Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 12
19 maart t/m 25 maart 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaartwezen april 2007 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr.3. april 2007.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, NUVU-nieuws, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Thanatopraxie: injectie voor de uitvaart
Al jaren wordt erover gesproken. Binnenkort wordt ook in Nederland thanatopraxie toegestaan. Algemeen Belang Groningen heeft al toestemming om thanatopraxie - in bepaalde gevallen - toe te passen. Een interview met Evert de Niet over de eerste ervaringen in Nederland.
Schouwen van kinderen wordt verplicht
Maar voor ouders die hun kind verliezen zal het vaak een moeilijk te verteren handeling zijn. Rouwdeskundige Riet Fiddelaers gaat in op de gevolgen voor de rouwverwerking. Khadija Arib vindt dat de maatregelen niet ver genoeg gaan.

Volkskrant. 24 maart 2007. Familie vaak struikelblok bij donatie van organen
Broer Scholtens: Er zijn bijna drie keer zo veel organen beschikbaar als er worden gedoneerd.
Voor het eerst is uitgezocht waarom donaties stuklopen. Vooral door toedoen van nabestaanden van de overledene wordt in bijna driekwart van de gevallen afgezien van orgaandonatie.
Dat stelt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, dat vandaag verschijnt. De NTS bekeek de medische dossiers van bijna zesduizend patiënten die tussen 2001 en 2004 zijn overleden op de intensive care (ie) van dertig ziekenhuizen. Die groep is representatief voor Nederland.De meeste overledenen kwamen niet in aanmerking als orgaandonor. Omdat de overledene ouder was dan 75 jaar, omdat de ic-patiënt niet werd beademd op het moment van overlijden, of omdat de doodsoorzaak niet neurologisch was van aard. Bijna 7 procent van de overledenen zou geschikt zijn geweest als donor.
In werkelijkheid fungeerde maar 2,5 procent als orgaandonor. In eenvijfde van de gevallen ging donatie niet door omdat de overledene zich als orgaan-weigeraar had laten registreren in het Donorregister. In bijna 60 procent werd niet gedoneerd omdat de nabestaanden bezwaren hadden........

BN De Stem. 24 maart 2007. Einde ruimtegebrek crematorium in zicht
Eugène Verstraeten: Eigenaar Monuta gaat het crematorium in Terneuzen volgend jaar verbouwen. Ook wordt de parkeerruimte aangepakt.
Dat is wethouder Jaap Bos verteld in een gesprek met Monuta. De wethouder heeft contact opgenomen met het bedrijf naar aanleiding van een klacht van een inwoonster van Hoek over het gebrek aan ruimte tijdens rouwplechtigheden. Soms moeten mensen buiten blijven staan........ De wethouder gaf toe dat het crematorium te klein is en best een facelift kan gebruiken. Dat is echter een beslissing die bij eigenaar Monuta ligt. "Ik heb echter begrepen dat er nu toch hele serieuze plannen zijn om het crematorium in 2008 aan te pakken."

De Limburger. 22 maart 2007. Valkenburg tegen sluiting begraafplaats paters
De gemeente Valkenburg aan de Geul gaat niet akkoord met een verplaatsing van het kerkhof van de paters oblaten in Ravensbos naar Hulsberg. Burgemeester Constant Nuytens moet volgens de wet toestemming geven voor het opgraven van de 52 overleden paters, maar is dat niet van plan. Het college steunt hem daarin.

donorvoorlichting in Harlingen Leeuwarder Courant. 21 maart 2007. Nog veel donoren nodig voor organen
„We willen absoluut geen aasgieren zijn", zeggen Loes Visser en Werner Eikerbout. Maar ze zouden wel graag zien dat meer mensen zich bereid verklaren na overlijden hun organen en weefsel beschikbaar te stellen voor transplantatie. Want de wachtlijst voor donororganen is onveranderd lang. In de MCL-locatie Harlingen (De Batting) is tot volgende week vrijdag een tentoonstelling over orgaandonatie te zien. Visser en Eikerbout, donatiefunctionarissen bij het MCL, hopen vurig dat de expositie zal leiden tot meer donor-verklaringen. Zo'n registratie maakt de beslissing over donatie voor familie en artsen een stuk gemakkelijker.
Van alle Friezen heeft 43 procent een donorregistratie. Ruim de helft daarvan is bereid organen of weefsel af te staan na overlijden. Eenderde is er pertinent tegen. De rest laat een beslissing over aan de nabestaanden, maar heeft zelf geen bezwaar. Voor de familie is het heel belangrijk te weten hoe de patiënt over donatie denkt. In 80 procent van de gevallen waarin die mening niet bekend is, weigeren de nabestaanden.
Visser: „Maar later, als de rouw over het overlijden is verwerkt, zeggen ze soms: misschien had hij of zij het zelf wél gewild.".......

Dagblad Suriname. 20 maart 2007. Na 40 jaar mag een graf ontruimd worden en hergebruikt
Natalie de Bruijn: ‘Na 40 jaar mogen wij de graven ontruimen en weer gebruiken’, verklaart een medewerkster van de begrafenisonderneming Heilig Verbond tegenover DBS, ‘maar we hebben wel oudere graven.’ Ontruimen en hergebruiken gaat niet zomaar, de overheid moet daarvoor toestemming geven. Wat het onderhoud van de hoofdpaden betreft, daar draagt het Heilig Verbond zorg voor en nemen de families het onderhoud van de graven voor hun rekening. Volgens de medewerkster komen sommige mensen geregeld, sommige komen helemaal niet en anderen komen wanneer ze met vakantie in Suriname zijn. Dan wordt het graf voor dat moment schoongemaakt en de rest van het jaar wordt het onderhoud achterwege gelaten met als gevolg dat er weer onkruid groeit. Ook is er geen plaats meer op de Rooms Katholieke begraafplaats.......

Zeeuwse Provinciale Courant. 19 maart 2007. Goes krijgt crematorium op bedrijvenpark De Poel
Willem van Dam: In Goes komt een crematorium. Het college van burgemeester en wethouders is bereid daaraan medewerking te verlenen.
Het crematorium wordt gebouwd op het bedrijvenpark De Poel II. Het gaat om een locatie in de 'oksel' van de 's-Gravenpolderseweg en de A58, aan de aan te leggen (verlengde) Nansenbaan.....Het plan om in Goes een crematorium te bouwen is afkomstig van de Stichting Begraafplaatsen en Crematoria in Best. Die stichting heeft al crematoria in onder meer Uden, Capelle aan de IJssel, Leiden, Rosmalen en Spijkenisse.In Zeeland zijn er op dit moment twee crematoria: één in Terneuzen en één in Middelburg. Op de 'stoep' van Zeeland, in Bergen op Zoom, is er ook een gevestigd. De plannen om in Goes een crematorium neer te zetten, komen niet uit de lucht vallen. Ruim twee jaar geleden werd daar ook al over gesproken.

Reformatorisch dagblad. 19 maart 2007. „Geef ruimte aan rouw in christelijke gemeente”
„Elk mens mag rouwen op zijn of haar manier en er net zo lang over doen als hij of zij wil. Iemand verliezen door ziekte is heel wat anders dan door suïcide. De manier waarop we met rouwverwerking omgaan wordt ook bepaald door onze persoonlijkheid en de relatie tot de overledene.” De dag richtte zich vooral op rouwen rond suïcide. In Nederland vinden per jaar 1500 zelfdodingen plaats. Voor de nabestaanden is dit een ingrijpende verandering in hun leven. De meesten vinden na een periode van rouw een nieuw evenwicht. Maar een deel lukt het niet om zelf de draad weer op te pakken en heeft professionele hulp nodig. De stichting PPH is van mening dat ook goede opvang in de christelijke gemeente veel pijn kan wegnemen. In een normaal rouwproces gaat het volgens Schoonhoven in de huidige wetenschap om vier fases: Het aanvaarden van de realiteit van het verlies, het doorleven van de pijn en het verdriet, het aanpassen aan het nieuwe leven en de overledene emotioneel een plaats geven. Schoonhoven: „Een gecompliceerd rouwproces doet zich voor wanneer de normale rouwverwerking stagneert. Dat kan wanneer een geliefde is overleden door een onnatuurlijke dood als suïcide.” .........

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage