Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 9
28 februari 2005 t/m 6 maart 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

voorpagina het Uitvaartwezen, nr.2  maart 2005 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 2,maart 2005.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, Wet en Recht, NUVU-nieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Bovengronds begraven
Jan Robbemond: Nederlandse begraafplaatsen bereiden zich voor op de onontkoombare gevolgen van de demografische ontwikkelingen; als gevolg van de vergrijzing zal het aantal sterfgevallen de komende tientallen jaren misschien wel verdubbelen. De gravencapaciteit is onvoldoende, maar een aanlokkelijk alternatief is gevonden in het bovengronds begraven dat langzaam maar zeker oprukt. Galerijgraven zijn ruimtebesparend, milieuvriendelijker, goedkoper en gemakkelijker in onderhoud, en duurzaam.
Europese norm Uitvaartverzorging
Jolanda Scholman: Steeds vaker komt het voor dat iemand overlijdt in een ander land dan waar hij begraven of gecremeerd wil worden. Op het gebied van transport van overledenen zijn er echter geen Europese regels. In de praktijk levert dit nogal eens problemen op. Mede hierom besloten afgevaardigden van verschillende Europese landen in 2001 om te gaan samenwerken aan een Europese norm voor uitvaartdienstverlening.
Imago: regie in eigen hand
Cindy IJzendoorn en Denise Clarijs: 18 Oktober 2004: uitzending Nova. De beschuldigingen aan het adres van de uitvaartbranche liegen er niet om: fraude, misleiding, misbruik, malafide praktijken... Van de één op de andere dag is de sector het zwarte schaap van ondernemend Nederland. Diverse media duiken erop en de branche lijkt even geen goed antwoord te hebben. Terwijl 'zelf de regie houden' één van de belangrijkste succesfactoren is tijdens een crisis als deze.

Leeuwarder Courant, 1 maart 2005. Hospice Bennemastate dicht door geldgebrek
Het hospice in Bennemastate in Hurdegaryp gaat dicht. Het hospice, dat wordt gerund door mede-werkers van Bennemastate, Thuiszorg De Friese Wouden en vrijwilligers, krijgt de financiering niet meer rond omdat het Zorgkantoor de stervensbegeleiding niet meer wil vergoeden. De sluiting is opmerkelijk, omdat de behoefte aan hospices en goede palliatieve zorg (stervensbegeleiding) alleen maar toeneemt. Mensen sterven het liefst thuis en als dat echt niet meer lukt, gaan ze het liefst naar een hospice waar ze, omringd door familie en vrienden, rustig kunnen sterven. Het laatste wat stervenden willen is doodgaan in een verpleeghuis of ziekenhuis. Sinds de opening in 2002 zijn er altijd een of meer bedden bezet geweest. Het hospice telt drie kamers. Wanneer de nood hoog was, bestond de mogelijkheid om mensen in
bijvoorbeeld Bennemastate zelf stervensbegeleiding aan huis te bieden. Het Zorgkantoor wil niet meer betalen omdat er al een goede spreiding van hospices over de provincie zou zijn. Bovendien is er sprake van zogeheten gestapelde zorg en dat wil het Zorgkantoor niet vergoeden. Bennemastate krijgt geld voor de kamers, daarnaast declareert de thuiszorg de verpleegkundige hulp. Regiomanager Sjoukje Kooistra van Thuiszorg De Friese Wouden betreurt de sluiting. „Dit gaat me aan het hart. Het is jammer dat goede samenwerking door de regelgeving verloren gaat, maar zonder extra financiering is de intensieve verpleging niet vol te houden." De Friese Wouden gaat nu samen met vrijwilligers van Vrijwillige Terminale Zorg en Humanitas proberen stervenden aan huis goede palliatieve zorg te bieden. In crisissituaties is het straks wellicht mogelijk om stervenden korte tijd onder te brengen in Berchhiem dat hiervoor twee bedden beschikbaar heeft. Op die manier kunnen partner en familie even worden ontlast, zodat ze de zorg langer kunnen volhouden.

de Volkskrant, 4 maart 2005. Hoogervorst wil voorrang orgaandonor. Houding moslims 'wringt' bij transplantaties
Marc Peeperkorn: Minister Hoogervorst van Volks-gezondheid wil burgers die als orgaandonor geregis-treerd staan voorrang geven op de wachtlijst voor transplantaties. Een belangrijke reden voor de WD-be-windsman is dat 'met name moslims op religieuze gronden hun organen weigeren af te staan, maar die wel willen ontvangen als ze ziek zijn. Dat wringt.'
'Als je nu zegt: ik weiger een orgaan af te staan vanwege mijn geloof maar ik wil er ook geen ont-vangen, dan heb ik daar respect voor. Maar niet voor een eenzijdige opstelling van wel krijgen en niet geven. Dat vind ik problematisch', aldus de minister donderdag in de Tweede Kamer na afloop van een debat over orgaandonatie. 'Het gaat niet om een incidentele moslim, maar een substantiële groep.' Hoogervorst benadrukt dat allochtonen veelal een zwakkere gezondheid hebben en daardoor mogelijk vaker om een orgaan vragen. Door het tekort aan organen - vooral nieren - sterven jaarlijks zo'n tweehonderd mensen. Hoogervorst erkent dat hij twee maanden geleden nog volledig tegen een 'voor wat, hoort wat'-systeem bij orgaandonatie was. Gesprek-ken met specialisten hebben hem van mening doen veranderen. 'Alleen als je geen gedachten hebt, kun je niet van gedachte veranderen', verdedigde de minister zijn ommezwaai. Op verzoek van de Kamer werkt hij zijn voorstel uit. De minister denkt aan een stelsel waarin geregistreerde donors extra punten krijgen op de wachtlijst voor een orgaan, zodat ze eerder aan de beurt zijn. Het kabinet heeft nog geen standpunt over dit idee. Volgens CDA-Kamerlid Ormel gaat het 'om een gedachte die niet erg onderbouwd is.' Van Heteren (PvdA) spreekt van een 'onzalig plan'. Vrijwel alle partijen menen dat Hoogervorst met het voortrekken van geregistreerde donors discriminatie in de zorg introduceert. Zij vrezen dat straks ook rokers of dikke mensen later hulp krijgen. Hoogervorst wijst automatische registratie van volwassenen als donor af. PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie, LPF en de Groep Lazrak denken dat zo'n systeem meer donors oplevert. De minister verwacht niet dat het automatis-me meer organen oplevert, terwijl invoering van het systeem tientallen miljoenen kost. Volgende week stemt de Kamer erover. Vanwege verschil van opvat-ting binnen PvdA en SP spant het er nog om of het nieuwe systeem een meerderheid krijgt.

Volkskrant magazine, 5 maart 2005
Acht donoren: 'Het is een troost te bedenken dat anderen nog wat aan haar organen hebben.
Ode aan de donor
Jiska Fischer: Ruim 60 procent van de volwassenen in Nederland staat niet geregistreerd als orgaandonor. Jaarlijks sterven ruim tweehonderd patiënten doordat er niet tijdig een nier of hart beschikbaar is. Acht keer een daad van naastenliefde.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage