Algemene symbolen
Afgebroken zuil
Symbool van het plotselinge (veelal jonge) afgebroken leven.
De zuil komt voor als afbeelding op een grafmonument en als grafmonument zelf. Veelal wordt ze versierd met guirlandes.
Anker
Symbool van standvastigheid, vastberadenheid en trouw. Het is ook het symbool voor zeelieden. Als christelijk symbool wordt er de band met Christus mee aangegeven.
Ban de bom teken
Symbool tegen de atoombom en symbool voor de vrede. Dit symbool is ontstaan in de 60e en 70e jaren van de vorige eeuw.
Doodskop
Symbool van de kortstondigheid van het aardse leven.
Gesluierde urn
Oud Romeins symbool voor de dood en rouw. Het woord urn is afkomstig van het Latijnse 'urna' en het werkwoord 'urere' hetgeen betekent 'verbranden'. De sluier op de asurn is het symbool van het afdekken of bedekken van het leven.
Gevleugelde zandloper
De gevleugelde zandloper is het symbool van de kortstondigheid van dit leven en het onvermijdelijke naderende stervensuur. De zandloper is voorzien van verschillende vleugels. Links de vleugel van de duif 'de dag' en rechts de vleugel van de vleermuis 'de nacht'. De betekenis van de vleugels - soms ook alleen duivenvleugels- is dat het leven vervliegt bij dag en nacht, bij goed en kwaad. De omkeerbaarheid van de zandloper wordt in de christelijke traditie gezien als het nieuwe leven na de wederopstanding. Veel achttiende eeuwse begrafenisfondsen hadden dan ook als naam: 'Mijn glas loopt ras'.
Homo
Internationaal homoteken. Enkelvoudig symboliseert de cirkel met pijl naar boven de man. Het symbool met pijl naar beneden symboliseert de vrouw.
Ineengrijpende handen
De ineengrijpende handen zijn het symbool van liefde, trouw en verbondenheid tussen man en vrouw.
Kruis
Teken van het einde en wordt vaak gebruikt bij de sterfdatum. Als christelijk symbool het teken van het einde van het aardse leven. Christus stierf aan het kruis. De ster -hieronder ook afgebeeld- wordt als geboortedatum vaak samen met het kruis gebruikt.
Ringen
Twee met elkaar verbonden ringen symboliseren de hemel en de aarde en de verbondenheid van twee mensen. De ring is net als de cirkel het symbool van oneindigheid. Ze zijn de Alpha en Omega die in elkaar overvloeien.
Schelp
Christelijk symbool van het graf dat de mens omsluit na zijn dood voor hij mag opstaan. Christus opende na drie dagen zijn graf. Het is ook het symbool van de pelgrims en bedevaarten. Apostel Jacobus had als symbool de schelp. Hij is in Santiago de Compostella begraven en veel pelgrims dragen dan ook de schelp op hun jas of hoed. Het is ook het symbool van vruchtbaarheid, liefde, huwelijk en leven.
Slakkenhuis
Symbool van de harmonie door zijn harmonisch gevormde spiraalvormig huis. Ook het symbool van zelfgenoegzaamheid, de slak draagt immers zijn hele bezit met zich mee.
Ster
De ster wordt vaak gebruikt om de geboorte aan te geven. Wordt ook wel met een vierpuntige ster weergegeven. De vijfpuntige ster is een pentagram. In de oudheid was dit het symbool voor welslagen en gezondheid.In de christelijke leer staan ze voor de 5 wonden van Christus.
Zeis
De zeis is het symbool van de dood. De dood wordt ook wel de grote maaier genoemd, die oogst aan het eind der tijden. In de vroege Middeleeuwen werd de dood al afgebeeld als een skelet met een zeis in de rechterhand. De zeis symboliseert ook de onverbiddelijkheid van de dood. De zeis (sikkel) was ook een attribuut van de Romeinse god Saturnus, de god van de landbouw. In de middeleeuwen werden de goden geassocieerd met planeten. De planeet Saturnus werd beschouwd als koud, sinister en verweven met de dood.