Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 23
4 juni t/m 10 juni 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Begraafplaats nr. 2, jaargang 9, zomer 2007, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws, Agenda , Beroemd begraven. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak.
Daarnaast een aantal hoofdartikelen waaronder:
Char op de begraafplaats.
Er lijkt een toenemende behoefte aan spiritualiteit te zijn, aan verbondenheid en 'contact' met de overledenen. Jomanda en Char zijn de bekendste mediums die boodschappen overbrengen van het 'daar' naar 'hier', maar er zijn er nog veel meer. Ook begraafplaatsen, crematoria en uitvaartcentra gaan mee in deze 'hype'. Waarom? "Wij geven alleen maar wat mensen vragen."
Kastanjeziekte
Vanaf 2002 verspreidt een mysterieuze aantasting bij paardekastanjebomen zich razendsnel over Nederland. De kastanje is een boom die veel op begraafplaatsen te vinden is. Hoe is het met de kastanjeboom op de Nederlandse begraafplaats? Een korte verkenning - met een open eind.

Ruiming van graven in Guatamala Volkskrant. 8 juni 2007. Kadavers krijgen geen krediet
(red: 1/2 pagina groot artikel) In de Griekse oudheid volstond een muntje aan de veerman Charon. Die bracht de dode dan in zijn bootje over de rivier de Styx naar de Onderwereld. Tegenwoordig dient de familie van een overledene ruimer in de buidel te tasten om een laatste rustplaats van de dode te garanderen. Maar dan is meestal een eeuwig vaarwel voor de dierbare lichaamresten verzekerd, waar de geest ook naar toe mag zijn.
Maar in Guatemala is een levenseinde niet altijd een definitief afscheid. Zes jaar na de begrafenis
dient er opnieuw betaald te worden: 180 Quetzales, zo'n 18 euro. Dat bedrag moet de gestorvenen nog eens vier jaar in hun graf houden.
Niet alle Guatemalteken kunnen het geld echter opbrengen. Maar ook kadavers krijgen geen krediet. Geen onwil van de centrale begraafplaats, zeggen de grafdelvers, maar zo luiden nu eenmaal de regels. Dus worden de lichamen zonder pardon weer boven gehaald en met de resten van andere 'wanbetalers' in massagraven gegooid. Dit jaar al 2000 keer.

Zeeuwse Courant. 7 juni 2007. Kiezen voor uitvaart in andere gemeente dan woonplaats kan ook.
Wat te doen als de dierbare overledene expliciet te kennen heeft gegeven dat hij wil worden begraven, maar weinig geld had? Zoals uit de landelijke cijfers blijkt, is de grootste winst te halen door te kiezen voor begraven in een goedkopere plaats. Het vervoer komt dan wel voor eigen rekening, want de uitvaartverzekering vergoedt slechts de vervoerskosten in de laatste woonplaats van de overledene. In Zeeland is Reimerswaal met 1299 euro de goedkoopste gemeente. Overigens mogen in sommige gemeenten alleen eigen inwoners begraven worden. Kerkelijke begraafplaatsen willen vaak alleen geloofsgenoten en soms moeten die ook nog eens kunnen aantonen dat zij de afgelopen jaren donaties hebben gedaan. Een alternatief voor een duur eigen (familie)graf is een algemeen graf, waarin meerdere mensen - die elkaar niet kennen - boven elkaar begraven worden. Dat scheelt in Terneuzen 2440 euro. Wie zich wil verzekeren, kan kiezen tussen een uitkering in natura (de uitvaart wordt verzorgd) of in geld

Noord-Hollands Dagblad. 7 juni 2007. Laatste rustplaats in Alkmaar 't duurst
Wie in de regio Alkmaar begraven wil worden is veruit het duurste uit op de gemeentelijke begraafplaats aan de Westerweg in Alkmaar. Het begraven van één persoon voor de duur van 20 jaar kost 3418 euro, een tweepersoons graf kost 4047 euro. Dat blijkt uit gegevens die de uitvaartverzorger Monuta op zijn website heeft geplaatst. Volgens Monuta zijn er grote verschillen in Nederland als het om de tarieven gaat die begraafplaatsen in rekening brengen. Dat is in de regio Alkmaar niet anders. De gemeentelijke begraafplaats in Bergen berekent 545 euro respectievelijk 820 euro voor een periode van 20 jaar.

Eindhovens Dagblad. 7 juni 2007. Ruiming grafzerken begraafplaats Lierop
Voor de uitbreiding van de begraafplaats van de Heilige Naam Jezus-parochie in Lierop, is ruiming van een aantal grafstenen noodzakelijk. Het gaat om grafzerken van graven waarvan de grafrechten al jaren zijn verlopen en opgezegd. Monumentale exemplaren blijven behouden. Het kerkhof in Lierop is onlangs uitgebreid met een nieuw gedeelte. Het nieuwe stuk is aangeplant en de paden zijn verhard. Ook zijn inmiddels de banken geplaatst en is het monument voor naamloos begraven ongedoopte kinderen onthuld. ......Alleen de grafstenen worden geruimd en niet de graven. Een aantal stenen is door het kerkbestuur aangewezen als monument en komt onder verantwoordelijkheid van dat bestuur. Vanaf 1 september worden de grafstenen waarvan de grafrechten zijn verlopen en die niet aangewezen zijn als monument geruimd. Hoewel ze vanaf het moment van plaatsing volgens de wet eigendom zijn van de eigenaar van de begraafplaats, kunnen ze door nabestaanden nog worden opgehaald. Tot 1 augustus kunnen rechthebbenden hiervoor contact opnemen met het secretariaat (0492-331215).

Reformatorisch Dagblad. 7 juni 2007. Watersnoodgraven Numansdorp opgeknapt. Commissie ruimtelijke en beheerszaken van de gemeente Cromstrijen is dinsdagavond akkoord gegaan met een krediet van ruim 10.000 euro voor een opknapbeurt van de graven van watersnood-slachtoffers uit 1953 op de begraafplaats in Numansdorp. In 2008 wordt herdacht dat de ramp zich 55 jaar geleden voltrok en vele slachtoffers maakte in Numansdorp. De tand des tijds heeft de graven en het monument op de begraafplaats, zowel de stenen als de letters, behoorlijk aangetast. Een opknapbeurt is daarom dringend nodig.........

Gouden urnen in de vijver van De Nieuwe Oosterbegraafplaats Volkskrant 6 juni 2007. Drijvende urnen en eigen ' tuintjes'
(red: 1/2 pagina groot artikel) Architectuur: De Nieuwe Ooster. Nieuw uitvaart-museum sluit goed aan bij omgeving. Asbestem-mingsvelden tonen een nieuwe visie op uitvaart.
De beeldspraak zal niemand ontgaan: het Nederlands Uitvaamuseum ligt letterlijk onder de zoden. Harry Kerssen en Arie Gtaafland van het Amsterdamse architectenbureau Kerssen &Lijbers, hebben het glazen gebouw ïbegraven' op begraafplaats/ crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam, door de vloer een.meter in de grond te laten zakken en het te voorzien van een dak dat Over een tijdj e volledig begroeid zal zijn. Hoewel deze variant op het modernistische paviljoen in architectonisch opzicht niet echt vernieuwend is, sluit het in zijn bescheidenheid goed aan op de omgeving en de voormalige doodgraverwoning waar het aangebouwd is.
Het Uitvaartmuseum, dat na de zomer zij n deuren zal openen, is in Nederland het eerste in zijn soort. Het museum is slechts één in een reeks van bijzondere ontwikkelingen op deze begraafplaats - met een omvang van 33 hectare en 28 duizend graven de grootste van het land. Zo heeft De Nieuwe Ooster vergevorderde plannen voor een speciaal Islamitisch begraafgedeelte, met een bijbehorend gebouw voor rituele wassingen. Momenteel bezoeken delegaties van andere begraafplaatsen het park om het nieuwe asbestem-mingsgebied te bekijken, dat is ontworpen door landschaps-architecten Karres en Brands. Het meest intrigerende element in dit gedeelte van het park is een vijver waarop gouden urnen gemaakt door kunstenares Maria van Resteren drijven een uitvaartconcept dat nog niet in Nederland bestond. Dat geldt ook voor de 'landschappen' waar urnen en gedenkstenen geplaatst kunnen worden, zoals een zee van rode tulpen, een veld met wilde grassen en een klein magnoliabos..........

Verschillende kranten. 5 juni 2007. Politie vindt ruim 30 grafbeeldjes.
Een medewerker van de gemeente Emmen heeft in de buurt van de begraafplaats aan het Weerdingerkanaal ZZ in Emmen ruim dertig beeldjes gevonden. De beeldjes zijn vermoedelijk allemaal afkomstig van het kerkhof, zo meldt een politiewoordvoerder vandaag.De politie en de gemeente kwamen in actie nadat een 43-jarige vrouw uit Emmen meldde dat een beeldje bij het graf van haar kindje was verdwenen. De politie is nu alle gevonden beeldjes aan het inventariseren en zal daarna in overleg met de beheerder van de begraafplaats zorgen dat de beeldjes bij de rechtmatige eigenaren terug komen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage