Voorbeeldbrief verlenging grafrecht in Zwolle

Voorbeeldbrief: Verlenging grafrecht

 

Geachte (naam),

 

Op de begraafplaats (naam) in Zwolle ligt het graf met nummer (grafnummer). Hierin liggen/ligt begraven:

 

(naam) (begraafdatum)

(naam) (begraafdatum)

 

Volgens onze gegevens staat dit graf op uw naam geregistreerd en heeft u zeggenschap over het graf. Dit zeggenschap (grafrecht) is voor een bepaalde termijn verleend. Deze termijn loopt af op (datum). In deze brief leggen wij u de keuze voor of u het grafrecht wilt verlengen of beëindigen.

De beslissing om het grafrecht te verlengen of te beëindigen heeft grote gevolgen. Om tot een goede beslissing te komen is het wellicht raadzaam hierover met andere familieleden of nabestaanden te overleggen zodat met het eens is met de keuze.

 

Verlengen grafrecht

Bij het verlengen van het grafrecht kiest u ervoor dat u zeggenschap over het graf blijft houden en dat het graf op uw naam blijft geregistreerd. Het grafrecht wordt standaard verlengd met 10 jaar. Een langere of kortere periode is niet mogelijk.

Het is mogelijk dat een ander familielid het grafrecht overneemt. Deze persoon neemt dan de verplichting voor het verlengen van het grafrecht en het betalen van het onderhoud op zich. Ook betaalt deze persoon de kosten voor het overschrijven van het grafrecht. Deze kosten bedragen € ..,-.

 

Kosten

U betaalt voor het verlengen van het grafrecht eenmalig € ...,-. Daarnaast betaalt u kosten voor het onderhoud van het graf en de begraafplaats. U betaalt deze onderhoudskosten jaarlijks of in één keer (afkopen).

Voor het jaarlijks betalen van het onderhoud ontvangt u elk jaar in februari een rekening van ons. De totale kosten bedragen dan € ...,- + elk jaar het jaarbedrag voor het onderhoud. Voor ..... (jaar) is het jaarbedrag vastgesteld op € ...,-.

Als u kiest voor het afkopen van de onderhoudskosten, betaalt u hiervoor € ...,-. De totale kosten bedragen dan € ....,- (€ ...,- + € ...,-).

 

Beëindigen grafrecht

Als u kiest voor het beëindigen van het grafrecht, doet u afstand. U heeft dan geen zeggenschap meer over het graf. De gemeente Zwolle verwijdert ongeveer één jaar na afloop van de termijn van het grafrecht het gedenkteken en mag het graf ruimen en opnieuw uitgeven. Bij ruiming wordt het graf leeggehaald. De stoffelijke resten brengen wij dan over naar een verzamelgraf op de begraafplaats (naam). Ruiming vindt pas plaats als de laatste begrafenis in het graf tenminste 10 jaar geleden is.

Het is uiteraard ook mogelijk dat een ander familielid het grafrecht en de daarbij behorende verplichtingen overneemt zodat het graf blijft bestaan.

Antwoordformulier

Op het bijgevoegde antwoordformulier kunt u uw keuze aangeven. Wij verzoeken u het  antwoordformulier uiterlijk 4 weken na dagtekening van de brief ondertekend terug te sturen.

Als u het grafrecht wilt verlengen met eventuele afkoop van het onderhoud, sturen wij u hiervoor een rekening. Als een ander het grafrecht overneemt, vragen wij u de gegevens van deze persoon te vermelden op het antwoordformulier.

Wanneer u afstand doet van het graf, krijgt u nog een schriftelijke bevestiging van ons.

 

Vragen

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de medewerkers van de begraafplaatsadministratie van de gemeente Zwolle, telefoonnummer 14038 (zonder kerngetal).

 

Met vriendelijke groet,

 

..........

medewerker begraafplaatsadministratie

 

V E R Z O E K   T O T   V E R L E N G I N G   V A N   H E T   G R A F R E C H T

O F

B E E I N D I GI N G   V A N   H E T   G R A F R E C H T

 

Ondergetekende geeft aan het grafrecht van het graf met nummer (grafnummer) op de begraafplaats (naam) te Zwolle:

O     te willen verlengen met 10 jaar en daarbij het onderhoud voor 10 jaar te willen afkopen*

Kosten: € ...,.. + € ...,.. = € ....,..

 

O     te willen verlengen met 10 jaar en het onderhoud jaarlijks te willen betalen*

Kosten: € ...,.. + jaarlijkse rekening voor het onderhoud

 

O     te willen beëindigen*

 

O     het grafrecht te willen laten overschrijven ten name van

Naam                               : _____________________________________

Burgerservicenummer  : _____________________________________

Adres                                : _____________________________________

Postcode + woonplaats: _____________________________________

 

Handtekening  : _____________________________________

 

* aankruisen wat van toepassing is.

 

(naam rechthebbende)

(adres rechthebbende)

(postcode/woonplaats)

 

Telefonnummer: ____________________________

 

Datum                : _____________________

 

Handtekening   :_______________________________

Grafaccessoires en -monumenten

Grafaccessoires en -monumenten zijn er in vele vormen en materialen. In de onderstaande rubrieken vind je een overzicht van de verschillende aanbieders in de Uitvaartadressengids.