Indeling uitvaartdiensten en -producten

witte rozen

De indeling

Het overzicht van uitvaartdiensten en -producten kan op verschillende manier gebruikt worden.
Ten eerste om je te helpen bij het maken van keuzes als je om je eigen uitvaart gaat. Maar ook om als nabestaande te kijken welke uitvaartondernemingen er in de buurt zijn, om de uitvaart van een dierbare te regelen. Of om als belangstellen een rouwboeket te laten bezorgen..

Oriëntatie

De indeling begint met het onderdeel oriëntatie: je wilt je uitvaartcodicil maken en weten waar je uit kunt kiezen, waar je op moet letten.
Wat heb je nodig om je nalatenschap te regelen?
Hoe zie je je laatste levensfase voor je?
Wil je worden begraven of gecremeerd? Resomeren is een nieuwe uitvaartvorm, maar deze is nog niet in de wet opgenomen.
Tot slot de vraag hoe wil je je uitvaart vormgeven en hoe kun je dit betalen? 

Het afscheid

In het onderdeel Het afscheid is een overzicht van diensten en producten opgenomen, die gebruikt kunnen worden bij het regelen en vormgeven van de uitvaart. Van uitvaartondernemer tot catering, van rouwclown tot het op (laten) stellen van een levensverhaal en van uitvaartlocatie tot urn. De rubrieken zijn op alfabetische volgorde gerangschikt.

Na de uitvaart

Na de uitvaart is er nog veel te doen en uit te zoeken, afhankelijk van wie er is overleden en wie de nabestaanden zijn. Is er een testament, zijn er abonnementen en lidmaatschappen. Niet altijd is er voldoende tijd om je als nabestaande zelf met de nalatenschap bezig te houden. In dat geval kan een beroep gedaan worden op professionals die hierbij kunnen ondersteunen.

Herdenken

Het herdenken kan op meerdere manieren vormgegeven worden. Een gedenkteken of een andere vorm om de herinnering tastbaar te houden.
Grafmonumenten en urnen zijn er in allerlei vormen en materialen. Vaak kan men in overleg meewerken aan het ontwerp of bij de uitvoering van een gedenkteken. Naast de natuursteenbedrijven en steenhouwerijen zijn er ook beeldend kunstenaars actief op het gebied van gedenktekens. Op begraafplaats.org vindt u vele foto’s van begraafplaatsen, die een indruk geven van de mogelijkheden en wellicht kunnen inspireren. De voorwaarden, gesteld aan een grafmonumenten qua materiaal en vormgeving verschillen per begraafplaats. De maker van het monument of de beheerder van de betreffende begraafplaats kunnen je daarover informeren.

Omgaan met verlies

Rouwen is het verwerken van een verlies. Dat is een persoonlijk proces en voor iedereen anders. De ene mens reageert heftiger dan de ander. Ieder mens uit haar/zijn verdriet anders. Dat zegt niets over de impact van het verlies op iemands leven.
Om na te gaan of iemand hulp nodig heeft bij het verwerken van het verlies van een dierbare is de rouwtest ontwikkeld. Deze test kan drie maanden nadat het overlijden heeft plaatsgevonden, worden ingevuld.
Meer informatie over rouw en hoe daar mee om te kunnen gaan vind je op rouw.nl.