5. Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering zorgt ervoor dat iemands nabestaanden niet in grote financiële problemen komen..

5. 1 Doel overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om er voor te zorgen dat bij overlijden nabestaanden niet in grote financiële problemen komen.

Stel je bent de kostwinner en komt te overlijden. Je inkomen valt weg, maar de kosten van je huishouding blijven voor het gezin dat achterblijft grotendeels gelijk. En die zijn vaak moeilijk alleen te dragen.

Je moet dan denken aan de hypotheek of huurkosten, geld voor de kinderopvang en al uw overige gezinsuitgaven. Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat er geld vrijkomt om deze kosten op te vangen.
Daardoor is er meer zekerheid dat de nabestaanden op financieel gebied hetzelfde leven kunnen blijven leiden.

Een overlijdensrisicoverzekering voor je partner is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Als je een huis koopt is een overlijdensrisicoverzekering vaak wel verplicht.

De bank stelt dan de voorwaarde dat deze aan de hypotheek wordt gekoppeld. Dat wordt ook wel 'verpanden' genoemd. Op die manier heeft de bank zekerheid dat de hypotheekschuld wordt afgelost als de hypotheeknemer komt te overlijden. Na overlijden gaat het geldbedrag van je overlijdensrisicoverzekering meteen naar de bank ter aflossing van de hypotheek. Daarmee worden ook direct de kosten van levensonderhoud voor nabestaanden lager.

Ben je gescheiden of ga je scheiden en heb je kinderen? Wellicht is er dan sprake van  alimentatie. Als je alimentatie betaalt en je komt te overlijden, vervalt ook de alimentatie.
Ook deze kosten zijn dan op te vangen met een overlijdensrisicoverzekering. Ook dit is niet verplicht, maar kan wel een hoop ellende voorkomen.

5. 2 Verschil overlijdensrisico- en uitvaartverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering keren beide uit na overlijden, maar hebben verschillende doelen. Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld voor nabestaanden, zodat zij niet in financiële problemen komen wanneer door overlijden een (deel van het) inkomen wegvalt.
Een uitvaartverzekering dekt de kosten van de begrafenis of crematie. Deze verzekering loopt levenslang en keert uit na overlijden van de verzekerde.

5. 3 'En-bloc clausule' bij een overlijdensrisicoverzekering

Bij het vergelijken of afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kom je mogelijk de term 'en-bloc clausule' tegen.
Een ingewikkelde term, maar wel belangrijk om te weten wat het inhoudt. Dit betekent namelijk dat een verzekeraar het recht heeft om voor alle polissen en klanten tegelijkertijd de premies te verhogen of de polisvoorwaarden te wijzigen.

Dit mag alleen bij zeer bijzondere bedrijfsomstandigheden, bijvoorbeeld bij een dreigend faillissement. Niet alle verzekeraars hebben deze clausule. Dan moeten de premie en poliswaarden gedurende de looptijd altijd gelijk blijven.

5. 4 Overstappen naar een andere verzekeraar

In veel gevallen is het mogelijk om over te stappen. Een overlijdensrisicoverzekering kan per premievervaldatum worden opgezegd. Betaal je voor je huidige overlijdensrisicoverzekering de premie per maand, dat is het waarschijnlijk ook mogelijk om per maand op te zeggen.

Bij een verzekeraar waar je jaarlijks premie betaalt, is dit meestal ook mogelijk. Alleen zit je dan wellicht wat langer vast aan de oude overlijdensrisicoverzekering.

Het is verstandig dat je eerst bij de nieuwe maatschappij (medisch) geaccepteerd bent, voordat je de oude polis opzegt. Zo voorkom je dat je een periode onverzekerd bent.

Is je overlijdensrisicoverzekering verpand is aan je hypotheekverstrekker, dan is dit niet zomaar mogelijk. Dit wil zeggen dat je hypotheekverstrekker het verzekerde bedrag ontvangt als je komt te overlijden. Wanneer dit het geval is, moet je bij je geldverstrekker navragen of het mogelijk is om over te stappen naar een andere overlijdensrisicoverzekeraar.

5. 5 Het vergelijken van overlijdensrisicoverzekeringen

De concurrentie op de markt van overlijdensrisicoverzekeringen is flink toegenomen.
Er zijn steeds meer aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen en ook het aantal vergelijkingssites is groeiende. Door de heftige concurrentie zijn de premies de afgelopen jaren ongeveer 50% gedaald.

Het is daarom verstandig om mogelijkheden te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Op basis van een aantal persoonlijk kenmerken wordt dan uitgezocht welke het best bij jouw situatie past. Je kunt hier een vergelijking van overlijdensrisicoverzekeringen maken.

Independer logo 200