Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 35
29 augustus 2005 t/m 4 september 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad De Begraafplaats De Begraafplaats nr. 3, jaargang 7, herfst 2005, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws, Agenda , Beroemd begraven. Bijzondere bouwsels, LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Daarnaast een aantal hoofd-artikelen waaronder:

Ongewenst bezoek
Anja Krabben: Het is onder de nieuwe Flora- en faunawet niet eenvoudig een afschotvergunning te verkrijgen om de overlast van dieren op de begraafplaats te bestrijden. En die overlast neemt alleen maar toe. Tjeerd Rinsma, een expert op het gebied van faunabeheer, jacht en schadebestrijding, vertelt over zijn ervaringen op dat gebied en ziet een taak weggelegd voor de LOB.
Eeuwige islamitische grafrust
Pauline Harmsen: Graven zijn in Nederland bij voorkeur niet (meer) voor eeuwig. Terwijl in de islamitische traditie de eeuwige grafrust juist een belangrijke waarde is. Is dat het grootste struikelblok bij de aanleg van islamitische grafakkers?

Vakblad Uitvaartwezen Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 7 september 2005.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, Wet en Recht, NUVU-nieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:

Schaduwweduwen
Yvette Polman: Na het Meesterstuk, de website en de huiskamer-bijeenkomsten is er nu ook het boek over schaduwweduwen. Carolien Harrems presenteert op 30 september haar boek Schaduwweduwe. Passie en pijn van een minnares waarin zij ingaat op de (onmogelijkheden van de minnares om afscheid te nemen van en te rouwen om haar overleden minnaar. Reden voor een gesprek
Interview René Diekstra
René Diekstra is deskundig op het gebied van zelfdoding. Mieke van Leeuwen zocht hem op met in het achterhoofd de meest recente gegevens van het CBS over zelfdoding. Ze legde hem vragen voor als: Zijn er trends op het gebied van zelfdoding zichtbaar? Is zelfdoding te voorkomen? Welke rol kan de uitvaartbranche spelen in de opvang van nabe-
staanden?

Verschillende kranten, 29 augustus 2005, Richtlijn voor notaris bij demente klanten
(ANP) - De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is bezig met een richtlijn voor de beoordeling van dementerende klanten. Het gaat om een aantal tips waardoor notarissen beter in staat zijn om de wils(on)bekwaamheid van dementerenden te beoordelen. Notarissen krijgen steeds meer te maken met dementerenden en hebben de taak om te bepalen of er door familie of kennissen geen misbruik van hen wordt gemaakt.

Verschillende kranten, 29 augustus 2005. Man en vrouw maken naaktfoto's op kerkhof
(ANP) Op een kerkhof in Utrecht heeft de politie zaterdagmiddag een man en een naakte vrouw aangehouden. De 52-jarige man uit Veendam maakte op de begraafplaats foto's van de 45-jarige vrouw uit Utrecht die vrijwillig naakt en met kettingen om op een grafsteen zat. Het tweetal is aangehouden wegens onzedelijk gedrag.

Verschillende kranten, 30 augustus 2005. Wetenschap buigt zich over Hendrikje van Andel
(ANP) - Onmiddellijk nadat vandaag haar dood officieel was vastgesteld, is het lichaam van Hendrikje van An-del-Schipper (115) naar de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) overgebracht. Al meer dan dertig jaar geleden stelde de Hoogeveense haar lichaam ter beschikking aan de wetenschap. Hersenonderzoeker Gert Holstege wil met de overledene aantonen dat ouderdom niet automatisch leidt tot ziektes als Parkinson en Alzheimer........ Nooit eerder kregen onderzoekers zo'n oud lichaam onder het mes. Vooral het hart, de nieren en hersenen van Hendrikje van Andel-Schipper kunnen rekenen op grote belangstelling...........

Verschillende kranten, 31 augustus 2005. Levensmoede oudere vaak ook ernstig ziek
(ANP) Veel ouderen die een verzoek om euthanasie of hulp bij zelfdoding doen omdat ze levensmoe zijn, hebben een ernstige ziekte. Van een groep patiënten voor wie levensmoeheid een grote rol speelde in hun verzoek, leed 46 procent aan kanker en 25 procent aan een andere ernstige ziekte.
Dat blijkt uit een onderzoek waarop Mette Rurup volgende maand promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze baseert zich onder meer op interviews met ruim vierhonderd artsen. Van de 2419 gerapporteerde patiënten die een euthanasieverzoek deden, was volgens de artsen 17 procent levensmoe.
Artsen willigden de verzoeken van 'levensmoede' patiënten met kanker meestal in. maar weigerden de meeste van patiënten met een andere of geen ernstige ziekte. Voor 74 procent van de artsen is het ondenkbaar dat ze een euthanasieverzoek alleen wegens levensmoeheid zouden inwilligen............


Leeuwarder Courant, 31 augustus 2005, Grootouders ontdaan door grafschennis
Van de begraafplaats in Huizum zijn dit weekeinde de waxinelichtjes en -houdertjes van een graf gestolen. De overledene, René Rinzema, zou nu 33 jaar zijn geweest, als hij geen dodelijk autoongeluk had gehad. Zijn grootouders, Jan en Joppie Hiemstra bezoeken iedere zondag het graf van hun kleinzoon.
„Het lijkt misschien onbelangrijk, zo'n pot met waxinelichtjes, maar wij vinden dit heel erg. Dit is onze manier om ons verdriet te verwerken", zegt de grootvader. Volgens woordvoerder Peter Boomsma van de politie gebeurt het wel vaker, maar is het lastig om de zaken op te lossen.

Verschillende kranten, 3 september 2005, Kringloopwinkel krijgt urn met as van overleden man
(GPD) - Een urn met het as van een overledene is opgedoken tussen de opgehaalde huisraad bij een kringloopwinkel in Sittard. De directeur van de winkel bracht de urn gisteren naar de politie, die het weer ter bewaring heeft ingeleverd bij het crematorium in Geleen. De politie dacht aanvankelijk dat de urn per ongeluk was meegegeven, maar dat is nu onzeker. De as bleek van een Duitser die in 2001 is overleden. De woning waar de urn is opgehaald, stond al leeg. De Duitse bewoonster is vertrokken met onbekende bestemming.

Leeuwarder Courant, 3 september 2005, Bezorgde vrouw nam kaarsjes van graf uit angst voor brand
Het mysterie rond de verdwenen waxinelichtjes van het graf van René Rinzema op het Huizumer kerkhof is opgelost. Een bezorgde vrouw heeft de lichtjes uit de kandelaars gehaald omdat ze bang was dat de begraafplaats anders in brand zou raken. Ze had een week eerder haar zuster begraven en toen ze later bij het graf kwam, zag ze verderop de brandende kaarsjes en nam deze mee.
Ze meldde dit bij de beheerder die haar op zijn beurt aanraadde de kaarsjes terug te zetten, maar dat vertrouwde ze niet. Opa Jan Hiemstra is opgelucht dat de zaak nu is opgelost Hij bezoekt het graf van zijn drie jaar geleden verongelukte kleinzoon René net als diens ouders wekelijks en was bang voor kwade opzet Hiemstra vergeeft de vrouw haar daad: „Ze mag de waxinelichtjes houden."
  

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage