header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Wilt u automatisch een overzicht ontvangen met de laatste nieuwsberichten, agendavermeldingen etc. van de afgelopen week, abonneer u dan gratis:
aanmelding wekelijkse nieuwsbrief

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

Uitvaartnieuws-overzichten van de afgelopen tijd

Advertentie
uitvaartmedia_proefabonnement

 vakblad uitvaart oktober 2014 Vakblad Uitvaart, Jaargang 30, nummer 9, oktober 2014
In het blad de vaste rubrieken, waaronder Nieuws: Yarden wil resomeren. Nieuwe versie gedragsregels kisten. Babysterfte hoger. Ruim 2.300 bezoekers VTU Vakdag. Columns: Marie-Louise Meuris: De mooiste baan. Frank Mutter: Panthéonisatie. Niels Jens: Zonder collega's. Noviteiten: Linoleumdruk, Rouwsite. Begraafplaatsadvies. Boeken, mensen en vacatures. Daarnaast een aantal artikelen waaronder:
Aan de praat
Voortschrijdende techniek en betrokken nabestaanden vragen nieuwe vaardigheden van de ovenist. Tijd voor een opleiding, oordeelde de Landelijke Vereniging van Crematoria.
Collectieve rouw
Heel Nederland rouwde na de ramp met de MH17 en liet dat vooral blijken via de sociale media. Rouwdeskundige Daan Westerink: "Alles wat bij het rouwproces hoort, zag je terug online: verdriet, steun, boosheid en ongeloof."

vakblad de begraafplaats oktober 2014 Vakblad De Begraafplaats, oktober 2014. Uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad o.a.: Nieuws, Agenda, LOB nieuws, Column Leon Bok, De dames inspecteren, Beroemd begraven.
Daarnaast een aantal hoofdartikelen waaronder:
Code rood op Heiderust
Begraafplaats Heiderust in Rheden is een groen park dat midden in de natuur ligt. Met glooiende lanen, prachtige bomen, ruim aangelegde graven en veel hoogteverschillen. Deze zomer leidde dat laatste door hevige regenbui tot veel overlast.
Van volkstuin tot oefenbegraafplaats
Door het uitblijven van de verwachte sterftegolf en de populariteit van cremeren beschikken begraafplaatsen die al tot uitbreiding waren overgegaan nu soms over stukken ongebruikt terrein. Doe er je voordeel mee, stelt Ada Wille.

ND.nl, 16 oktober 2014. 'Neem rouw van je kind serieus'
Hoe zorg je als opvoeder voor je kind wanneer het rouwt? 'Neem het verdriet serieus, luister goed en wees eerlijk', zegt rouwdeskundige Riet Fiddelaers-Jaspers. 'Mag ik alsjeblieft weer gewoon naar school?', vroeg de zoon (toen 16) van Rolf en Klazien de Roo een paar dagen nadat zijn zusje Ingrid (toen 14) was overleden. Dat mocht en ... Naar het originele artikel..


RTV Rijnmond, 14 oktober 2014. Bijzondere uitvaart met paarden voor 18-jarige Berkelse

Honderden mensen en tientallen paarden hebben dinsdag in Berkel en Rodenrijs de laatste eer bewezen aan het 18-jarige meisje Puck van der Meijde. De talentvolle amazone overleed vorige week aan kanker. De ziekte werd in maart bij Puck ontdekt. Vriendinnen waren een actie gestart om geld in te zamelen... Naar het originele artikel.....

Leeuwarder Courant, 14 oktober 2014. Begraafrechten hoger na fusie
De begraafrechten in Leeuwarden gaan komend jaar met 5 procent omhoog. Toen Boarnsterhim-Noord dit jaar bij Leeuwarden kwam, werd het lage oude tarief van Leeuwarden overal geldig. De kosten in het oude Boarnsterhim zijn echter hoger. Daarom is nu alsnog in de hele gemeente een tariefsverhoging nodig......

Leeuwarder Courant, 14 oktober 2014. Pompen redding voor natte begraafplaatsen
De begraafplaatsen in Akkrum en Aldeboarn worden droog gepompt. De grond is er zo nat dat er niet meer mag worden begraven. De gemeente Heerenveen wordt met het probleem opgezadeld. Het kost dik 200.000 euro om het euvel te verhelpen. De dorpen hoorden eerder bij de gemeente Boarnsterhim. In Aldeboarn is het waterprobleem het ergste. Daar liggen meerdere kisten in het grondwater. Dat is wettelijk verboden. Volgens de Wet op de Lijkbezorging moeten de lijkkisten minimaal 30 centimeter boven de hoogste grondwaterstand liggen. Anders worden lichamen niet goed binnen tien jaar verteerd.....

vuurwerk AD.nl, 12 oktober 2014. As van overleden vrouw verwerkt in vuurwerkshow
De uitvaart van de aan kanker overleden Annette Maunder (55) uit het Engelse Plymouth wordt volgende maand letterlijk een knaller. Vlak voor haar dood sprak ze de wens uit om haar as te laten verwerken in vuurwerk. Haar man Gary (55) regelde alles met een vuurwerkbedrijf. 'Ze zou dit geweldig gevonden hebben", zegt Gary in de Plymouth Herald. 'De dertien jaar dat we getrouwd waren, waren de beste van mijn leven. We hebben de strijd gewonnen, maar de oorlog verloren.' Annette en Gary kwamen op het idee voor de uitstrooiing kort voor haar dood. Na het overlijden nam Gary contact op met Heavenly Stars Fireworks, een vuurwerkbedrijf in Essex, om de wens van zijn geliefde te kunnen vervullen. Naar het originele artikel...

nieuwe kappel Catharinakerkhof eindhoven Eindhovens Dagblad, 11 oktober 2014. 'De kapel is het kerkhof waardig'
Iedere keer was het hetzelfde liedje op het Sint Catharinakerkhof in Eindhoven. Als het regende, stonden de nabestaanden bij een begrafenis óf in de regen, óf ze stonden hutje-mutje op elkaar onder het Poortgebouw. „Dat vonden we slecht en daar wilden we ook graag iets aan doen. Er moest een voorziening voor komen", zegt Lex van Lith, voorzitter van het kerkhofbestuur. Intussen ís daar ook iets aan gedaan.... De kapel/aula wordt op 1 november officieel in gebruik genomen. Dan moet ook het nieuwe columbarium klaar zijn, een wand met 96 plaatsen voor urnen....

PZC.nl, 10 oktober 2014. Diefstal van begraafplaats in Axel
Op de gemeentelijke begraafplaats aan de Burchtlaan in Axel zijn de voorbije week spulletjes gestolen van meerdere graven.Van het graf van de in 2006 overleden Levien Jansen werden twee witte lantaarns gestolen. En ook van een ander graf zijn lampjes ontvreemd, weet Marie Jansen-Verhelst. Ze heeft aangifte gedaan bij de politie. Naar het originele artikel...

WeesperNieuws.nl, 10 oktober 2014. Geen verder onderzoek crematorium
Er komt geen verder onderzoek naar een crematorium in Weesp. Dat heeft het college van B en W besloten. Er is onvoldoende vraag vanuit de markt. Volgens het college is er onvoldoende vraag naar een volwaardig crematorium en daarom wordt er geen onderzoek gedaan naar waar zo'n crematorium dan zou moeten komen. De gemeenteraad wordt binnenkort bijgepraat over het onderwerp.De komst van een crematorium in Weesp lijkt hiermee definitief van de baan. Naar het originele artikel...

zicht op binnenkant crematieoven de Stentor, 9 oktober 2014. Veel vragen rond locaties nieuw crematorium Apeldoorn
De Apeldoornse politiek is er niet van overtuigd dat de begraafplaats in Wenum en de rand van Park Zuidbroek de meest logische locaties zijn voor een nieuw crematorium. In 2012 meldden Crematorium Apeldoorn en Yarden zich onafhankelijk van elkaar bij de gemeente Apeldoorn met een plan voor een crematorium. De gemeente is het met de ondernemers eens dat de noordkant van Apeldoorn daarvoor het meest voor de hand ligt, gezien de ligging van Heidehof aan de zuidwest-kant. Uit tien mogelijke locaties legde de gemeente uiteindelijk drie opties voor aan beide.... naar het originele artikel


  
De artikelen zijn niet afkomstig van de Uitvaart Internet Dienst redactie. Daarom tonen wij slechts een deel van het artikel en linken we direct naar de originele bron.

Als er bij het bericht geen link staat, dan is de publicatie niet (voorzover wij weten) op het internet aanwezig. U kunt het artikel natuurlijk wel altijd opvragen bij desbetreffende krant, tijdschrift etc.

   

 

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
7917 GB Leeuwarden
Nederland 

058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartzorgwijzer is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief