Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 38
19 september 2005 t/m 25 september 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Deze week veel aandacht voor de herdenking van André Hazes zijn overlijden, 1 jaar terug. Uit enkele artikelen een samenvatting:

Verschillende kranten, 20 september 2005.
Fans niet welkom bij lanceren as Hazes

(GPD) - Fans zijn niet welkom bij liet afschieten van de vuurpijl met as van de overleden zanger André Hazes. Dit gebeurt vrijdag op het strand bij Hoek van Holland. „In verband met de strenge veiligheidseisen die hiervoor gelden, zal de pier worden afgesloten voor publiek", meldt de organisatie.
Fans kunnen het afschieten van de pijl rechtstreeks zien op tv. Voor bezoekers van het herdenkingsconcert 'André, een jaar later' in Ahoy in Rotterdam, valt het afsteken van de vuurpijl live op schermen volgen. Voor een groep vaste Hazes-aanhangers is dit echter niet genoeg. „We willen graag bij het afschieten van de pijl zijn", zegt fan Francis Jongbloed uit Den Helder. „Misschien gaan we daarom eerder weg bij het concert om op tijd in Hoek van Holland te zijn. Daar zullen we dan moeten kijken hoe we zo dicht bij mogelijk kunnen komen."
Vrijdag is het een jaar geleden dat de volkszanger overleed. De hele dag staat in het leken van de herdenking, 's Morgens om 9.20 uur onthult Johnny Kraaykamp sr. op de Albert Cuypmarkt het beeld dat in China van Hazes werd gemaakt. Het monument komt tegenover de boksschool met het voormalige badhuis De Badcuyp, waar Hazes als kind onder de douche. Bij de onthulling van het beeld wordt ook het omstreden boek gepresenteerd dat Rachel Hazes over haar man schreef. Fans mogen komen kijken bij de onthulling, maar dat wordt niet aangemoedigd. „Er is maar beperkt plaats", aldus de organisatie. Hazesfans zijn hier kwaad over. Francis Jongbloed „We mochten wél meebetalen, maar nu het onthuld wordt, gebeurt er niets extra's voor ons.' .............

Volkskrant 22 september 2005. As
Martin Brill: Morgen is het zover - André Hazes-dag! In de ochtenduren zal zijn weduwe een in Hongkong gemaakt standbeeld van de zanger onthullen op de Albert Cuyp in Amsterdam, 's avonds is er een herdenkingsconcert te Rotterdam en live op televisie zal vanuit Hoek van Holland een deel van Dré's as per vuurpijl over de Noordzee worden geknald, dit conform zijn laatste wens.
Een deel van zijn as.
André Hazes was geen grote man, maar hij heeft een hoop as nagelaten, in ieder geval genoeg voor een boel publiciteit. Voor het eerst dook de as deze zomer op: De Telegraaf meldde toen dat een deel ervan door zijn weduwe en kinderen met een theelepeltje stiekem was begraven aan de rand van het parkeerterrein van de House Of Blues in Miami, Florida, USA.
Daar kwam de zanger graag......
Een volgend deel van de as werd, zo zagen we een paar weken later op televisie, vermengd met de inkt die de tatoeëerder Henk Schiffmacher gebruikte om bij de weduwe en haar kinderen een mooie herinnering aan hun geliefde vader en man op de biceps te zetten.
Let op mijn woorden. Dat wordt een trend.
..........

Doodgeboren monument Noorderbegraafplaats Leeuwarden Leeuwarder Courant, 19 september 2005. Witte ballonnen voor doodgeboren kind
Rob Leemhuis. Een onopvallend veldje was het, waar tot in de jaren tachtig op de Leeuwarder Noorderbegraafplaats kinderen werden begraven die de bevalling niet of maar een paar uur hadden overleefd. Anoniem, zonder grafsteen, werd de baby door de vader, wat familieleden en misschien een dominee ter aarde besteld. Voor moeder, die in het ziekenhuis nog bij lag te komen van de zwangerschap, was er geen plek meer om afscheid Ie nemen. Gisteren onthulden, op precies dit veldje, broers en zussen van de overleden baby's het monument voor 'bijzondere kinderen'. Vier glazen platen onder twaalf dakplatanen, op een smetteloos gazon.................

Donor stand in MCL Leeuwarden Leeuwarder Courant, 21 september 2005. Bezoekers ziekenhuis botsen op donorvraag
Pauline van Kempen: Een tentoonstelling in de gang van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) moet passanten bewegen tot een antwoord op de vraag: wel of geen orgaandonatie? Dan hoeven de ziekenhuisartsen de familie van een overleden patiënt daar tenminste niet mee lastig te vallen.
Geen arts die de donorvraag graag stelt. „Het is voor de familie een enorme belasting*, weet intensivist Rik Gerritsen van het MCL. „Als een patiënt net is overleden, wil je de nabestaanden met rust laten. Maar je moet wel, want na een paar uur is het te laat. Het is het meest akelige moment voor zo'n vraag."
Gerritsen is ook voorzitter van de donatiecommissie van het MCL, die de tentoonstelling van het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) naar Leeuwarden haalde. Die moet patiënten en bezoekers prikkelen om bij leven over orgaandonatie na te denken. En zich te laten registreren, al dan niet met een positief antwoord.
De tien gebogen panelen staan tot en met 30 september midden in de drukke 'winkelstraat' in het nieuwbouwgedeelte van het MCL. Vragen aan de buitenzijde (Ben ik daarvoor niet te oud? Mag dat wel van mijn geloof?) worden beantwoord aan de binnenzijde.....................

Verschillende kranten, 21 september 2005. Toetsingstrio levenseinde zieke baby's
(ANP) - Het ministerie van volksgezondheid is bezig met het opzetten van een toetsingscommissie die zich zal buigen over gevallen van actieve levensbeëindiging bij ernstig zieke pasgeboren kinderen. Volgens ingewijden gaat het om een deskundigencommissie met een kinderarts, een jurist en een gynaecoloog. Deze commissie adviseert het openbaar ministerie (OM).
Het OM kan aan de hand van zo'n advies een hesluit nemen over het wel of niet vervolgen van een arts. Op dit moment is het actief beëindigen van het leven van pasgeborenen nog verboden. De euthanasiewet staat het ook niet toe, omdat baby's wilsonbekwaam zijn.....

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage