Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 45
7 november 2005 t/m 13 november 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart aartsbisschop Syrisch Orthodoxe kerk Begin deze week veel aandacht voor de uitvaart van de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Çiçek. Uit de nieuwbladen enkele samenvattingen:
Ongeveer 15.000 Syrisch-orthodoxe gelovigen uit heel Europa namen zaterdag afscheid van hun aartsbisschop Julius Çiçek, die vorige week op 63-jarige leeftijd overleed. De geestelijk leider is bijgezet in het mausoleum van het St. Ephrem-klooster in het Twentse dorp Glane.
Het St. Ephrem-klooster, ingeklemd tussen de Twentse weilanden, is de hoofdzetel voor Syrisch-orthodoxe gelovigen uit vele Europese landen. Vanuit Duitsland zijn er tachtig bussen gekomen, een bus uit Wenen brengt 57 gelovigen. Het dorpje Glane is voor even een smeltkroes van nationaliteiten.
De bijzetting is voor de gelovigen ook een weerzien met familie en bekenden. Veel omhelzingen en af en toe wordt er gelachen. De sfeer rond het klooster is als een warme deken. Voor iedereen is er gratis koffie met belegde broodjes. Er staan honderden flessen mineraalwater klaar, overal zijn sanitaire voorzieningen geplaatst en de tientallen jonge vrijwilligers hebben voor iedereen een vriendelijk woordje..........

Verschillende kranten, 8 november 2005. Bende smokkelde drugs in lijkwagens
(AFP) De Italiaanse politie heeft in Palermo op Sicilië een drugsbende opgerold die lijkwagens gebruikte om hun smokkelwaar te vervoeren. De bende was actief in het hele land. In totaal is 240 kilo drugs in beslag genomen. Er zijn 24 arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Rouwtheater Leeuwarder Courant, 11 november 2005. Rouwtheater in crematorium
In crematorium Schoterhof in Heerenveen speelde theater Traxx gisteren de voorstelling 'Rouw op je dak'. Die moet verlies bij jongeren bespreekbaar maken. Volgens regisseur Ailina Boeree van het Groningse gezelschap vinden veel jongeren, maar ook hun docenten het moeilijk hierover te praten. In de
voorstelling spelen Jelte Keur uit Leeuwarden en Lennard Eikenhout uit Groningen twee jongens die op verschillende manieren met verlies te maken krijgen, van de een overlijdt de vader, van de ander loopt de relatie stuk. Traxx reist met 'Rouw op je dak' langs crematoria en scholen in het hele land.

Volkskrant, 12 november 2005. Column Marcel Hulspas: Niet slim om die Maori-kop zo weg te geven
Afgelopen woensdag heeft staatssecretaris Medy van der Laan het ingedroogde hoofd van een Maori plechtig overgedragen aan Nieuw-Zeeland. Iedereen blij, zou je denken. Dat hoofd, dat lag toch maar te verstoffen op de zolder van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, en de Nieuw-Zeelanders waren zichtbaar ontroerd. Deze arme Maori gaat eindelijk naar huis, zeiden de medewerkers van het nationaal museum. Slimmerds. Ze weten donders goed: een lijk trekt volk.
Medy had beter moeten weten. In datzelfde Leiden kun je op dit moment in het Rijksmuseum van Oudheden naar de tentoonstelling Anchor de mummie, waarbij de bezoekers uitgenodigd worden alles te weten te komen over wat Anchor onder zijn windselen verborgen hield...........................neem het Drents Museum. Dat heeft slechts één echte attractie: het veenlijkmeisje van Yde. Honderd jaar geleden werd ze gevonden. Toen werd het gewurgde meisje te gruwelijk bevonden voor openbare vertoning. Maar in 1994 maakte Richard Neave een vertederende 'reconstructie' van haar gezicht en 'Yde' werd in één klap wereldberoemd. En nu gaat ze al vele jaren als een popster de wereld rond, samen met het Duitse veenlijk Rode Frans. Yde en Frans traden op in Hannover (de thuisbasis van Frans), Assen, Ottawa, Calga-ry en Manchester, en daarna ging het naar de VS. Momenteel zijn ze te zien in Pittsburgh. Daar verdient het museum bakken geld met de verkoop van puzzels, mokken, tassen, pennen en T-shirts. Allemaal met Ydes hoofd erop....................

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage