Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 43
22 oktober t/m 28 oktober 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaartwezen novermber 2007 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr.9 november 2007. Special: Rouw
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, NUVU-nieuws, Productnieuw, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Verliesverwerking begint met goede uitvaart
"Van de dagen na het overlijden van mijn vader, dertig jaar geleden, herinner ik me één man. De uitvaartondernemer." Verlieskundigen Manu Keirse, Riet Fiddelaers en Jos de Keijser over de rol van uitvaartbegeleiders.
Geestelijken versus uitvaartbegeleiders
Pastoors, die niet voor de bloemen uit willen lopen, of die stipt op tijd beginnen, - zelfs als de overledene nog niet binnen is, of die het hele dragersteam onder het wijwater spatten. Er leven nogal wat ergernissen over de samenwerking met geestelijken. Andersom zijn de geestelijken ook niet altijd tevreden over uitvaartverzorgers. Wat kan er beter?

Toegang Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden Verschillende kranten deze week. Begraafplaats in finale voor miljoen
De Algemene Begraafplaats in Leeuwarden zit in de finale van AVRO-programma Restauratie, waarmee €1 miljoen voor een opknapbeurt is te verdienen. De finale is op 31 oktober. Ook dan moeten Leeuwarders en alle lezers van dit bericht weer massaal gaan stemmen op hun begraafplaats.
U kunt op 31 oktober stemmen tussen 20.50 - 21.50 uur. Stemmen kan op 2 manieren: sms Kerkhof naar 7227 of bel 0909-0302 (€ 0.60 per verstuurd bericht of telefoontje)

Zwartwaterkrant. 27 oktober 2007. Uitbreiding begraafplaats Greente
De begraafcapaciteit op de begraafplaats de Greente in Genemuiden zal binnenkort worden uitgebreid. Volgens wethouder Boshove heeft de begraafplaats door deze uitbreiding, gebaseerd op het huidige sterftecijfer, voor de komende 10 tot 15 jaar genoeg ruimte. Ook wordt het gebouw van de begraafplaats gerenoveerd. In september 2005 werd er al een krediet van 11.500,= euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van 100 graven. Het was toen noodzakelijk om de begraafplaats op korte termijn uit te breiden. Deze uitbreiding binnen de huidige ruimte was vooruitlopend op de structurele uitbreiding aan de zuidzijde van de begraafplaats welke al gepland stond voor 2007.

Provinciale Zeeuwse Courant. 25 oktober 2007. Begraafplaats was tot 1913 in gebruik
Nadia Berkelder: Op 20 oktober 1832 worden de eerste overledenen ingeschreven in het register van de begraafplaats aan de Schuttershofweide in Arnemuiden. Het gaat om Andries de Bakker, drie dagen oud, en Tannetje Meulmeester, vijf jaar oud. De geschiedenis van de begraafplaats aan de huidige Clasinastraat is terug te lezen in de Kroniek van Arnemuiden van J. Adriaanse. De auteur noteert hoeveel mensen er jaarlijks overlijden. Hij beschrijft ook een aantal epidemieën die in Arnemuiden woedden. Opvallend is dat in de negentiende eeuw ongeveer de helft van de overledenen bestaat uit kinderen. Vanaf 1 januari 1830 wordt niet langer begraven op het kerkhof bij de oude kruiskerk. In die tijd wonen er 1218 mensen in het dorp, dat dan erg armoedig is. In 1830 overlijden er 52 mensen, waarvan 27 kinderen jonger dan één jaar. "1843 is een rampjaar voor het vervallen en o zo armoedige Arnemuiden", schrijft Adriaanse. Er heerst 'een typhus epidemie van ongekende ernst en omvang'. De provinciale geneeskundige commissie roept de hulp in van dokter J.C. de Man uit Middelburg, in Arnemuiden zelf wordt de ernst van de situatie niet zo ingezien......

De Gelderlander. 25 oktober 2007. Meer ruimte nodig op begraafplaats
De algemene begraafplaats in Elst is volgend jaar vol. Om te weten of ook de andere dodenakkers in de gemeente Overbetuwe kampen met ruimtegebrek, laten burgemeester en wethouders berekenen hoe groot de capaciteit van de algemene begraafplaatsen is. Tegelijkertijd denken zij na over nieuwe begraafplaatsen in Elst en Zetten. Overbetuwe overweegt binnenkort een perceel grond aan de Kist, aanpalend aan de Elster begraafplaats, aan de dodenakker toe te voegen om het ruimtegebrek op korte termijn op te lossen. Op langere termijn is een nieuwe algemene begraafplaats nodig. De gemeente heeft enkele jaren terug al gekeken naar enkele locaties. Wethouder Jan Walraven van Overbetuwe laat begin volgend jaar onderzoeken of die plaatsen nog steeds geschikt zijn. Een van de locaties die wordt bekeken, ligt aan de Valburgseweg in de buurt van uitvaartcentrum Cornelissen.....

Jan Wolkers Verschillende kranten. 24 oktober 2007. Uitvaart Jan Wolkers
In Amsterdam is woensdag afscheid genomen van Jan Wolkers. Honderden genodigden, vrienden, en liefhebbers en bewonderaars van zijn werk woonden de plechtigheid op begraafplaats De Nieuwe Ooster bij. De sprekers roemden de sprankelende levenskracht van de overleden schrijver en kunstenaar. Later woensdag wordt Wolkers gecremeerd. In de aula van het crematorium zaten zo'n 170 genodigden. De overige belangstellenden konden de ceremonie vanuit twee tenten buiten de zaal volgen. Er waren niet genoeg zitplaatsen voor alle belangstellenden. Naast de tenten lag een condoleanceregister. De bijeenkomst werd geleid door Onno Blom, de biograaf van de schrijver en kunstenaar. Onder de aanwezigen bevonden zich onder anderen prominenten als Hans van Mierlo, Hans Teeuwen, Frits Barend, Hugo Claus en Monique van de Ven......

BN De stem. 23 oktober 2007. Mos kruipt geduldig over grafsteen heen
Nicole Andries: Ria Kempen (70) fotografeerde in een Russisch stadje het graf van een kind. Vanaf de grafsteen lacht het gezicht van een tweejarig kind op een licht vergeeld portret passanten toe. Naast de grafsteen liggen twee gele appels, met kleine bruine plekken. "Zo lief", zegt beeldend kunstenaar Marlies Kempees (51) over de foto van haar mede-exposante. "Dat iemand speciaal naar dat graf is gekomen om daar die twee appeltjes neer te leggen, ik vind dat heel ontroerend." Vier kunstenaars en fotografen, waaronder Kempen en Kempees, exposeren vanaf 31 oktober foto's van begraafplaatsen in de Oosterhoutse Mariakerk. Dat het onderwerp voor veel mensen een emotionele lading heeft, willen ze niet ontkennen. Toch is die emotionele context niet wat de exposanten aantrekt in kerkhoven en grafkruizen. "Het is de sfeer van het verleden", zegt Kempen. "Begraafplaatsen hebben iets sereens." Dat herkent Kempees: "Je kunt op veel begraafplaatsen uren rondlopen zonder dat iemand merkt dat je er bent, zonder dat iets de rust verstoort."......

BN De Stem. 23 oktober 2007. Oude graven Nispen netjes
Govert van Veen: "Een geschenk uit de hemel", noemt Pierre Verpalen het namens het plaatselijke secretariaat van de kerk. De gulle gever, een parochiaan die anoniem wil blijven, zorgde ervoor dat het grind op de begraafplaats van Nispen kon plaatsmaken voor stoeptegels. En dat mensen met een rollator en in invalidenwagentjes nu ook bij de graven van hun dierbare overledenen kunnen komen. Het is niet het enige wat is veranderd aan het kerkhof van Nispen. Leden van de Nispense werkgroep begraafplaats zorgden, daar waar nodig, voor het egaliseren van de bodem. De oude zerken die scheef stonden, zijn rechtgezet, degene die verzakt waren, zijn 'opgehaald'. Zondag, na de viering van 9.30 uur in de H. Maria Hemelvaart, die in het teken staat van Allerheiligen, zal de gerenoveerde begraafplaats worden heropend met een wandeling over de nieuwe paden en langs de rechtgezette grafzerken.

Dagblad Suriname. 23 oktober 2007. Algemene begraafplaats Koewarasan erg verwaarloosd
Santi Sieuw:  ‘Ik ben laatst naar een begrafenis geweest en de begraafplaats zag er heel vervallen uit. Alles is dicht begroeid, verwaarloosd en het ergste van alles is dat er niet eens een bank te vinden is waarop het lijk geplaatst kan worden voor de rituelen die gepleegd moeten worden, voordat het toevertrouwd kan worden aan de schoot der aarde. En als noodoplossing plaatst men dan enkele bromfietsen naast elkaar om vervolgens de lijkkist erop te plaatsen.’ Dit zegt Sharita Kamal. Zij vertelt dat de algemene begraafplaats van Koewarasan echt een beurt nodig heeft.....

Gooi en Eemlander. 22 oktober 2007. Monumentje op begraafplaats St. Barbara
De Hilversumse begraafplaats St. Barbara krijgt een monumentje voor de ongedoopte kinderen die er zijn begraven. Het gedenkteken wordt op donderdag 1 november (Allerzielen) ingezegend.
Het gedenkteken komt op het achterste gedeelte van het terrein te staan. Daar - aan de kant van de Kolhornseweg - zijn eeuwenlang ongedoopte kinderen begraven. Vermoedelijk liggen er in totaal honderden overleden kindjes begraven. Het kerkbestuur heeft besloten om er een monument te plaatsen naar aanleiding van verzoeken van een ouderlijk echtpaar uit Hilversum en van de familie Korfage, zo licht secretaris Rob van Boon het kerkbestuur toe.

Tubantia, 22 oktober 2007. Een kist beschilderen is voor Renate doodgewoon
Hennie Talens: Hengelose naar finale voor de jaarlijkse Funeral Awards. Een grafkist of urn beschilderen? As van een overledene verwerken in de verf van een portret? Voor Renate Rolefes uit Hengelo is dat heel gewoon. Haar onderneming heet dan ook Doodgewone Zaak. Ze is onlangs op een soort uitvaartbeurs in het crematorium Twente in Usselo uitverkoren om zaterdag 27 oktober naar de finale in België te gaan voor de jaarlijkse Funeral Awards. Het zou een mooie opsteker zijn voor haar bedrijf waarmee ze in juli van dit jaar begon. Het idee voor een onderneming in het persoonlijk maken van een uitvaart door urnen of kisten te beschilderen, stamt al van drie jaar geleden. Toen overleed haar vader en Renate beschilderde de kist met persoonlijke motieven. "Dat heeft me goed geholpen om de rouw te verwerken. Ik dacht: wat voor mij geldt, geldt ook voor anderen. Ik kreeg ook heel positieve reacties. Toen ontstond bij mij het idee om het beschilderen voor mijn beroep te doen."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage