Afmeting uitvaartkist bij begraven of cremeren

De uitvaart-/crematie-/begrafeniskist

De standaardmaat van een uitvaartkist (lijkkist volgens de wet) is 195 cm lang en 55 cm breed. Deze maat voldoet voor 95% van de overledenen. Verreweg het grootste deel van de kisten wordt geleverd door kistenfabrikanten. Doorgaans is het voor een partuculier niet mogelijk om daar rechtstreeks een kist te bestellen.

Naast deze grote fabrikanten zijn er  kleinere en bijzondere 'kistenmakers' op de markt verschenen, die wel aan particulieren leveren. Hoewel de meeste kisten van hout zijn gemaakt, ziet men ook steeds vaker alternatieven, zoals karton, wol, papier-maché.

Je kunt echter ook zelf een kist maken. Wel dien je bij het zelf maken van een kist rekening te houden met milieuvoorschriften met betrekking tot het gebruik van materialen bij het vervaardigen van een kist.

Begraven

De afmetingen van een graf is standaard 200 cm lang en 100 cm breed. De daadwerkelijk gegraven breedte en lengte willen echter nogal eens verschillen. Als u uitgaat van een lengte van 200 cm en een breedte van 90 cm, dan kunt er vrijwel zeker van zijn dat dit klopt. Deze maten gelden als buitenmaten, dus kist inclusief handvatten.

Bij twijfel -als de kist niet standaard is- is het echter altijd verstandig om vooraf contact op te nemen met de begraafplaats-beheerder om de juiste maten van een kist of draagbaar door te geven, dit om problemen bij het begraven te voorkomen.

Crematie

invoer kist in crematieoven crematorium dierenBij een crematie moet men rekening houden met de hoogte en breedte van de invoer van de oven. Hierbij kan uitgegaan worden een breedte van ongeveer 90 cm en hoogte van zo'n 80 cm. De lengte van de oven is ruim 250 cm. Ook dit zijn buitenmaten, dus ook hier rekening houden met de handvatten, die eventueel aan de kist bevestigd worden.

Bij twijfel -als de kist niet standaard is- ook hier weer vooraf contact opnemen met het crematorium om de juiste maten van een kist of draagbaar door te geven, dit om problemen bij het cremeren te voorkomen.