"Natuurbegraven betekent eeuwigdurende rust in de natuur. Men kiest zelf een passende plek; in het bos, aan de bosrand, in het open veld of op de hei. Hier heeft men veel meer ruimte en privacy dan op een normale begraafplaats en met de aankoop van een graf koopt men meteen alle beheer en onderhoud voor de toekomst af, waardoor de nabestaanden die zorg bespaard blijft," aldus Wim van Rooijen van natuurbegraafplaats Heidepol.

Natuurbegraafplaats Heidepol is en blijft een natuurgebied. De natuurgraven krijgen geen uitgebreide markeringen. Desgewenst kan men kiezen voor een eigen tekst op een houten boomschijf, die op den duur weer één wordt met de natuur. Nabestaanden herkennen de plek aan de omgeving, daarnaast is het mogelijk de precieze locatie terug te vinden aan de hand van GPS-coördinaten, die ook worden vastgelegd in een beheerregister.

Van Rooijen: "Natuurbegraven is in ons land nog relatief onbekend, maar in landen als Engeland al heel gebruikelijk. Het één worden met de natuur, het zelf kunnen kiezen voor een eeuwigdurende rustplek in de natuur, zonder de zorg en de kosten voor onderhoud. Dat spreekt steeds meer mensen aan."

Dat blijkt ook uit onderzoek. Bijna de helft van de 50+ers in Nederland voelt voor een natuurbegraafplaats als laatste rustplaats. Circa één op de tien spreekt het idee zelfs heel erg aan, zo blijkt uit cijfers van Ruigrok | NetPanel. Degenen die zich aangesproken voelen door natuurbegraven, vinden dit "een mooie plaats voor nabestaanden" en "een mooie plaats om begraven te worden". Bijna de helft van deze respondenten geeft aan het prettig te vinden dat zij zelf een rustplek in de natuur kunnen kiezen en er na hun dood geen zorg en kosten voor het graf zijn.

Natuurbegraafplaats Heidepol is onafhankelijk van cultuur, levensbeschouwing of religie. De afscheidsceremonie kan geheel naar eigen inzicht worden ingevuld; er zijn geen verplichte rituelen of geboden. Op het terrein is een openluchtplek voor het laatste afscheid, in een natuurlijke omgeving.

______________________________________________________________

Over Natuurbegraafplaats Heidepol

Natuurbegraafplaats Heidepol ligt op het landgoed Heidepol, aan de rand van Nationaal Park de Hoge Veluwe, op de grens van Arnhem en Ede. Heidepol blijft voor altijd natuurgebied. Een grafrecht op Heidepol is dan ook eeuwigdurend.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl