De uitvaart-/crematie-/begrafeniskist (lijkkist volgens de wet)
De standaardmaat van een uitvaartkist is 195 cm lang en 55 cm breed (voldoet voor 95% van de overledenen)
Verreweg het grootste deel van de kisten wordt geleverd door kistenfabrikanten. Doorgaans is het voor een partuculier niet mogelijk om daar rechtstreeks een kist te bestellen. Naast deze grote fabrikanten zijn er steeds meer kleinere en bijzondere 'kistenmakers' op de markt verschenen, die wel aan particulieren leveren. Hoewel de meeste kisten van hout zijn gemaakt, ziet men ook steeds vaker alternatieven, zoals karton, wol, papier-maché. (Afgelopen jaar heeft het LVC (Landelijke Vereniging van Crematoria) de crematoria geadviseerd geen kartonnen of wollen kisten te accepteren, zie persbericht) U kunt echter ook zelf een kist maken. Wel dient u bij het zelf maken van een kist rekening te houden met milieuvoorschriften met betrekking tot het gebruik van materialen bij het vervaardigen van een kist.


Begraven

De afmetingen van een graf is standaard 200 cm lang en 100 cm breed. De daadwerkelijk gegraven breedte en lengte willen echter nogal eens verschillen. Als u uitgaat van een lengte van 200 cm en een breedte van 90 cm, dan kunt er vrijwel zeker van zijn dat dit klopt. Deze maten gelden als buitenmaten, dus kist inclusief handvatten.
Bij twijfel -als de kist niet standaard is- is het echter altijd verstandig om vooraf contact op te nemen met de begraafplaats-beheerder om de juiste maten van een kist of draagbaar door te geven, dit om problemen bij het begraven te voorkomen.


invoer kist in crematieoven crematorium dieren
Crematie

Bij een crematie moet men rekening houden met de hoogte en breedte van de invoer van de oven. Hierbij kan uitgegaan worden een breedte van ongeveer 90 cm en hoogte van zo'n 80 cm. De lengte van de oven is ruim 250 cm. Ook dit zijn buitenmaten, dus ook hier rekening houden met de handvatten, die eventueel aan de kist bevestigd worden. Bij twijfel -als de kist niet standaard is- ook hier weer vooraf contact opnemen met het crematorium om de juiste maten van een kist of draagbaar door te geven, dit om problemen bij het cremeren te voorkomen.


Terug naar inhoudsopgave: Tips en wetenswaardigheden

Terug naar inhoudsopgave: Uitvaart Encyclopedie

    

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.