header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Individuen hebben hiervoor meer dan 1000 euro ingezameld. Ook hebben 4 organisaties het monument gesponsord, waaronder de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA), de Rotary Velsen, de Gemeente Velsen en Begraafplaats & Crematorium Westerveld. Westerveld is behalve sponsor ook gastheer op 9 februari.

Aletta Jacobs
Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, de eerste vrouw die arts werd en promoveerde. Zo'n kwart eeuw lang stond zij in Nederland aan het hoofd van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Zij werd geboren op 9 februari 1854 en overleed op 10 augustus 1929 en werd gecremeerd op Begraafplaats & Crematorium Westerveld, de enige plek in Nederland waar dat toen kon.

Programma
14.45-15.00 Inloop/ontvangst op Begraafplaats & Crematorium Westerveld, Driehuis

15.00-15.05 Welkom door directie Westerveld

15.05-15.10 Kort welkom door prof. dr. Saskia Wieringa, directeur van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis

15.10-15.20 VNVA-directeur over belang Aletta Jacobs voor vrouwelijke artsen

15.20-15.45 Rondleiding over begraafplaats en crematorium. Uitleg over geschiedenis en rijksmonument-status. Eindigend bij urnenmonument in Colombarium

15.45 – 15.55 Woord van dank aan allen die restauratie hebben mogelijk gemaakt met aansluitend een handeling om de restauratie te markeren

16.00-16.10 Gezamenlijk teruglopen naar ontvangstruimte

16.15-16.45 Drankje en hapje

16.45 Afsluiting

Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u zich aanmelden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer over Aletta Jacobs
Het archief van Aletta Jacobs berust bij Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. Dit archief bevat stukken over de grote thema's uit het leven van Aletta Jacobs, waaronder een groot aantal brieven aan haar gericht.
Meer over Aletta Jacobs is te vinden in de catalogi van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. Aletta Jacobs heeft ook een aparte site: www.alettajacobs.org. Hier wordt het leven en werk van Aletta Jacobs uitgebreid belicht.

VNVA_logoWesterveld_logo

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl