Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 39
24 september t/m 30 september 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaartwezen Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr.8 oktober 2007. Special: Specialisatie
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, NUVU-nieuws, Productnieuw, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Onderscheiden door samenwerken
Opvallen in de overvolle markt van uitvaartbedrijven is de kunst. Het keurmerk Uitvaartzorg moet de consument garanties bieden voor deugdelijke bedrijfsvoering. Requiem presenteert zich als de club voor professionals met passie. En dan zijn er ook nog Anoubis-Uitvaartnetwerk, Het Uitvaartgilde, de NKU, de NUVU, het NU, de VOU. Een poging door de bomen het bos te zien.
Internationalisering grafkisten
Wat je van ver haalt is lekker. Landen als Polen en China zijn vanwege goedkope grondstoffen en arbeid in opkomst. Maar de bulk van de grafkisten komt nog steeds van Nederlandse bodem

Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden
Verschillende kranten . Help restauratie Oude Begraafplaats naar finale!

(red: ook deze week was deze week veel aandacht voor het onderwerp, elke inwoner van de gemeente Leeuwarden kreeg een folder met een oproep om te stemmen!)
De begraafplaats komt in de vierde aflevering van BankGiro Loterij Restauratie op 26 september (Nederland 2) samen met de scholtenboerderij Hesselink in Winterswijk in beeld. In totaal worden 14 gebouwen getoond die dringend aan restauratie toe zijn. Wordt de Oude Stadsbegraafplaats uitverkoren door het kijkerspubliek dan valt er 1 miljoen euro in de wacht te slepen voor restauratie. De kijker bepaalt of de begraafplaats doorgaat naar de finale van 31 oktober. .......Het miljoen voor restauratie komt dan verleidelijk dichtbij. Iedereen kan daar aan meehelpen. Stuur zoveel mogelijk sms-jes  (sms KERKHOF naar 7227) of telefoontjes (0909-8880, toets keuze 2) na de uitzending van 26 september tot zondagavond 30 september naar de AVRO en motiveer familie en vrienden om hetzelfde te doen.

De Stentor 29 september 2007. Vazen gestolen bij graf
Een 60 jarige vrouw uit Harderwijk heeft aangifte gedaan bij de politie van diefstal van vazen op de begraafplaats Oosteinde. Volgens de vrouw zijn al vaker vazen van het graf van haar overleden man gestolen. Wanneer de diefstallen plaats vinden is soms moeilijk vast te stellen. De politie vraagt bezoekers van de begraafplaats die informatie over dergelijke diefstallen hebben, contact op te nemen.....

De Gelderlander. 28 september 2007. In uitvaartauto kan veel
Wilma de Cort: De uitvaartondernemer demonstreert op de parkeerplaats van het bedrijf de eigenaardigheden van zijn zwarte uitvaartauto. Hij opent de achterklep. De hele laadruimte wordt in beslag genomen door een kistbodem waarop een lijkkist op rollers naar binnen kan schuiven. Met één handeling kan de trotse autobezitter de kistbodem laten inklappen, waardoor er ruimte voor zitplaatsen ontstaat. Als hij dan ook de grijze panelen wegneemt die zijn auto die typische uitvaart-look geven, is de metamorfose compleet. "Kijk", zegt hij, "nu is het gewoon een stationcar die ik privé kan gebruiken." Voor directeur Hans Legters van Huiskamp Carrosserie in Winterswijk gaat geen wens te ver. Uitvaartondernemers uit Nederland, Duitsland, België en Engeland bestellen bij hem uitvaartauto's op maat gemaakt: in een bepaalde kleur, met een zekere lengte of hoogte of bijvoorbeeld voorzien van een glazen dak. Zelfs in Ghana is bij uitvaarten met de wagens van Huiskamp gereden.

PZC. 27 september 2007. Rouwarmband genomineerd voor prijs
Susan Docters: De speciale rouwarmband van ontwerpster en uitvaartondernemer Aleksandra Markusse uit Goes is genomineerd voor de Europese brancheprijs International Funeral Awards. Met de M-Bracelet (een samentrekking van het Engelse embrace, 'omarm', en bracelet, 'armband'), zoals het sieraad heet, geven nabestaanden aan in de rouw te zijn. Aan het rondje of het kruisje op de armband kan je zien of de drager wel of niet open staat voor een gesprek. Markusse is maar liefst in drie landen genomineerd. "Dat had ik niet durven hopen. Ik had me ingeschreven in België, Nederland en Duitsland. Het geeft aan dat er een grote vraag is naar het product."
Markusse kwam op het idee voor de M-Bracelet doordat ze onder klanten een behoefte voelde om kennis te geven van hun verdriet.

BN De Stem. 27 september 2007. Monuta de Groen verwacht toename crematies
Paulus Smits: De uitvaartbranche in Roosendaal is sterk in beweging, zeker nu de voltooiing van het crematorium bij begraafplaats Zegestede in zicht komt.Monuta de Groen, met de Roosendaalse vestiging aan de Bergrand, bereidt zich dan ook voor op de nodige veranderingen in de nabije toekomst, net als collega-uitvaartverzorgers. Bij die voorbereiding hoort de open dag, die Monuta op 6 oktober houdt. Daar zal ook een presentatie worden verzorgd door het crematorium in Bergen op Zoom, tegenwoordig beheerder van Zegestede, en straks ook van het crematorium in Roosendaal. Henk Aerts, teamleider bij Monuta, verwacht dat de komst van een crematorium in Roosendaal zal leiden tot een forse toename van het aantal crematies. "Van de inwoners van de stad laat nu al zeventig procent zich cremeren.......

BN De Stem. 27 september 2007. Diefstal vanaf begraafplaats
Twee mensen hebben gisteren bij de politie aan het Europark in Oosterhout aangifte gedaan van de diefstal van bloemstukken op de begraafplaats aan de Veerseweg. Een 64-jarige vrouw uit Oosterhout deed aangifte van de diefstal van een wit, zijden, langwerpig bloemstuk, met één aronskelk, één orchidee en witte rozen. Het bloemstuk is tussen dinsdag 11 september 16.30 uur en maandag 17 september 12.30 uur gestolen vanaf het kerkhof aan de Veerseweg, zo liet zij noteren. De vrouw had het bloemstuk tegen de grote boom naast het strooiveld gelegd en ter versteviging met een flinke ijzeren pin in de grond gezet. Ook een 71-jarige vrouw uit Oosterhout deed gisteren aangifte van diefstal van bloemen van het kerkhof op de Leijsenakkers aan de Veerseweg.
Zij verklaarde tegenover de politie dat een bloemstuk in een ovale vorm, bestaande uit roze rozen, van het graf van haar man was gestolen. Ze had de diefstal op vrijdag 21 september ontdekt. Ze deed aangifte bij de politie vanwege de emotionele waarde, die voor haar onbetaalbaar is.

Tubantia. 27 september 2007. De grafstenen staan er helder bij
Menko Kroeske (62), Hans Gönning (78), Ab Ipskamp (66) en Gerrit Kooistra (68) zijn iedere dinsdag op begraafplaats Doodenzorg in Glanerbrug te vinden. Stukje bij beetje geven ze de verwaarloosde graven hun oude glorie terug. Heel dankbaar werk, vinden ze. "Toen ik vorig jaar bezig was het graf van mijn ouders schoon te maken, kwam ik in gesprek met beheerder Hans Elties van de begraafplaats," vertelt initiatiefnemer Kroeske. "Hans kent bij ieder graf wel een verhaal. Hij vertelde me over de steen die de arbeiders van de voormalige textielfabriek Eilermark in Gronau voor één van hun medearbeiders hadden laten plaatsen. Dat die opgeknapt zou worden zouden ze geweldig vinden. Heb ik dus gedaan. En de maanden erna volgden er nog tientallen verzoeken. In die tijd heb ik Ab en Hans er ook ontmoet en samen hebben we het plan opgevat als vrijwilligers de verwaarloosde graven op te knappen." "Elke dinsdag zijn we met ons vieren aanwezig om de graven schoon te maken. Ik denk dat we al meer dan een vierde deel hebben gedaan. Met hogedruk en een vuilfrees worden de stenen perfect schoon, niet te filmen wat daar afkomt na zo'n dertig of veertig jaar. We zetten de graven ook weer recht en schilderen de letters op de graven ook weer bij.....

BN De Stem. 27 september 2007. Nominatie voor afscheid in buitenaula.
Lucas Boot: De dikke regendruppels slaan kringen in de vijver van het crematorium aan de Mastendreef. Van onder zijn paraplu wijst Ad Petermeijer naar de cirkelvormige buitenaula. "Hier kunnen de uitvaartdiensten in de open lucht worden gehouden", vertelt de voorzitter van de Stichting Crematorium Bergen op Zoom. De accommodatie voor een uitvaart in de openlucht is sinds begin september in gebruik. En niet onopgemerkt gebleven: Stichting Crematorium is afgelopen zaterdag genomineerd voor de International Funeral Award, de 'oscar in de uitvaartwereld'. "Het heeft iets speciaals", zegt directeur Bram Hommel als we op de open plek staan. Er zijn tot nu toe twee diensten gehouden. Eentje daarvan was het afscheid van 'vader' De Waal uit Wouw. Een van zijn zoons vertelt dat het typisch iets voor hem was. "Mijn vader was een buitenmens. Die rust en het bos vonden we een mooie koppeling naar zijn leven."

Scherpenzeelse krant. 26 september 2007. Paden begraafplaats blijven onverhard.
De paden op begraafplaats Lambalgen blijven onverhard. Na een lange discussie in de Commissie Grondgebied stemde de meerderheid in met dit standpunt. Er komt geen beheerder voor de begraafplaats. ,,Dit is een gevoelig onderwerp'', constateerde Zwankhuizen van de SGP. ,,Er wordt al lang over de begraafplaats gesproken'', wist Van Vugt. Zwankhuizen vertelde dat zijn fractie graag zou zien dat de paden verhard worden. ,,Het is nu niet duidelijk wat de paden zijn en waar de graven liggen. Bij het wandelen over de begraafplaats ben ik per ongeluk een paar keer op een graf gaan staan. Ik vind dat niet respectvol. Het gebeurt echter gewoon omdat je het onderscheid niet kunt zien.'' Wethouder De Ridder vond het groen op de begraafplaats juist erg mooi.

De Gooi en Eemlander. 26 september 2007. Familie ijvert voor monumentje op Hilversumse begraafplaats.
Het moeten er honderden zijn, vermoedt Herman Korfage, de ongedoopte baby's die in de loop van de eeuwen op het achterste stuk van de Hilversumse begraafplaats Sint Barbara liggen begraven. Ook Korfages broertje Rudi, die in december 1950 te vroeg werd geboren en levenloos ter wereld kwam. Het jongetje werd - zoals dat in die tijd ging - begraven in de 'ongewijde aarde' van de katholieke begraafplaats aan de Nieuwlandseweg. Om hem - en al die andere kinderen die er naamloos liggen begraven - na jaren te erkennen, ijveren de kinderen Korfage voor een monumentje op Sint Barbara.
Na twee jaar duwen en trekken lijken de kinderen Korfage nu te slagen in hun missie: het kerkbestuur schrijft te hopen dat het monumentje dit jaar kan worden gerealiseerd. Daarmee zal een einde komen aan wat Herman Korfage een 'kerkelijke dwaling' noemt. ,,Het zal ook een afsluiting zijn. Niet alleen voor ons, maar ook voor al die andere families van wie hier een kindje ligt.''...

Leeuwarder Courant. 25 september 2007. Palliatieve zorg voor het zieke kind
Vrijwilligers van de stichting ZazaZorg gaan gezinnen met terminaal zieke kinderen in Friesland soci-aal-emotionele ondersteuning bieden. Volgens de oprichters, de verpleegkundigen Patricia Swanenberg en Elsbeth Rispens, valt deze groep nu tussen wal en schip. Op termijn willen ze ook een logeerhuis realiseren.....In Friesland gaat het om 168 kinderen die te horen hebben gekregen dat zij niet meer beter "-' worden. Bij bijvoorbeeld taaislij mziekte kan een kind jaren ziek zijn voordat het overlijdt. „Die vergeten groep willen wij eruit halen", aldus Rispens....

BN De Stem. 26 september 2007. 'In mijn tijd moest je dag en nacht gereed staan'
George Sponselee: Sterven is van alle tijden, onlosmakelijk verbonden met leven. Elk levend wezen ontstaat en na enige tijd verdwijnt het. Dat kan binnen één dag zijn, zoals bij veel insecten, het kan ook pas na honderden jaren zijn zoals bij een aantal boomsoorten....Tot ongeveer de jaren vijftig van de vorige eeuw was een overlijden een familieaan-gelegenheid, al dan niet met burenhulp. Verwanten haalden bij de dokter de overlijdensverklaring en deden aangifte bij de gemeente. Vrouwen uit de omgeving, soms bijgestaan door de wijkzuster, legden de dode af. Rouwbrieven en advertenties moesten worden opgesteld en de timmerman werd ontboden om de maat te nemen, want het maken van de doodskist was hand- en maatwerk. Aanvankelijk werd de overledene thuis opgebaard en het gebruik wilde dat er gedurende de nacht - door mannen - bij het stoffelijk overschot gewaakt werd. Omdat thuis opbaren niet altijd even eenvoudig was, gebeurde dat gaandeweg in het mortuarium van het zieken- of verpleeghuis. De man die de laatste rit van de dode verzorgde, deed dat als nevenberoep. In Terneuzen was dat lange jaren het werk van de firma Van der Peijl, met een lijkkoets met paarden ervoor. In de grotere centra van ons land waren de paarden al grotendeels vervangen door auto's.....

Brabants Dagblad. 25 september 2007. Kosten kerkhof onder de loep
Een onderzoek door de gemeente Woudrichem moet uitwijzen of het nieuwe gedeelte van de begraafplaats van de Hervormde Gemeente Giessen zonder subsidie rendabel ge ëxploiteerd kan worden. Daarna moet de gemeenteraad besluiten of het kerkgenootschap alsnog subsidie krijgt. Zo luidt het advies van de onafhankelijke commissie voor bezwaar- en beroepschriften. Burgemeester en wethouders nemen binnenkort een besluit over dat advies. Het onderzoek naar de exploitatie is inmiddels gestart.
In Giessen is één begraafplaats, eigendom van de Hervormde Gemeente. De kerk krijgt geen subsidie. Aangezien het kerkhof bijna vol is, wordt dat uitgebreid met zo'n 400 graven. De kosten bedragen 150.000 euro. Dat geld komt uit een potje dat eigenlijk bestemd is voor onderhoud. Als het geld geleend moet worden, moet de prijs voor een eigen graf met 1.000 euro omhoog. Dat is niet zo eenvoudig, omdat de tarieven worden afgestemd met de bedragen die gelden voor de begraafplaatsen van de gemeente. In 1974, bij de vorige uitbreiding, kreeg de Hervormde Gemeente geld van de gemeente, omgerekend zo'n 32.000 euro. Vandaar dat nu weer om financiële steun is gevraagd, dit keer 70.000 euro.

Tubantia. 24 september 2007. Voor iedereen een persoonlijke uitvaart
De familie schroomt niet om bij de uitvaartonder-nemer achter de computer te kruipen om zelf de rouwkaart vorm te geven en van persoonlijke teksten te voorzien. De branche speelt op de behoefte naar persoonlijk afscheid in met nieuwe activiteiten, diensten, voorzieningen en allerlei memoria, herinneringsproducten. Volgens voorzitter Herman Wormgoor van de Vereniging van Uitvaart-organisaties in Oost-Nederland (VUON) is de persoonlijk getinte uitvaart eerder regel dan uitzondering. "Je ziet bijvoorbeeld steeds vaker dat een familie op een begrafenis geen dragers voor de kist meer inhuurt, maar dit zelf doet. Ook zien we de laatste twee, drie jaar dat de familie afziet van professionele volgauto's. Men heeft er geen problemen meer mee om zelf achter de rouwwagen aan te rijden." Wormgoor ziet ook in toenemende mate dat de familie in een uitvaartplechtigheid eensgezind een gedicht voordraagt, lichtjes ontsteekt of een andere gezamenlijke activiteit ontplooit. Tevens worden vaak professionele sprekers ingeschakeld. "Men wil wel zelf een praatje houden, maar ziet daar in de hectiek en droefenis die met een overlijden gepaard gaan, toch van af. Door de ontkerkelijking is het niet meer vanzelfsprekend dat een geestelijke de dienst leidt." Naast de uitvaartleiders is een nieuwe beroepstak opgestaan die bij een sterfgeval wordt ingeschakeld: de ritueel begeleider en de professionele spreker.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage