Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 48
28 november 2005 t/m 4 december 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad De Begraafplaats Winter 2005 De Begraafplaats nr. 4, jaargang 7, winter2005, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws, Agenda , Beroemd begraven. Nieuwe produkten en diensten, LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Daarnaast een aantal hoofd-artikelen waaronder:

Cultuurdragers
Anja Krabben: Wij Nederlanders hebben nog te weinig aandacht voor onze cultuurdragers en begraafplaatsbeheerders zijn daar geen uitzondering op. Maar het tij begint langzaam te keren, meent Bouke Jagt, voorzitter van Stichting Altvoorde. Zijn stichting wil de graven van cultuurdragers in Nederland niet verloren laten gaan. Beheerders en besturen kunnen daarbij helpen.
Funeraire flora
Ada Wille: Bomen, planten en bloemen op de begraafplaats kunnen om diverse redenen gekozen worden. Een originele en onverwachte invalshoek is het kiezen op symboliek. Welke beplanting sluit symbolisch aan bij de functie en betekenis van de begraafplaats als plek waar wij onze doden begraven? Schrijfster geeft een kleine bloemlezing.

Ledenblad Terebinth december 2005 Ledenblad Terebinth, Nummer 4, december 2005.
Verenigingsnieuws, Boekbesprekingen, Graftrommels in Nederland. Een oproep aan de lezers voor meer informatie over deze trommels.
En een aantal artikelen waaronder:
Begraven bij kastelen
Leon Bok maakt melding van zijn onderzoek naar het begraven bij kastelen of in de nabijheid van het familiebezit.
Vuurwerk en eerherstel
Het herbegraven van het stoffelijk overschot van Anthonie Winkler Prins van Voorburg naar Veerdam kreeg veel aandacht in de media. Bouke Jagt schreef hiervan een verslag.

Verschillende kranten, 29 november 2005. Commissie beslist over levensbeëindiging baby
(ANP) Artsen die het leven van een ernstig zieke foetus of pasgeboren kind hebben beëindigd, moeten hun besluit gaan voorleggen aan een commissie van deskundigen. Die beoordeelt achteraf of ze zich aan de criteria hebben gehouden.
De commissie adviseert vervolgens het openbaar ministerie, dat daarna een besluit neemt om een arts al dan niet strafrechtelijk te vervolgen. De adviescommissie zal bestaan uit drie artsen, een ethicus en een jurist, die tevens voorzitter is. Minister Piet Hein Donner van justitie en staatssecretaris Clémence Ross van volksgezondheid hebben de nieuwe regels vandaag aangekondigd in een
brief aan de Tweede Kamer.
Ze hoeven de wet niet aan te passen, omdat het strafbaar blijft om het leven van een pasgeborene actief te beëindigen. De bewindslieden hopen dat het werk van de commissie leidt tot transparantie van de besluitvorming en meer zorgvuldigheid van het handelen..........

Leeuwarder Courant, 29 november 2005. GGZ bindt strijd aan met zelfmoord
GGZ Friesland gaat de strijd aanbinden met zelfmoord. Door huisartsen en GGZ-hulpverleners te wijzen op patiënten die risico lopen en het opzetten van een platform hoopt de gezondheidsinstelling het aantal zelfmoordslachtoffers in Friesland terug te dringen.
Jaarlijks plegen gemiddeld 1500 mensen suïcide in Nederland. „Het aantal verkeersslachtoffers zal dit jaar uitkomen op ongeveer 750", aldus psychotherapeut Jos de Keijser van GGZ Friesland. „Toch wordt aan het terugdringen van het aantal verkeersdoden veel meer geld besteed. Met veel minder middelen, zouden we 10 procent levens kunnen besparen."
GGZ Friesland komt daarom met diverse maatregelen om zelfmoord te voorkomen. Zo krijgen huisartsen en GGZ-hulpverleners voorlichting over patiënten die een verhoogd risico hebben op het plegen van suïcide. ,
De Keijser: „Vooral alleenstaande mannen boven de vijftig jaar die graag een borrel drinken en kampen met angsten en depressies, behoren daartoe. Als artsen dit weten, zullen ze hopelijk extra alert zijn als zo'n man op het spreekuur komt of zich aanmeldt bij de GGZ." 'Verlies door suïcide: een werkboek voor nabestaanden.' Dat schreef De Keijser samen met onderzoeker Marieke de Groot van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Uit hun onderzoek onder 75 familieleden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd blijkt dat zij veel baat hebben bij professionele hulp.

Verschillende kranten, 30 november 2005. Voorportaal van hemel voor ongedoopt kind op de helling
(ANP) Het bestaan van een voorgeborchte van de hemel waar de zielen van ongedoopt gestorven kinderen zouden verblijven (limbus), staat in de Rooms-Katholieke Kerk op de helling. Een internationale theologische commissie van het Vaticaan, sinds gisteren bijeen, werkt aan een nieuwe tekst over het gevoelige onderwerp.
Volgens de traditie gaan de zielen van kinderen die voor of na de geboorte overleden zijn zonder de doop te hebben ontvangen, niet direct naar de hemel, omdat ze niet door de doop van de erfzonde zijn gereinigd. Ze horen ook niet in de hel thuis, omdat ze geen kwaad hebben bedreven. Het afscheid van de limbus zal wel wat voeten in de aarde hebben. De theologen staan voor de taak het bestaan van het voorgeborchte in twijfel te trekken zonder af te doen aan de betekenis van de doop voor het eeuwig heil.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage