Offerte uitvaartkosten

Het aanvragen van een offerte
Hoewel het in het dagelijkse leven heel gewoon is vooraf te vragen wat de kosten zijn voor een bepaalde dienst, zoals de aannemer of de schilder, blijkt dit niet te gelden over de kosten van een uitvaart.
Dit heeft deels te maken met de vele mogelijkheden die er zijn en de korte tijd waarin men over allerlei zaken rond de uitvaart moet beslissen. Aan de andere kant is het misschien ook wel gênant om te vragen naar de kosten. Je wilt niet de indruk wekken niet 'alles' over te hebben voor de uitvaart van een dierbare. Terwijl het toch om steeds hogere kosten gaat.
Ook kan de factor "we zijn toch verzekerd voor de kosten van de uitvaart" een rol spelen. Daarbij wordt echter vaak vergeten dat bij de naturaverzekeringen een bepaald pakket wordt vergoed.


Niet alles wordt door een natura-verzekering gedekt

Het komt dan ook regelmatig voor dat er bij een naturaverzekering bijbetaald moet worden, omdat  er andere keuzes gemaakt worden en/of niet alle kosten opgenomen waren in de verzekering. Zoals bijvoorbeeld de kist die uiteindelijk veel duurder is dan de vergoeding van de verzekering. Ook de hoogte van een kapitaalsverzekering kan door het maken van andere keuzes niet toereikend zijn.


Voorkom onnodige tegenvallers

Het is daarom aan te raden om vooraf een offerte te vragen of begroting op te laten stellen, wanneer u uw wensen kenbaar maakt bij een uitvaartverzorger en andere dienstverleners rondom de uitvaart. Zo krijgt u een reëel inzicht in de hoogte van de kosten van een uitvaart en kunt u zo nodig bijsturen.
Een goede offerte/begroting bevat ook een post 'tegen-/meevallers' ter hoogte ongeveer 5% tot 10% van de totale kosten. U betaalt bij zo'n begroting/offerte nooit meer dan de begroting + of - 10 %.
Zo wordt u niet plotseling geconfronteerd met kosten waarvan u dacht dat die door de verzekering betaald zouden worden of omdat de kosten zo zijn oplopen.
Met een goede offerte/begroting kan een uitvaart naar wens voor u èn de uitvaartverzorger uitgevoerd worden, zonder een ' financiële kater' achteraf die door geen van beide partijen meer ongedaan gemaakt kan worden.

Terug naar inhoudsopgave Tips en Wetenswaardigheden

Terug naar inhoudsopgave Uitvaart Encyclopedie