Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 38
17 september t/m 23 september 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart september 2007 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, september 2007. (Thema: Multimedia)
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: Begraafplaats in tv-programma ‘Restauratie’ .Nieuwe crematoria. Bos als verstrooiplek. Islamitische stervensbegeleiding. Buitenlands nieuws: Kerken stimuleren christelijke rouwcultuur. Fransen vinden uitvaart te duur.Vers van de pers. Uitvaart-noviteiten:
Baarkleden en textielschilderijen. Wikkelgoed. Glasmonumenten. Columns: Frank Mutter: Thanatopraxie als slappe koffie. Henk Kok: "De oorsprong ". En een aantal artikelen waaronder:
Digital remains; doorleven op het web
De digitalisering van ons leven zet zich ook na onze dood voort: wie was ik, wat deed ik en hoe word ik herinnerd?
Nacht van de Ziel
Tweeduizend kaarsen zullen de begraafplaats van Almere Haven op 6 oktober verlichten. Dat gebeurt tijdens de Nacht van de Ziel, een project van Mary Fontaine: “Ik ben niet gebonden aan de regels van een instituut”.

Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden Verschillende kranten (red: er was deze week veel aandacht voor het onderwerp). Help restauratie Oude Begraafplaats naar finale!
De strijd om een miljoen euro is losgebarsten. De Oude Stadsbegraafplaats aan de Spanjaardslaan dingt mee naar de hoofdprijs van het televisieprogramma ‘BankGiro Loterij Restauratie’ van de AVRO.
De begraafplaats komt in de vierde aflevering van BankGiro Loterij Restauratie op 26 september (Nederland 2) samen met de scholtenboerderij Hesselink in Winterswijk in beeld. In totaal worden 14 gebouwen getoond die dringend aan restauratie toe zijn. Wordt de Oude Stadsbegraafplaats uitverkoren door het kijkerspubliek dan valt er 1 miljoen euro in de wacht te slepen voor restauratie. De kijker bepaalt of de begraafplaats doorgaat naar de finale van 31 oktober. .......Het miljoen voor restauratie komt dan verleidelijk dichtbij. Iedereen kan daar aan meehelpen. Stuur zoveel mogelijk sms-jes  (sms KERKHOF naar 7227) of telefoontjes (0909-8880, toets keuze 2) na de uitzending van 26 september tot zondagavond 30 september naar de AVRO en motiveer familie en vrienden om hetzelfde te doen.

AD. 21 september 2007. Pleidooi voor bus naar nieuwe begraafplaats.
Het college van burgemeester en wethouders van Maassluis maakt zich bij de Stadsregio sterk voor een openbaar vervoer-verbinding naar de nieuwe begraafplaats.Dat heeft de binnenkort vertrekkend wethouder Arie van der Knijff de gemeenteraad medegedeeld. „En als dat niet lukt, dan gaan we op zoek naar alternatieven,’’ belooft Van der Knijff. De nieuwe begraafplaats komt op terrein De Dijk aan de Vlaardingsedijk te liggen; vlak bij het Lickebaertbos, zo’n kilometer buiten de bebouwde kom. Met uitzondering van de Verenigde Seniorenpartij is de politiek akkoord met deze plaats. De andere partijen dringen er bij het college van b en w wel op aan dat op de Vlaardingsedijk een bus moet komen te rijden. Maassluis heeft haast met het aanleggen van een nieuwe begraafplaats omdat de huidige vol raakt......

Urnentaludkerkenvorm urenzuilen Leeuwarder Courant. 20 september 2007. Urnentalud voor dorpen Heerenveen
Het zijn geen urnenmuren, maar taluds. De protestantse kerk in Heerenveen, Tjalleberd en De Knipe nam een heuse landschapsarchitect in de arm voor het ontwerpen van nieuwe plaatsen waar urnen in drie dorpen kunnen worden bijgezet. Volgende week worden ze officieel overgedragen.
De gedenkplaatsen moesten passen in de omgeving, vertelt Lippe de Wagt namens de kerken. „Je bouwt iets op historische grond. Daar kun je niet een-twee-drie een muurtje neerzetten."
Om een „eigentijdse invulling" aan de urnenmuren te geven, werd landschapsarchitecte Ada Wille uit Koudekerk aan de Rijn gevraagd. Voor ieder dorp bedacht zij een andere uitvoering. In De Knipe, bij het kerkje, is de plattegrond van de kerk als het ware gekopieerd. Er staan zuilen met een beukenhaagje daar tussenin. Op de begraafplaats in Tjalleberd is een talud aangelegd. Daarin zijn nisjes aangebracht voor de urnen....

Dagblad van het Noorden. 20 september 2007. Vandalen in de weer op begraafplaats
Begraafplaats Maarhof in Delfzijl is getroffen door vandalen. Er is voor enkele duizenden euro's schade aangericht. Zes net aangeplante lijnbomen zijn door onverlaten afgezaagd. Daardoor is ook een pergola ingestort. De gemeente Delfzijl schat de schade op 5000 euro. Het is niet voor het eerst dat zagers op deze manier actief zijn. In en om het centrum van de havenplaats zijn de afgelopen jaren verschillende verse bomen geveld.

De Kaap. 19 september 2007. Stijlvolle nieuwe aula op begraafplaats
Bertie Stierhout: In aanwezigheid van vele genodigden opende burgemeester Frits Naafs vorige week donderdagmiddag de door architect Rob Matser ontworpen nieuwe aula op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Arnhemse Bovenweg. Het werd een stijlvolle maar ook opgewekte bijeenkomst met jazz muziek op de achtergrond in een aula die buiten veel mediterrane kenmerken vertoont met zijn Franse dakpannen en de bijna witte muren. Het is zowel binnen als buiten een prachtig gebouw geworden met een in stijl vervaardigt toegangshek, omgeven door een tuin en uitgebreid met een bosbegraafplaats en urnen- en gedachtenis muren. Onder een uitbouw gaat men de aula binnen die plaats biedt aan 120 personen. Het interieur biedt een bijna serene aanblik, sfeervol, klassiek en modern........

De pers. 19 september 2007. HSV bouwt begraafplaats voor fans
Ware voetbalfans blijven hun club trouw tot de dood, maar voor de supporters van de Duitse topclub HSV is dat niet genoeg. De Hamburgse voetbalclub legt naast het stadion een begraafplaats aan voor zijn meest devote volgelingen. De clubleiding legde zondag de eerste steen voor het grafveld, dat een toegangshek krijgt in de vorm van een voetbaldoel. De eerste begraafplaats voor voetbalsupporters in Duitsland is maar enkele meters verwijderd van het Nordbank Arena stadion, waar de club van Rafael van der Vaart zijn thuisduels afwerkt. De begraafplaats biedt  volgens HSV-bestuurder plaats aan 300 tot 500 graven, waarvan er al 15 gereserveerd zijn. De fans die een plekje op de 'heilige grond', moeten nog wel even wachten met doodgaan; volgend jaar is het veld klaar voor ter aarde bestellingen. Fans van het Engelse Everton kunnen hun as al langer laten begraven naast het voetbalveld. Volgens HSV kunnen verder alleen supporters van de Argentijnse club Boca Juniors zich laten begraven naast het stadion.....

De Stentor. 19 september 2007. Dodenakker krijgt natuurlijke uitstraling
Het oude gedeelte van de begraafplaats in Elspeet krijgt een natuurlijke uitstraling. Dit najaar wordt gestart met de renovatie. Over een aantal jaren moet deze dodenakker er net zo uitzien als de begraafplaats aan de Eperweg in Nunspeet. De begraafplaats in Elspeet bestaat uit twee delen. Vanaf de Uddelerweg bekeken, lopend op het centrale asfaltpad op de begraafplaats bevindt zich links van het pad het nieuwe deel van de begraafplaats en rechts ligt het oude gedeelte, dat doorloopt tot aan de omliggende bospercelen. Het oude deel van de begraafplaats in Elspeet is niet meer actief in gebruik.... Het resultaat is een renovatieplan voor het oude gedeelte van de begraafplaats, dat de gemeente wil uitvoeren. Het belangrijkste uitgangspunt van het renovatieplan is het omvormen van een intensieve naar een extensieve inrichting, wat aansluit bij de eigenschappen van het omliggende landschap...

Brabants Dagblad. 19 september 2007. Begraafplaats met eeuwige rust
Domien van der Meijden: Elke keer als Martin Binder uit Boxtel (69) de Kampina bezoekt en het graf van Pieter van Tienhoven ziet liggen, wordt hij in zijn mening gesterkt. Wat is het toch mooi om in de natuur begraven te worden. Sterker nog: hij hield bij het graf van de mede-oprichter van Natuurmonumenten regelmatig wandelaars aan en vroeg hen of ze ook zo begraven wilden worden. Vaak was het antwoord volmondig 'ja'. ,,Er is echt een flinke markt voor."
Nederland heeft nu twee natuurbegraafplaatsen. Binder: "Uit het hele land willen daar mensen begraven worden. Steeds meer mensen zoeken een band met de natuur. Ze gruwen van de crematoria die aan de lopende band uitvaarten afwerken. Gruwen ook van de begraafplaatsen waar je kop aan kont ligt onder dezelfde kruisen en stenen. En waar je duizenden euro's grafrechten betaalt. Mijn onderzoek heeft aangetoond dat Nederland zeker dertig tot veertig natuurbegraafplaatsen kan hebben."..........

AD. 17 september 2007. Hoger hek rond begraafplaats ’te kostbaar’
Een hoger hek met een slot rond de Harmelense begraafplaats ’t Spijck, het is onwaarschijnlijk dat dat er komt. VVD-raadslid Berkhof vermoedt dat zo’n voorziening te veel geld gaat kosten. Zij heeft deze week vragen over de grafschennis op ’t Spijck gesteld aan burgemeester Schmidt. In de afgelopen maanden zijn diverse beelden en bloemen van de graven gestolen. Berkhof, die er ook zelf mee werd geconfronteerd, vroeg aandacht voor de problemen. ,,Op een begraafplaats hoort rust te heersen. Als daar dingen worden ontvreemd, is dat voor de nabestaanden een emotionele zaak,’’ stelt zij.
Burgemeester Schmidt is dat met haar eens. Maar in de praktijk is het volgens hem lastig dergelijke vervelende incidenten te voorkomen. Een hoger hekwerk, plus afsluiting van het hek in de avond en nacht heeft nogal wat consequenties. Zo’n hek is duur, en afsluiten vergt nauwkeurige inspectie van de begraafplaats om te voorkomen dat mensen worden opgesloten.


Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage