenseinde, dat een impuls verdient voor landelijke uitwerking. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op het Yarden Symposium te Zeist op 7 november aanstaande.
De jury met Jacobine Geel (theologe/tv-presentatrice), Manu Keirse (directeur Academisch Ziekenhuis Leuven) en Peter Buisman (hoofdbestuurslid Yarden Vereniging) heeft alle inzendingen bestudeerd en beoordeeld. Jacobine Geel: "Er bestaan al veel diensten en producten rondom de uitvaart en het levenseinde. Het is dan ook een hele opgave om een innovatief initiatief te lanceren, met ook nog eens een maatschappelijke importantie. Wij kozen voor deze drie projecten omdat zij op geheel eigen wijze aandacht vragen voor de bewustwording rondom de dood, afscheid en herinnering."

‘De Levensjas'
De visueel prachtige Levensjas wordt aangetrokken door pastor Liesbeth Winters-Jonas en vertelt m.n. kinderen uit het basisonderwijs op een laagdrempelige manier over het leven, maar ook over het verlies ervan en wat dit met je kan doen.

parlAmore
De parlAmore rouwknoop is een ronde edelsteen van zwarte onyx of rode jaspis met daarop een neutraal parelmoeren knoopje. Dit knoopje kan op eenvoudige wijze vervangen worden door een knoopje naar keuze. Zo creëert men een rouwknoop met een eigen karakter en kan men, wanneer daar behoefte aan is, een tastbare herinnering aan één bepaalde overledenen met zich meedragen.

Emotiebrood
Voor de Yarden Stimulans 2009 vraagt Marjolein Wintjes, één van de initiatiefnemers van de Culinaire Werkplaats, aandacht voor haar nieuwe kijk op brood en de rol die brood kan spelen bij rouwbeleving. De rouwgerelateerde emotiebroden bieden de mogelijkheid om samen het brood te breken en op persoonlijke wijze bewust en samen het laatste gezamenlijke moment te delen.

Yarden Stimulans
Yarden reikt dit najaar voor de tweede maal de Yarden Stimulans uit. Deze tweejaarlijkse prijs van € 5.000 is ingesteld als stimulans voor kleinschalige initiatieven op het gebied rondom het levenseinde en de uitvaart die potentie voor landelijke uitwerking hebben. In 2007 won Sterrenkindje van Mari Jonker de Yarden Stimulans.

Yarden
Yarden is een jonge, snel groeiende uitvaartorganisatie, die uitvaartverzorging, verzekeringen en voorlichting aanbiedt. Yarden telt bijna 1 miljoen leden. De ambitie van Yarden is helder, dé uitvaartorganisatie van Nederland zijn. Maximale persoonlijke aandacht voor iedere afzonderlijke klant en elke individuele wens is daarbij het vaste uitgangspunt. Niet voor niets is het motto van Yarden ‘Iedere uitvaart uniek'. Door uitvaartwensen centraal te stellen wil Yarden dat mensen zich bewust worden van hun wensen - en dat ze deze gaan vastleggen. Immers hierdoor kan een uitvaart worden uitgevoerd zoals de klant dat wil. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun nabestaanden. Yarden weet uit ervaring dat een uitvaart een unieke en bij de overledene passende gebeurtenis dient te zijn zodat dit een positieve bijdrage levert aan de rouwverwerking.

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl