1. Het kiezen van een uitvaartverzekering

Overwegingen rondom het kiezen van een uitvaartverzekering

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

Een uitvaart kost gemiddeld al gauw € 6.000,--. Zo'n bedrag heeft niet iedereen zomaar achter de hand. Je kunt dan kiezen voor een uitvaartverzekering.

Denk je erover om er één af te sluiten, ga dan na of je er één nodig hebt. Beschik je over voldoende (spaar)geld om een uitvaart zelf te betalen, is het niet altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten.
Heb je dat geld niet, dan is het verstandig om wel een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo voorkom je namelijk dat je nabestaanden belast worden met de rekening van je uitvaart.

1. 1 Verschillende situaties

Een vraag om er achter te komen welke uitvaartverzekering het beste bij jou past is die van: wie regelt de uitvaart na mijn dood. Heb je familie en vrienden, dan is een kapitaalsverzekering een goede optie. Wil of kun je niet terugvallen op nabestaanden om jouw uitvaart te regelen, dan is een naturaverzekering het overwegen waard.

1. 2 Begraven of cremeren

De eerste keuze waar je voor komt te staan is die tussen begraven en cremeren. De kosten van de begrafenis of crematie op de dag van de uitvaart zelf zijn meestal bij een natura uitvaartverzekering inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten van een graf en het onderhoud daarvan of de kosten van de asbestemming.

De kosten van een asbestemming zijn doorgaans lager dan die van een graf, grafsteen en onderhoud. Dat maakt dat begraven meestal duurder is dan cremeren.

1. 3 Verschillen in premie

Naast verschil in premie vanwege de hoogte van het te verzekeren bedrag en de looptijd, zijn er ook nog de kosten die in de premie zijn verwerkt. Het is daarom de moeite zijn om uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken, evenals de polisvoorwaarden.

Zo zijn bij de ene verzekering de kinderen gratis meeverzekerd, de andere biedt vrije keuze van de uitvaartverzorger. Ook zijn er verzekeringen die ‘werelddekking' kiezen. Dit is belangrijk als je in een ander land begraven wilt worden.

1. 4 Bedenktijd

Na het afsluiten van een uitvaartverzekering is er een bedenktijd van 30 dagen. Als je de polis binnen de bedenktermijn opzegt dan krijg je de eventuele betaalde premie terug. Als je na de bedenktermijn de verzekering wil opzeggen, dan ben je de betaalde premie kwijt.

1. 5 Premie-indexering

Bij een uitvaartverzekering met premie-indexering wordt tijdens de premiebetalingsduur de premie jaarlijks verhoogd met een percentage dat overeenkomt met de inflatie zodat stijgende kosten ook meeverzekerd zijn.

1. 6 En-bloc clausule

Een en-bloc clausule op een uitvaartverzekering geeft de verzekeraar het recht om op elk door de verzekeraar gewenst moment eenzijdig de premie te verhogen en/of polisvoorwaarden aan te passen.

Wanneer een wijziging van de polisvoorwaarden een verslechtering betekent voor de verzekerde, heeft hij het recht binnen 30 dagen de verzekering op te zeggen.

Bij uitvaartverzekeringen is dat echter geen goed alternatief omdat afbreken van de verzekering financieel zeer ongunstig is. je bent immers de betaalde premie kwijt. Let daarom goed op of de verzekeraar een en-bloc clausule heeft.

1. 7 Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is iets anders dan een uitvaartverzekeringen. Met een overlijdensrisicoverzekering worden bepaalde financiële risico's afgedekt.
Bijvoorbeeld het (gedeeltelijk) aflossen van de hypotheek na overlijden, zodat je partner en/of kinderen in het huis kunnen blijven wonen. Deze verzekering heeft een tijdelijke dekking.

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een uitvaart. Hiermee betaal je voor de kosten van de uitvaart. Deze verzekering heeft een levenslange dekking.