Verslag: National Funeral Exhibition te Coventry in Engeland van 10 juni t/m 12 juni 2011

Van 10 t/m 12 juni 2011 was er de National Funeral Exhibition te Coventry in Engeland.

Een beurs met stijl! English Style wel te verstaan.

Direct bij binnenkomst merk je hoe gedisciplineerd de Engelsen zijn. Snelle inschrijvingen en korte wachttijden.

NFE__2011_Coventry_Engeland_overzicht_3 De beurs beslaat twee hallen welke tijdens bezoek een ietwat hiërarchisch beeld geven. Een hal met de min of meer wat toonaangevende bedrijven (een titel die men al dan niet zichzelf terecht heeft toebedeelt) en een hal die men volgens mij erbij moest trekken gezien het aanbod standhouders. Net zoals in Nederland herken je de niet uitgesproken afspraken om bij elkaar te staan en om andere bedrijven naar de hal twee(lager level) te verbannen.

Wat de professionaliteit van de beurs te goede komt is de heldere en transparante afspraken die gelden. Het geven van kortingen (of het heffen van extra hoge prijzen) aan standhouders voor bijvoorbeeld leden van een Guild heeft hier nog niet toegeslagen. Buitenlandse ondernemingen worden hierdoor dus ook niet benadeeld en binnen de eigen landsgrenzen hoeft men zich niet ook middels koppelverkoop te conformeren aan een beroepsgroep. Mijnheer Hyde heeft het goed en helder voor elkaar.

In een persoonkijk gesprek met hem merk je ook dat de man zeer gedreven is in "zijn" beurs. Met trots verteld hij ook dat hij blij is dat hij zijn dochter binnen gehaald heeft in de organisatie.

NFE__2011_Coventry_Engeland_Rolls_Royce_Mirage_als_lijkautoDe beurs zelf heeft toch altijd wel van die typerende Engelse trekjes, neem bijvoorbeeld het wagenpark. Een wagenpark welke ook Carglass direct zal aanbevelen binnen Nederland. Veel, heel veel glas om vooral kist en bloemen te laten zien. Gezien de uitgave die men als familie doet voor de kist en de bloemen toch eigenlijk helemaal geen vreemde gedachten.

Op deze beurs was het wel opvallend dat de conservatieve ondernemer langzaamaan wat vrijer wordt. Kisten met bedrukking, hoe toepasselijk: een whisky fles", veroorzaken een kleine glimlach op de "stiff upperlip" van de Engelsman. Ook een paar fraaie billen in zwemslip deden hadden aan aandacht geen gebrek.

 NFE__2011_Coventry_Engeland_Candle_mateDe variatie in producten was groot en met Hollandse trots was tussen al deze producten ook ineens de "Candle Mate" van de firma Memorial Design te zien en Cees Janssen van "Jewel Line".

Gezien de reacties die beide firma's mochten ontvangen een welkome aanvulling in het assortiment van de beurs.

NFE__2011_Coventry_Engeland_workshop_reconstructie Verder was er nog een druk bezochte workshop georganiseerd door de firma Omega waar men onder de bezielende leiding van John Chew zich kon verdiepen in de mogelijkheden van restauratie. John Chew afkomstig van de Anatomical department behorende bij de University of Puerto Rico, die met zijn 72 jaar de bezoekers aan zich wist te binden om deze vervolgens te voorzien van de nodige "tips & tricks". Hoewel 72 jaar niet echt meer tot het pubersegment behoord, was daar in het contact met John niets van te merken. Daarbij heeft de man 40 jaar ervaring en wil hier graag wat van delen. Mocht u interesse hebben? u hoeft niet in paniek te raken, John heeft me verteld dat hij nog 10 jaar door wilt gaan om in deze periode een geschikte kandidaat te vinden die zijn dankbare en leerzame taak mag overnemen.

Over twee jaar de volgende "funeral exhibition" in Coventry, ik mag hopen dat we dan eindelijk zo ver zijn in Nederland dat er dan uitwisselingen plaatsvinden in toeleveranciers en dat we van elkaars producten kunnen leren. Het is een geestelijke verarming dat er anno 2011 geen enkele uitwisseling bestaat tussen beurzen die op een relatief zo'n korte afstand van elkaar gehouden worden. Met het idee dat wij in Nederland hét medium zijn op het gebied van de uitvaart is een volstrekt verkeerde inschatting.

Wordt vervolgt in 2013

© M. Rotterdam

Naar Fotoverslag van de beurs