Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 36
3 september t/m 9 september 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Ledenblad De Terebinth september 2007 Ledenblad Terebinth. Nummer 3. september 2007.
Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Het Oldehoofsterkerkhof verliest zijn kerkhof

Vorig jaar vond een kind in pas gestort zand menselijke botten. Ze bleken afkomstig te zijn van een kerkhof in Leeuwarden. Leon Bok beschrijft de ruiming van het Oldehoofsterkerkhof.
Rhenens Velden van Mars
Oorlogen zijn van alle tijden. Sommige plaatsen hebben daarmee veel te maken gehad. Bouke Jagt laat zien, waarom in Rhenen veel oude en recente sporen van militair geweld te zien zijn.

vakblad De begraafplaats herfst 2007 De Begraafplaats nr. 3, jaargang 9, herfst 2007, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws, Agenda , Beroemd begraven. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak.
Daarnaast een aantal hoofdartikelen waaronder:
Inspraak Hoogeveen
Gerda Mater: Inspraak in de ontwikkeling van het begraafplaatsenbeleid is allerminst vanzelfsprekend. De gemeente Hoogeveen heeft hierin een voortrekkersrol. Haar burgers mogen meepraten over het onderhoud van begraafplaatsen en over de vraag of er geruimd mag worden. Onlangs gingen de beleidsmakers de dialoog aan met de burgers. Dat het onderwerp bij de mensen leeft werd duidelijk op de druk bezochte bewonersbijeenkomsten.
Nieuw en bijzonder
Leon de Bok: Steeds vaker krijgen begraafplaatsen te maken met de plaatsing van bijzondere, meer bijzondere, nog bijzonderder en zelfs uitzonderlijke grafmonumenten. Voegen deze nieuwe, bijzondere grafmonumenten kwaliteit toe aan de begraafplaats? En hoe moet men in de toekomst met deze monumenten omgaan? Dan is er ook nog de kwestie van het auteursrecht. Want waar individuele kunstenaars grafmonumenten maken in plaats van producten uit een catalogus, is het auteursrecht van toepassing.

De Stentor 8 september 2007. Begraafplaats lustoord dieven.
Wijnand Kooijmans: Landelijk gelegen begraaf-plaatsen binnen de politieregio Noord - en Oost Gelderland worden de laatste weken druk bezocht door autokrakers. De afgelopen maanden zijn achttien mensen gedupeerd geraakt en de buit bestaat meestal uit handtasjes met portemonnees en pinpassen of navigatieapparatuur. Volgens de politie is er duidelijk sprake van een toename van het aantal inbraken. Precieze cijfers zijn nog niet bekend. De auto-inbraken vinden meestal plaats wanneer gedupeerden het graf van een overleden familielid of kennis bezoeken of tijdens begrafenissen zelf. De dieven vernielen een ruit of forceren het slot en hebben het vooral voorzien op handtasjes met portemonnees en pinpasjes of op het navigatiesysteem. De politie adviseert mensen dan ook dringend om geen spullen van waarde in de auto achter te laten. Spulletjes onder de stoel of in het dashboardkastjes leggen, is ook niet verstandig want het dievengilde kent de opberg-plekken en laat zich hierdoor niet weerhouden om een ruitje in te tikken....

Verschillende kranten 8 september 2007. Nabestaanden mogen eigen rouwzegel kiezen
De kist, de muziek, de kaart en het vervoer, nabestaanden hebben een grote keus als bet gaat om een 'uitvaart. Maar een ding kunnen ze niet kiezen: de postzegel op de rouwkaarten. En dat zit uitvaartverzorger Monuta dwars, „Nederland heeft één groene rouwpostzegel Wij bieden nabestaanden graag een keuze". En dus schrijft het bedrijf uit Apeldoorn een ontwerpwedstrijd voor rouwzegels uit. Van de winnende zegel worden straks 1 miljoen exemplaren gedrukt. Een ontwerp indienen of een stem uitbrengen kan via www.rouwzegel.nl. Er staan nu zeven ontwerpen, op de site, variërend van weg-fladderende vlinders tot eentje met de veelzeggende tekst 'sorry, heb geen beter nieuws'. „Krijg je een brief op je deurmat met deze zegel, dan weet je direct waar het om gaat", aldus Monuta.

NHD 6 september 2007. Begraafplaats deels ontruimd in Kolhorn
In opdracht van de gemeente Niedorp wordt maandag 17 september begonnen met het ontruimen en opknappen van een deel van de Oosterbegraafplaats in Kolhorn. Het gaat om het gedeelte aan de oostkant, tegen de coniferenhaag. De bestaande graven worden geruimd en er worden nieuwe begraafplaatsen gecreëerd. Graven worden geruimd, waarbij eventuele stoffelijke resten op discrete wijze worden afgevoerd en herbegraven. Met de herindeling van de plaatsen wordt ruimte geschapen voor extra in eerste instantie 42 extra graven, later voor nog eens een zelfde aantal. Daarmee is er weer voldoende grafruimte zijn voor ten minste vijftig jaar.

Zwartwaterkrant. 5 september 2007. Uitvaartdag in Zwartsluis.
We houden van het leven! Geboortes worden feestelijk aangekondigd met grote ooievaars in tuinen, bruiloften vieren we uitbundig tot soms zelfs in het buitenland aan toe. Ieder onderdeel van ons leven proberen we vaak tot in het kleinste detail onder controle te houden en daarom regelen we daar goede verzekeringen voor. Maar wat doen we met ons afscheid?.... Gert Mooiweer, van uitvaart- en overledenenverzorging Gert Mooiweer, vertelt dat hij de schroom rond doodgaan en begraven wil verminderen: "Ik wil aan de inwoners van Zwartewaterland laten zien dat het bij uitvaart draait om maar één thema: waar respect en afscheid elkaar omarmen. Hoe kan ik dat beter doen dan via een ontmoeting? Daarom deze uitvaartdag, waar men op een ongedwongen wijze eens kan zien wat er op uitvaartgebied gebeurt." ...U bent op zaterdag 29 september welkom vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur in het Trefpunt te Zwartsluis.

NHD. 5 september 2007. Plan begraafplaats weggehoond.
Een verschrikkelijk slecht idee. Dat is samenvattend de boze reactie die gisteravond in café De Harmonie viel te beluisteren. Aanleiding: het plan van Hoorn om tussen de Zuiderdracht en de Kersenboogerd een begraafplaats te maken. In een ongekend felle informatieavond werden alle argumenten van de gemeente weggehoond. Zelfs het voorcafé moest bij de zaal worden betrokken om alle belangstellenden uit Blokker en de Kersenboogerd een plek te geven. De aanwezige bestuurders van Drechterland en Hoorn kregen aanvankelijk nauwelijks de kans om uit te leggen wat nut en noodzaak van het plan is. Dit omdat enkele boze omwonenden al direct het woord wilden hebben...... ,,Welke gek bedenkt zoiets?'', vroeg Ton van Goor namens bewoners van de Zuiderdracht en de eerste straten van de Kersenboogerd zich af. Zijn felle kritiek werd door tal van anderen onderstreept met net zulke kritische vragen. Van Weel hield stug vol dat het college de noodzaak voor een nieuwe begraafplaats wel inziet en geen andere plekken meer weet. ,,Kijk liever naar de levenden in plaats van de dooien'', was een vinnig weerwoord uit de zaal. Suggesties uit de zaal om dan desnoods ruimte op industrieterrein H80 te reserveren, wees zij af: ,,als zoiets ooit aan de orde komt, stap ik op.'' ...

Stentor. 5 september 2007. Plan voor begraafplaats in grot
Als het aan een groep particulieren ligt, krijgt Valkenburg aan de Geul als eerste in Nederland een begraafplaats die geheel onder de grond ligt. De initiatiefnemers willen een begraafplaats realiseren in één van de mergelgrotten, waar mensen uit heel Nederland begraven zouden kunnen worden. Volgens woordvoerder George Splinter moeten de plannen nog uitgewerkt worden. Hij ziet in de afgesloten mergelgrot - in Valkenburg bekend als de Heidegroeve - echter mogelijkheden. ,,Er is ruimte voor enkele honderden graven", zegt hij. De Heidegroeve ligt achter de Romeinse Katakomben, een toeristische attractie waar de ondergrondse begraafplaatsen van de eerste christenen in Rome zijn nagebootst. Qua sfeer zou de nieuwe begraafplaats straks aan moeten sluiten bij het karakter van die Romeinse gangen. De gemeente Valkenburg aan de Geul, eigenaar van de grot, staat positief tegenover de plannen. ,,Op dit moment werken de initiatiefnemers het businessplan uit", zegt wethouder Fabienne Leenders van Financiën. ,,Aan de hand van dat plan zullen wij bekijken hoe wij als gemeente hierin kunnen participeren." .....

Dagblad van het Noorden. 5 september 2007. Bijzonder concert op begraafplaats Hoogeveen
Op de begraafplaats aan de Zuiderweg in Hoogeveen wordt woensdagavond 19 september een herdenkingsconcert gehouden met muziek van de Hoogeveense Harmonie. Ook worden er voordrachten gehouden. Om de herinnering aan dierbare overledenen tot uitdrukking te brengen wordt iedere bezoeker gevraagd een roos mee te brengen. De happening vindt plaats in het kader van ’Hartstocht in Hoogeveen’. Directeur Bert Noordzij van uitvaartbedrijf DELU in Hoogeveen is niet vies van wat nieuws. Zijn idee voor een herdenkingsconcert op de begraafplaats in Hoogeveen had hij al eens voorzichtig laten vallen, maar kreeg snel vaste vorm toen de organisatie van Hartstocht in Hoogeveen het omarmde....”Hartstocht is een emotie die ook bij sterven wordt ervaren”, zegt Noordzij. ”Bijvoorbeeld door herinneringen aan een overledene.” Het herdenkingsconcert, met de toepasselijke naam Niet uit het hart, wordt uitgevoerd door de Hoogeveense Harmonie....

Leeuwarder Courant. 4 september 2007. Spoken op begraafplaats Wirdum
Rond middernacht loopt er nog wel eens een vrouwtje zonder hoofd rond. Ze draagt een mandje eieren. Ook worden er wel lijkstoeten gezien en zo af en toe een vreemd wit veulen. De privébegraaf-plaats van de adellijke familie Eysinga bij Wirdum is een plek van spookverhalen. Zaterdag mag iedereen er een kijkje nemen tijdens Open Monumentendag.....Barrahüs was bij Leeuwarder wandelaars vroeger bekend om het soldaatje, dat hier lang de weg stond. Dit figuurtje is weggehaald, maar staat voor één keer weer in het buurtschap. De route bevat ook enkele kleine privémusea. Zo heeft Wirdum een dorpsmuseum en er zit ook een fietsmuseum. Morgenavond om acht uur houdt de organisatie in het Wirdumer dorpshuis De Golle een bijeenkomst met lezingen over de route en over het soldaatje van Barrahüs.

De Stentor. 4 september 2007. Te koop: kerkhof, gebruikt maar in goede staat.
Michael Amsman: De vraag waarom Stichting De Gasthuizen van het kerkhofje aan de Zwartewater-allee af wil is eenvoudig te beantwoorden, zegt voorzitter Pieter Loos. "Omdat het beheer van een begraafplaats geen kerntaak is voor een organisatie die ouderen-huisvesting regelt." Stichting De Gasthuizen is geworteld in 1377, toen op de plek van de huidige WRZV-hallen het Buitengasthuis werd gebouwd. Daar werden melaatse en - later - nooddruftige Zwollenaren opgevangen. Zes eeuwen en tientallen rechtspersonen later bezit de stichting in Zwolle een kleine honderd woningen, aan de Eikenstraat, de Iepenstraat en de Binnengast-huisstraat. Ook de villa aan de Vechtstraat waarin woningcorporatie Openbaar Belang is gehuisvest, is eigendom van de stichting. Het kerkhofje tussen de WRZV- hallen en de Zwartewaterallee is dus een Fremdkörper binnen de stichting, zegt voorzitter Loos. "Het is al eeuwen in ons bezit, maar sinds er in de jaren vijftig niet meer begraven mag worden heeft het geen enkele functie meer." Vandaar dat de stichting de gemeente een brief heeft gestuurd waarin ze informeert naar verkoop of ruiming van het kerkhofje....

NHD. 3 september 2007. Bewoners boos over grafheuvels en bussluis Zuiderdracht.
Martin Menger: De nieuwe begraafplaats die Hoorn wil inrichten aan de oostkant van de wijk Kersenboogerd, wordt groter dan door de buurt werd gedacht. Volgens Martin Dantuma verliest het hele groene gebied de recreatieve functie. Daarnaast duiken er tekeningen op over een busbaan door dit gebied. Een groot aantal bewoners van het Charlotte van Pallandthof en het John Raedeckerhof is boos over deze plannen. Hoorn wil met de gemeente Drechterland de grens in het gebied wijzigen. Dat betekent dat de huidige grond ten oosten van de Zuiderdracht in Blokker binnen de gemeentegrens van Hoorn komt te liggen. Die voorgenomen grenswijziging wordt woensdagmiddag en -avond besproken tijdens een informatie-bijeenkomst. Dat de grens wordt veranderd, vinden de bewoners niet erg. Volgens Dantuma zit de boosheid in het feit dat de gemeente Hoorn voor het groene wandelgebied direct naast de huizen een bestemming als begraafplaats in gedachten heeft.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage