6. Gedenken

man-vrouw

Een dierbare gedenken

Er zijn talloze mogelijkheden om een dierbare te gedenken.

Het gedenken van een dierbare kan op vele manieren. Is er een graf, dan zijn er vele vormen en soorten van gedenktekens te vinden.
Datzelfde geldt voor na een crematie.
De keuze is groot als het gaat om de velen asbestemmingsmogelijkheden.

Gedenken kan ook thuis door het inrichten van een speciaal plekje. 

6. 1 Neem ook hier de tijd voor

Over het algemeen is het aan te raden de tijd te nemen voor het uitzoeken van een gedenkteken.
Zeker wanneer de overledene de keuze aan de nabestaanden laat. Immers de eerste tijd na de uitvaart ben je nog druk bezig met het regelen van de nalatenschap en het rouwproces.

6. 2 Na een begrafenis

Bij de meeste begraafplaatsen heeft u minimaal een jaar de tijd. In die tijd kan rustig nagedacht worden over de mogelijkheden die er zijn zoals materiaalsoort, vorm, tekst en eventuele motieven, symbolen of figuren. Tijdens deze periode kan het graf worden voorzien van een tijdelijke markering.

Voor inspiratie kun je eens gaan kijken op een begraafplaats bij steenhouwers. Zo krijg je een beeld van de vele mogelijkheden als het gaat om vormen en materiaalsoorten, het vakmanschap en de prijzen voor grafmonumenten. Ter oriëntatie kun je ook eens kijken in de vele fotoboeken van begraafplaatsen in Nederland.

6. 3 Na een crematie

Na 1 maand wordt de asbus vrijgegeven. Vervolgens bieden de meeste crematoria de mogelijkheid om zonder extra kosten deze bewaartermijn met enkele maanden te verlengen. De asbus blijft dan in de algemene nis, welke niet toegankelijk is. Deze periode biedt meer tijd om rustig na te kunnen denken over de definitieve asbestemming.

Naast de officiële plaatsen, zoals het columbarium/urnenmuur van 't crematorium of een begraafplaats, kan men de as ook thuis bewaren of op een andere gedenkplaats. Ook het dragen van een beetje as verwerkt in een sieraad, of schilderij behoort tot de mogelijkheden.