Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 8
21 februari 2005 t/m 27 februari 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

voorpagina Uitvaart februari 2005 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, februari 2005. Thema: Nieuwe Media In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: o.a. Nieuwe asdiamant, Vereniging van Overledenen-verzorgers, Donner wil integriteitsbeleid, Nederlander wil standaardkist.Column Recht: 'Geweldig lastig' door Mr. Frank Mutter. Column cursief: 'Imago' door H. Kok.Vers van de Pers.Column de nieuwe wereld: 'Gluren bij de buren' door Joan van de Ven, Uitvaartnoviteiten en de Agenda. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Internet als hulpmiddel: Rouwadvertenties digitaal aanbieden.
Dick Duynhoven: Het gebruik van internet door uitvaartondernemers is nog lang niet vanzelfsprekend. Dagbladuitgever Wegener probeert daar verandering in te brengen.
De opmars van het voorgesprek.
Erna Heijligers
: Uitvaartondernemers worden steeds vaker al vóór het overlijden ingeschakeld. Dat is poraktisch en prettig voor iedereen. Maar soms ook bizar en behoorlijk intensief.
Angst voor ruimen: Mondjesmaat gebruik van islamitische graven.
Annet Rebel: Veel gemeentelijke begraafplaatsen hebben ruimte gereserveerd voor islamitische graven. Maar de meeste moslims gaan na hun dood terug naar hun land van herkomst. "Ze willen elk risico op ruiming van hun graf vermijden. Islamitische landen bieden meer zekerheid dat de overledene in zijn graf eeuwige rust heeft."

Terebinth, maart 2005Terebinth, maart 2005, kwartaalblad van de vereniging voor funeraire cultuur.
In het blad verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, publicaties, excursies en agenda. Daarnaast een tweetal hoofdartikelen:
Funeraire cultuur in Italië
Rien Schouten vervolgt zijn artikel waarin hij de funeraire cultuur in Italië beschrijft.
Een oorlogsgraf
Alice van Bekkum heeft onderzok gedaan naar een oorlogsgraf in Gorinchem en achterhaalde de geschiedenis rond een episode bij de Slag om Arnhem.

Leeuwarder Courant, 22 februari 2005. Graven Veenwouden vernield
Op de algemene begraafplaats van Veenwouden is opnieuw huisgehouden door vandalen. Vazen in de urnenmuur en op de graven daarom heen zijn stuk gesmeten. De bloemen liggen overal. „Fernielings barre dêr frekwint", vertelt gemeentelijk beheerder Wiebe Rinsema. „Dit is ferskriklik foar de neiste famylje."
Bij de urnenmuur staat een bankje en Rinsema vermoedt dat de vandalen daar rondhangen. Een van de geschonden graven is van de dochter van de familie Steenhuis. Pieter Steenhuis heeft vanochtend aangifte gedaan, meteen na constatering van de vernielingen. Probleem is dat de daders op heterdaad betrapt moet en worden om iets tegen ze te kunnen ondernemen. De gemeente Dantumadeel vraagt de politie om tijdens de surveillances vaker langs de begraafplaats aan de Achterweg te rijden.

Diverse kranten, 25 februari 2005. Fiat voor euthanasie comapatiënt.
ANP- De artsen van de veertigjarige Amerikaanse Terri Schiavo, die al meer dan 14 jaar in coma ligt, mogen haar laten sterven. Het Amerikaanse federale Hoog-gerechtshof heeft een verzoek van gouverneur Jeb Bush van Florida om dat te verhinderen, gisteren naast zich neergelegd. Schiavo's echtgenoot heeft jarenlang geprobeerd toestemming te krijgen om het leven van zijn vrouw te laten beëindigen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage