header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

uitvaartmedia_proefabonnementWilt u automatisch een overzicht ontvangen met de laatste nieuwsberichten, agendavermeldingen etc. van de afgelopen week, abonneer u dan gratis:
aanmelding wekelijkse nieuwsbrief

Klik
hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief

Uitvaartnieuws-overzichten
van de afgelopen tijd


urn op amerikaans vliegveld

HLN, 9 mei 2019. Reiziger furieus nadat veiligheidspersoneel op luchthaven urn overleden moeder opent en as test
Een Amerikaanse man heeft op Facebook zijn ongenoegen geuit over de manier waarop veiligheidspersoneel op de internationale luchthaven van Denver omging met de as van zijn overleden moeder. Iemand opende de urne en testte de as die erin zat. ...Er wordt aangeraden om een container te kopen van bijvoorbeeld hout of plastic, zodat de inhoud makkelijk gescand kan worden. Want als dat niet lukt, wordt de container niet doorgelaten......Naar het originele artikel..

begraafplaats sint bavo rijsbergen Zundertse Bode, 9 mei 2019. St. Bavoparochie Rijsbergen start bijzonder natuurproject op begraafplaats
...De komst van de crematoria bracht met zich dat het aantal begrafenissen in de loop der jaren in aantal sterk is gedaald. Door de ontstane ruimte op de achter de Sint Bavokerk gelegen begraafplaats is het parochiebestuur op een bijzonder idee gekomen... Het bestuur is nu voornemens de grond aan te wenden ten goede van de natuur. Daarbij is vooral het vergroten van de populatie van diverse insecten het doel. "Veel insecten die zeer nuttig zijn voor het bestuiven van bloemen en planten, dreigen stilaan te verdwijnen. Volgens ... Naar het originele artikel...

crematorium hoendiep delaRTVNoord, 8 mei 2019. Raad van State geeft groen licht voor crematorium Hoendiep
De Raad van State heeft woensdag alle bezwaren tegen het nieuwe Dela-crematorium aan het Groningse Hoendiep van tafel geveegd. De Raad stelt vast dat er in de regio voldoende behoefte is aan nog een crematorium, zeker met het oog van een toenemend aantal verwachte crematies in de komende jaren. De uitspraak is vooral een domper voor het splinternieuwe Respectrum crematorium in Eelderwolde. Dat vreest dat door de komst van een concurrent andere crematoria in Noord-Nederland failliet gaan. De... Naar het originele artikel...

svg logo Fondsenwerving.nl, 8 mei 2019. Wat je moet weten over het afwikkelen van nalatenschappen
Het werven van nalatenschappen krijgt de laatste jaren terecht veel aandacht. Maar ook de afhandeling kan worden gezien als onderdeel van het fondsenwervingsbeleid. Als het niet goed gebeurt, kun je als organisatie veel inkomsten mislopen. Daar zijn in de praktijk serieuze voorbeelden van. In dit... Naar het originele artikel...

 begraafplaats rk ericaRTVDrenthe, 6 mei 2019. Dieven aan de haal met struiken begraafplaats Erica
Het moet een rare gewaarwording zijn geweest voor de beheerder van de Rooms Katholieke begraafplaats in Erica: zeker twintig pas aangeplante Rododendrons zijn verdwenen.... Ook zijn bij de Maria Kapel bij de Rooms Katholieke Kerk zes nieuw geplante Azalea's .... Naar het originele artikel..

erdal balci De Volkskrant, 6 mei 2019. De uitvaart in de moskee had mij treurig gemaakt, vooral de wrede wijze waarop vrouwen er werden weggerukt van de laatste momenten met hun man
.
.. Waarschijnlijk was ze gedreven door de diepe wens toch nog een glimp op te vangen van het beeld van hoe haar diepgelovige geliefde onder begeleiding van de imam de moskee werd uitgedragen. Alleen de mannelijke familie, vrienden, kennissen en vage kennissen mochten de lijkkist nog een laatste keer strelen. Ik aaide... Naar het originele artikel..

Metrotime.be, 5 mei 2019. Overleden acteur Luke Perry kreeg een groene uitvaart in een ‘champignonpak’
Luke Perry is op een opmerkelijke manier begraven, namelijk niet in een kist maar in een milieuvriendelijk ‘champignonpak’. Dat heeft zijn dochter Sophie deze week verteld in een Instagrampost. ... Het Infinity Burial Suit is een handgemaakt kledingstuk dat wordt gedragen door de overledene. Het pak is volledig biologisch afbreekbaar en heeft een ingebouwde biomix, bestaande uit paddenstoelen en andere micro-organismen. “Het doet drie dingen”, aldus de website van Coeio, de maker van het pak. “Helpen bij ... Naar het originele artikel..

marmeren kruizen margraten Limburger, 3 mei 2019. Goedbedoelde geschenken tasten marmeren kruizen op begraafplaats Margraten aan
Van helmen en onderscheidingen tot knuffelbeesten, molentjes, gekleurde linten en kerstmannetjes. Blom twijfelt er niet aan: allemaal goedbedoelde ‘geschenken’ voor de hier begraven strijders. Maar voor de witte, marmeren kruizen en Davidssterren zijn ze funest. En ... Naar het originele artikel..

 arie willigenburgAD, 3 mei 2019. Na 4000 uitvaarten te hebben georganiseerd, was het tijd voor zijn eigen
Mensen vroegen specifiek om hem als uitvaartleider. Arie was warm, opgewekt, integer en vakkundig. Arie Willigenburg hield er een bijzonder ontbijtritueel op na. Zelfs op vakantie in Tunesië haalde hij dvd’s met uitvaarten van bekende Nederlanders tevoorschijn. Dan zat hij onder het genot van ... Naar het originele artikel..

begraafplaats huizumLC, 3 mei 2019. 'Bijzondere’ doden gezocht voor boekje over Huizumer kerkhof
De graven van beroemde doden zijn al bekend. Voor een boek over de Huizumer begraafplaats worden ook ‘gewone’ mensen gezocht.... de werkgroep Hóf en Toer van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum is voor een boekje op zoek naar ‘gewone’ doden met een bijzonder verhaal. Nabestaanden of anderen die ze gekend hebben, worden opgeroepen zich te melden. Er is in het bijzonder interesse in graven van vrouwen. Wie wil reageren, kan een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..........

De artikelen zijn niet afkomstig van de Uitvaart Internet Dienst redactie. Daarom tonen wij slechts een deel van het artikel en linken we direct naar de originele bron. Als er bij het bericht geen link staat, dan is de publicatie niet (voorzover wij weten) op het internet aanwezig. U kunt het artikel natuurlijk wel altijd opvragen bij desbetreffende krant, tijdschrift etc.
  

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl