Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 40
3 oktober 2005 t/m 9 oktober 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad uitvaartwezen oktober 2005 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 8 oktober 2005.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, Wet en Recht, NUVU-nieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:

Ik mis je zo

"Mensen met een verstandelijke beperking rouwen niet." Het is een veelgehoorde aanname waar deskundigen al langer de vloer mee aanvegen. Want verstandelijk beperkten rouwen wel, alleen anders dan 'gewone' mensen. Het boek Ik mis je zo stelt hulpverleners in staat dood, uitvaart en rouw te concretiseren voor mensen met een verstandelijke beperkinen
Uitvaarten van gemeentewege
In artikel 21 van de Wet op de lijkbezorging staat dat de gemeente de plicht heeft om de uitvaart te verzorgen als er iemand binnen de gemeentegrenzen overlijdt waarvan geen nabestaanden zijn of waarvan de nabestaanden niet voor de uitvaart willen opdraaien. Maar hoe de uitvaart wordt uitgevoerd, verschilt per gemeente.

Digizerk Leeuwarder Courant, 5 oktober 2005. Digizerk genomineerd voor prijs
De digitale grafzerk die is ontwikkeld door Henk Rozema uit Grootegast, is genomineerd voor de International Funeral Award, een prijs voor vernieuwende ideeën in de Nederlandse en Belgische uitvaartsector. De prijs wordt op 22 oktober in Aarschot (België) uitgereikt.
In de digitale grafzerk is een led-scherm geprojecteerd met beeld- en geluidsfragmenten van de overledene. Volgende week vrijdag licht Rozema het idee toe op een bijeenkomst voor steenhouwers op Terschelling. Rozema verwacht de grafzerk begin volgend jaar in productie te kunnen nemen. Er zijn inmiddels twee bestellingen geplaatst.

Broerekerk Bolsward Leeuwarder Courant, 5 oktober 2005. Duiten en 'rijke stinkerds' in Broerekerk
Max van den Broek: De restauratie van de Broerekerk legt bij stukjes én beetjes de geschiedenis van Bolsward bloot. Munten, aardewerk, grafzerken, maar ook de beenderen van notabelen die eeuwen geleden in de kerk begraven werden komen weer aan de oppervlakte. De voorbereidingen voor de restauratie van de in de dertiende eeuw gebouwde, maar in 1980 door een brand tot ruïne verworden Broerekerk in Bolsward is in volle gang. Onder toezicht van amateurarcheologen van het Archeologisch Wurkferban van de Fryske Akademy, wordt laagje voor laagje de vloer van klei en aarde afgegraven......

Leeuwarder Courant, 6 oktober 2005. Glas over grafzerken Agneskerk in Goutum
De eeuwenoude grafzerken onder de vloer van de Agneskerk in Goutum blijven ook na de restauratie van de kerk zichtbaar. De gaafste exemplaren worden afgedekt met glasplaten. De zerken van Namens hardsteen kwamen deze zomer aan het licht, toen de houten vloer van de Agneskerk wegens restauratiewerk werd verwijderd.
Enkele stenen uit de zestiende eeuw waren vervaardigd door renaissancekunstenaars. Bovendien waren zij amper beschadigd. Daarom heeft de restauratiecommissie besloten om de zerken zichtbaar te houden. „Dat kost ús sa'n € 40.000 ekstra, mar de sinteraasje krije wy wol rûn", zegt kerkrentmeester Bindert van Akker. De gemeente stelt € 8000 beschikbaar, een subsidieaanvraag bij de provincie loopt nog. Van Akker hoopt dat de nieuwe vloer over twee tot drie maanden klaar is.

Volkskrant, 6 oktober 2005. Reclame in een rouwannonce
.........Niet met een persbericht, maar in de rouwadvertentie liet distributeur A-film de volgende ochtend weten dat de film 'naar verwachting volgend jaar in première gaat'. Ook werd opgemerkt dat Leef! vanaf die woensdag in de bioscopen draaide. Een onsmakelijk vermengen van rouw en reclame?
'Het doet me zeer dat te horen', is het antwoord van Pim Hermeling, directeur van A-film. 'Alleen omdat ik de distributeur ben mag ik geen titels noemen?' Volgens hem ademt de advertentie juist de geest van de regisseur. 'Toen Willem hoorde dat hij zou sterven, heeft hij zich volledig op zijn films gestort om ze aan het grote publiek te laten zien.'.................

Leeuwarder Courant, 8 oktober 2005. Vrijstelling Successierechten
Successierechten hoeven pas vanaf een bepaald bedrag betaald te worden. Die vrijstelling wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Dit jaar bedraagt de vrijstelling
€ 500.000 voor de langstlevende partner.
Dat lijkt veel, maar het bedrag valt lager uit doordat pensioenrechten in mindering gebracht moeten worden. Boven de vrijstelling gelden successierechten van 5 tot 27 procent voor echtgenoten en geregistreerde partners. Samenwonende partners die (nog) niet voldoen aan de geldende eisen, betalen 41 tot 68 procent.
Per kind geldt in 2005 een vrijstellingsbedrag dat afhankelijk is van leeftijd en hoogte van de verkrijging. Bij een hoger bedrag is de hele som die wordt geërfd belast tegen een tarief van 5 tot 27 procent.
Andere familieleden kunnen slechts € 1865 belastingvrij krijgen. Zij betalen over het meerdere 41 tot 68 procent. Charitatieve instellingen (goede doelen) worden mild behandeld. Wanneer zij in een testament worden bedacht is de eerste € 4303 belastingvrij en geldt voor het meerdere een heffing van slechts 8 procent.

Lenin Leeuwarder Courant 8 oktober 2005. Moskou praat weer over lot lichaam Lenin
Remco Reiding: Vadertje Lenin is al meer dan tachtig jaar dood, maar hij houdt de gemoederen nog altijd bezig. In Moskou woedt nu opnieuw een debat over de vraag of zijn gebalsemde lichaam alsnog begraven moet worden.
Dagelijks staat op het Rode Plein een lange rij die begint bij het roodmarmeren mausoleum, de beroemdste 'tentoonstellingsruimte' van de Russische hoofdstad. Verstokte communisten en toeristen wachten geduldig op het belangrijkste en enige museumstuk: achter kogelvrij glas ligt een kalende man met een puntbaardje, gekleed in een zwart pak: het lichaam van Vladimir IIjitsj Lenin, die in 1924 op 53-jarige leeftijd overleed.
Sommige politici willen dat de laatste wens van de grote bolsjewistische roerganger postuum wordt gerespecteerd. Het wordt in hun ogen tijd dat Lenin, de grondlegger van de Sovjetunie, op orthodox-christelijke wijze wordt begraven........

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage