header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer
Persbericht
Moscowa

“Vanwege de bijzondere geschiedenis en unieke natuur is Moscowa dit jaar door de organisatie gekozen als ambassadeur van de provincie Gelderland”, vertelt André Kruijmer, locatiemanager van Moscowa. “Daar zijn wij natuurlijk hartstikke trots op.” Moscowa organiseert tijdens het weekend een aantal activiteiten, waarbij iedereen van harte welkom is.

Opening en ‘verhalen’-wandeling

Op vrijdag 24 mei, 14.30 uur, vindt op Moscowa de opening van het Weekend van de Begraafplaats plaats. organisator LOB (landelijke Organisatie van Begraafplaatsen) verzorgt een welkomstwoord in Theehuis Moscowa, waarna een wandeling door het gedenkpark van start gaat. Kruijmer: “echte Moscowa-kenners begeleiden de bezoekers door het park en vertellen de vele verhalen van het park. De wandeling gaat langs allerlei graven en monumenten: van bekende militairen, dichters, burgemeesters, maar ook van 'gewone' Arnhemmers met een bijzondere geschiedenis.”

Lezing: groen op Moscowa

Deskundige groenmedewerkers van de gemeente Arnhem vertellen op zaterdag 25 mei, vanaf 14.00 uur, over het groen op Moscowa; waarom worden planten, struiken en bomen op bepaalde plekken wel of juist niet geplant. Ook wordt het veranderende verwachtingspatroon van nabestaanden en gebruikers van het park besproken, en hoe daar op in te spelen.

“Begraafplaatsen zijn bijzondere plekken vol verhalen, verhalen die maar weinig mensen kennen. Door tijdens zo’n weekend de drempel te verlagen laten we aan het publiek zien wat we voor moois te bieden hebben. Iedereen is welkom om de schoonheid en historie van ons park te ervaren.”

Weekend van de Begraafplaats

weekend van de begraafplaats 100Dit jaar wordt voor de zesde maal het Weekend van de Begraafplaats georganiseerd. De LOB, stichting Terebinth en de Branche Vereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB) faciliteren deze gebeurtenis. Het initiatief voor het Weekend komt van de ASCE, de Association of Significant Cemeteries in Europe. Bij deze organisatie zijn 179 begraafplaatsen uit 22 Europese landen aangesloten – waaronder ook Moscowa (als tweede van Nederland). De ASCE stelt als doel om de Europese begraafplaatsen onder de aandacht te brengen als fundamenteel onderdeel van ons erfgoed.

Over Begraafplaats & Crematorium Moscowa Begraafplaats & Crematorium Moscowa is een echt Arnhems gedenkpark. Het terrein van de uitgestrekte monumentale begraafplaats (1873) heeft een fraaie ligging en is ook een geliefd wandelgebied.

veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl