Persbericht

BGNU reikt position paper Duurzaamheid uit aan directeur Après la Vie
Dinsdag 18 juni 2019, komt de uitvaartbranche bijeen voor een presentatie over duurzaamheid bij uitvaarten. Branchevereniging BGNU reikt de position paper over duurzame uitvaarten die zij samen met de Stichting GreenLeave heeft opgesteld vanmiddag uit aan Anja van Wingerden, directeur van opleidingsinstituut Après la Vie.

Duurzame uitvaarten: vraag en aanbod
Het wordt steeds gemakkelijker om een uitvaart duurzaam in te vullen. In de uitvaartbranche zijn in de afgelopen jaren steeds meer duurzame producten op de markt gekomen en dienstverlening wordt steeds duurzamer ingericht. De ontwikkelingen gaan snel!

De bomen en het bos
Zo zijn er in de afgelopen jaren steeds meer alternatieven op de markt gekomen voor de spaanplaten uitvaartkist. Het materiaal en de lijmen die in spaanplatenkisten gebruikt worden, zijn belastend voor het milieu. Kisten van gevlochten wilgentenen of van inlands hout mogen zich in een steeds grotere populariteit verheugen. En zo zijn er meer punten waar het steeds gemakkelijker wordt om voor milieuvriendelijke producten en materialen te kiezen: het rouwdrukwerk, de bloemen, de catering, de grafsteen en nog veel meer.

Weten wat er te koop is

Niet iedereen realiseert zich hoeveel mogelijkheden er bij een uitvaart zijn, hoeveel duurzame opties waarmee een uitvaart een eigen en persoonlijk karakter kan krijgen. BGNU, de branchevereniging voor uitvaartondernemingen, vraagt daar nu aandacht voor. Samen met Stichting GreenLeave, die zich inzet voor het verduurzamen van uitvaarten, heeft BGNU een position paper geschreven waarin duurzame opties bij de uitvaart belicht worden en waarin wordt aangegeven welke ontwikkelingen op dat gebied momenteel gaande zijn.

Bewuste keuzes
Consumenten die zich vooraf hebben verdiept in de mogelijkheden kunnen makkelijker keuzes maken over de invulling van de uitvaart en kunnen daarmee een belangrijk verschil maken ten aanzien van de duurzaamheid ervan. Bijvoorbeeld door stil te staan bij de mogelijkheden om de uitvaart op één locatie te organiseren. Dat bespaart veel autokilometers van de belangstellenden (dus minder CO2-uitstoot), en veel (oudere) belangstellenden vinden het doorgaans nog prettiger ook!
Bij het regelen van een uitvaart hebben uitvaartverzorgers een adviserende taak. BGNU vindt dat duurzaamheid in dat advies aandacht verdient. GreenLeave zorgt dat uitvaartverzorgers kennis hebben van duurzaamheidsaspecten en die met nabestaanden kunnen bespreken.

Van voorlopers naar mainstream

Tijdens het BGNU NetwerkEvent dat vandaag in de Moestuin in Utrecht plaatsvindt, houdt Esther Molenwijk van GreenLeave de aanwezige uitvaartbranche voor hoe zij samen met nabestaanden het verschil kunnen maken.
Stichting GreenLeave is een initiatief van zes BGNU-leden, koplopers in de branche waar het om duurzaamheid gaat. Het initiatief heeft in de afgelopen vijf jaar veel weerklank in de branche gevonden: meer en grotere ondernemingen hebben zich aangesloten bij de Stichting. De aangesloten ondernemingen proberen duurzaamheid niet alleen onder de aandacht van nabestaanden te brengen, ze handelen er ook zelf naar en worden daar binnenkort ook op gecontroleerd via het Keurmerk Uitvaartzorg, het keurmerk voor goede uitvaartzorg

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl