Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 44
31 oktober 2005 t/m 6 november 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vkblad Uitvaartwezen november 2005 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 9, november 2005.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, Wet en Recht, NUVU-nieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:

De sleutel tot succesvolle bedrijfsovername
Met de recente overname van diverse uitvaartbedrijven lijkt de uitvaartbranche zich opnieuw te bevinden in een overnamegolf. Maar wat houdt dat eigenlijk in, zo'n bedrijfsovername? En hoe gaan ondernemers en werknemers om met deze nieuwe werkelijkheid?
Centrale database uitvaartpolissen
Op het gebied van de automatisering van de relatie tussen verzekeringsmaatschappijen en uitvaartondernemers bestaan veel plannen, maar vooralsnog wordt er weinig actie ondernomen. Hoe kijken verzekeraars aan tegen deze plannen en wat vinden uitvaartondernemers?

Deze week veel aandacht voor het overlijden Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Çiçek. Uit de nieuwbladen enkele samenvattingen:
Twente treurt om dood aartsbisschop Çiçek
(Volkskrant) Zijn overlijden trok weinig belangstelling van de media. De Syrisch-orthodoxe gemeenschap is erg in zichzelf gekeerd. Bij zijn uitvaart worden echter duizenden mensen verwacht.
Massale belangstelling verwacht voor uitvaart
De gemeente Losser rekent op 15 duizend tot 25 duizend bezoekers bij de uitvaart van de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Çiçek. Die wordt bijgezet in de crypte onder het altaar van de kerk van het klooster van St. Ephrem de Syriër, tussen Losser en Glanerbrug. Om de toevloed van gelovigen, onder wie de Patriarch van Damascus, de leider van de Syrisch-orthodoxe kerk, in goede banen te leiden, wordt parkeerruimte ingericht net over de grens in Duitsland en op Luchthaven Twente. Vandaar worden de bezoekers met pendelbussen vervoerd naar het klooster. Maximaal 25 duizend mensen kunnen rond het landelijk gelegen klooster de uitvaart bij wonen. De kerk zelf heeft achthonderd plaatsen, er worden tenten neergezet, maar het merendeel van de gelovigen zal de plechtigheid, die op schermen is te volgen, in de buitenlucht bijwonen. Na de dienst wordt het lichaam van de aartsbisschop in en om de kerk rondgedragen, zodat de rouwenden afscheid kunnen nemen.
Begrafenis aartsbisschop in Twente
(ANP, GPD) - Tienduizenden Syrisch-orthodoxe gelovigen worden eind deze week verwacht in het Twentse Glane bij de begrafenis van aartsbisschop Julius Yes-hu Çiçek. De Syrisch-orthodoxe bisschop van Midden-Europa is dit weekeinde op 63-jarige leeftijd overleden. De politie trof hem zaterdag dood aan in zijn hotelkamer in Düsseldorf. Çiçek leidde de Suryoye gemeenschap in Europa sinds 1979. Het klooster Mor Afrem in het Twentse Glanerbrug was zijn officiële zetel.
Overleden aartsbisschop zit tijdens uitvaartdienst
(ANP) - Het lichaam van de afgelopen weekeinde overleden Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Çiçek zit zaterdag op een stoel tijdens de uitvaart in het Sint Eprhem-klooster in het Twentse dorp Glane. De aartsbisschop houdt tijdens de ceremonie zijn bisschoppelijke staf vast. Na de dienst wordt het lichaam in en om de kerk op een draagbaar rondgedragen om de tienduizenden rouwenden in de gelegenheid te stellen afscheid van hun geestelijk leider te nemen. Volgens de Syrisch-orthodoxe traditie worden geestelijk leiders zittend bijgezet Dat is mogelijk omdat de stijfheid van een lijk vermindert na enkele dagen.

Verschillende kranten, 2 november 2005. Uitgestrooide as van overleden moeder weggeblazen
"Ze hebben mijn moeder op een bult geblazen en wilden haar zo afvoeren naar de afvalstort." Carla Zevenbergen is woedend en verdrietig. Afgelopen zaterdag strooide zij met naar familie de as van haar overleden moeder uit. We hadden van de as een heel mooi hart gemaakt. ' De plantsoendienst blies het maandag met een bladblazer uit elkaar.
Zevenbergen snapt niet wat de man met de bladblazer heeft bezield. „Hij moet als een dolle stier te werk zijn gegaan", zegt zij. „Het hart was duidelijk zichtbaar, het was 3 kilo as. Dat is behoorlijk wat. Bovendien waren over het hart donkerrode rozenblaadjes uitgestrooid en lag het op het strooiveldje bij de begraafplaats in Emmeloord. Het had niet geregend en de wind speelde geen rol van betekenis.
Een medewerker van uitvaartorganisatie Yarden wist te voorkomen dat de as en de rozenblaadjes in de container verdwenen...........

Allerzielen zegening op R.K. begraafplaats te Leeuwarden Leeuwarder Courant, 3 november 2005. Grafzegening tijdens 'echt allerzielenweer'
Wim Schrijver: Het waaide, maar de regen hield wel net op toen de zegening van de graven op Allerzielen op de katholieke begraafplaats in Leeuwarden begon. Een bezoeker met weer dichtgeklapte paraplu: „Ik dacht nog: zal de Lieve Heer ons een handje helpen? En kijk!"
Het was, ondanks het weer, gistermiddag druk op de begraafplaats aan de Harlingerstraatweg, die overigens sinds die dag officieel een andere naam heeft: Vitushof, naar de oude patroonheilige van Leeuwarden, die in de derde eeuw leefde.
„Echt allerzielenweer", werd door vooral oudere bezoekers opgemerkt. Veel gelovigen waren naar de Vitushof gekomen om op Allerzielen hun doden te gedenken. Op het hoogfeest bidden katholieken traditioneel voor de gestorven 'die nog niet voor altijd bij God zijn', oftewel nog in het louterende vagevuur verkeren. Tijdens een korte plechtigheid voor het grote kruisbeeld werd een zegen uitgesproken over het water waarmee de graven zouden worden besprenkeld en het licht dat in de vorm van kleine kaarslampjes naar de graven werd gedragen als symbool dat 'het licht van het eeuwig leven de duisternis van de dood openbreekt'.......................

Verschillende kranten, 3 november 2005. Maori-hoofd terug naar Nieuw-Zeeland
(GPD) Een gemummificeerd, getatoeëerd hoofd van een Maori gaat terug naar Nieuw-Zeeland. Het Te Papa Museum in Wellington had het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden erom gevraagd. Staatssecretaris Medy van der Laan geeft het hoofd volgende week terug.

Volkskrant, 5 november 2005. Column van Martin Brill: Breed
Vredenhof ligt aan de Haarlemmerweg, onder de rook van Amsterdam. Het is een begraafplaats. Cor van Hout ligt hier, en Gijs van Dam ook. Beiden werden geliquideerd. De eerste is bekender dan de tweede, vanwege Heineken, maar de heren kenden elkaar.
Hun graven liggen er mooi bij, op een verder leeg veldje aan het einde van de begraafplaats. Cor van Hout heeft een graf dat qua protserigheid en allure op het beroemde Père Lachaise in Parijs niet zou misstaan, een enorm bouwwerk van roodbruin marmer, met steigerende paarden, zuilen en plechtig kettingwerk. Toen ik het gisteren bezocht, lag er een mooie bos witte rozen op het graf, en op de hoeken stonden vazen met roze lelies.
Van Dam ernaast heeft een ook reusachtig graf, met foto en al. Ook hier veel bloemen; wel acht bossen witte rozen, en ook een bosje rode. Achter de graven, tussen de stenen en het hegje van coniferen, lagen de spullen waarmee de nabestaanden de graven op orde houden. Dweiltjes, zemen, flessen Glassex, plastic gieters. Tussen Van Hout en Van Dam staat een bankje, gezellig.....................................

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage