Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 30
25 juli 2005 t/m 31 juli 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Valblad Uitvaartwezen juli augustus 2005 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 6 juli/augustus 2005.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, Wet en Recht, NUVU-nieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:

Uitvaart XL
Nederlanders worden niet alleen steeds langer, maar ook steeds dikker. Die ontwikkeling is in de hele maatschappij merkbaar. Hoe zit dat in de uitvaartbranche? Welke gevolgen heeft de corpulente overledene, en in hoeverre beïnvloedt de uitvaart extra large het werk van de uitvaartverzorger?
Uitvaart & milieu
Menig uitvaartondernemer denkt aan ecokisten en natuurbegraafplaatsen ais het om milieubewuste aspecten van de uitvaart gaat. Recent onderzoek wijst echter uit dat de kist slechts een fractie vormt van de milieubelasting van een uitvaart. Wat zijn dan wel de grote 'vervuilers' en hoe makkelijk is het om tijdens een uitvaart milieubewust bezig te zijn?

Rixt van Donia Leeuwarder Courant, 25 juli 2005. Praalgrafraadsels
In de kerk van Tjerkwerd staat het - volgens kunsthistoricus Peter Karstkarel - mooiste praalgraf van Friesland: de afgelopen jaren werd het hersteld en in mei was het voor het eerst in gerestaureerde staat te zien. Keppelstok, het blad van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, is er grotendeels aan gewijd, want rond dit monument bestaan raadsels.

Verschillende kranten, 25 juli 2005, Campagne levert enkele donoren op
De grote campagne om orgaandonoren te werven, enkele maanden geleden, heeft tot nu toe ongeveer 140.000 potentiële donoren opgeleverd. Dat betekent volgens een schatting van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) dat vijf a zes mensen daadwerkelijk organen zullen afstaan.......Jaarlijks sterven er in Nederland meer dan tweehonderd mensen die op de wachtlijst staan voor transplantatie omdat er geen organen beschikbaar zijn. Er zijn zo'n 220 donoren per jaar......

Verschillende kranten, 26 juli 2005. Bulgaren vinden met schatten gevulde oude graftombe
ANP/AFP: Bulgaarse archeologen hebben in hel zuidoosten van het land de graftombe gevonden van een Thracische koning uit de vier de eeuw voor Christus. De tombe is gevuld met gouden en zilveren ringen, kronen en bekers. Dat heeft directeur Bozhidar Dimitrov van het Bulgaars historisch museum meegedeeld. Volgens Dimitrov is het de rijkst gevulde Thracische tombe die de afgelopen honderd jaar is gevonden.

26 juli 2005. 6 gevallen van euthanasie zonder uitdrukkelijk verzoek
In een brief aan de Tweede Kamer geeft Staatsecretaris Clémence Ross-van Dorp aan dat er in 2004 6 gevallen zijn van euthanasie zonder dat daar een uitdrukkelijk verzoek van de patiënt zelf aan vooraf is gegaan. De staatsecretaris beantwoord in haar brief vragen van kamerleden inzake het jaarverslag van de Regionale toetsingscommissies Euthanasie 2004. De staatsecretaris geeft aan dat de kwaliteit van de verslaglegging over het algemeen voldoende is. In vrijwel alle gevallen wordt het modelformulier gebruikt. Slechts incidenteel komt het voor dat een meldend arts geen of summiere verslaglegging aanlevert. Wanneer een toetsingscommissie nog vragen heeft na het lezen van de stukken, dan wordt hierover contact opgenomen met de betreffende arts. De verslaglegging door de zogeheten SCEN artsen is bijna altijd van goede kwaliteit. SCEN wordt ook uitgebreid naar ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie 2004

Ötzi mummie uit Italië Leeuwarder Courant 29 juli 2005, Echte Ötzi blijft in Italië
Het verhaal van Otzi. Hij was alleen onderweg. Oud, maar ook ervaren, goed uitgerust en op bekend terrein. Tot hij bij een gevecht dodelijk werd getroffen door een pijlpunt. Sneeuw en ijs vormden het graf waarin hij meer dan vijfduizend jaar later werd gevonden. En nu is hij de hoofdpersoon in een expositie in het Drents Museum te Assen. Oog in oog met Ötzi, de gletsjermummie.

Verschillende kranten, 30 juli 2005. Stripmuseum wijdt expositie aan Toonder
ANP: Het Nederlands Stripmuseum in Groningen zal een expositie samenstellen met werk van de woensdag overleden tekenaar en schrijver Marten Toonder. De tentoonstelling zal in 2006 te zien zijn en exposeert het complete oeuvre van Toonder. Toonder had als lid van het comité van aanbeveling een speciale band met het Stripmuseum.

Verschillende kranten, 30 juli 2005. Bob Hope herbegraven in voor hem aangelegd park
ANP: Twee jaar na het overlijden van Bob Hope is de legendarische acteur en komiek herbegraven in een park dat ter nagedachtenis aan hem is aangelegd. Dat meldde het Amerikaanse amusementsblad Variety donderdag. De Bob Hope Memorial Garden in San Fernando Valley wordt vrijdag officieel voor het publiek geopend. Bob Hope overleed in Los Angeles op 27 juli 2003, nog geen twee maanden nadat hij zijn honderdste verjaardag had gevierd.

Zerk in kerk Schettens Leeuwarder Courant 30 juli 2005. Bijzondere zerken tijdelijk te zien in kerk Schettens
Als onderdeel van Tsjerkepaad 2005-route zijn deze zomermaanden beurtelings de kerken van Schettens (8 en 20 augustus), Schraard (zaterdagen 6 en 27 augustus) en Longerhouw (zaterdagen 13 augustus en 3 september) tussen 13.30 en 17.30 open voor bezichtiging. Alle drie de kerken openen de deuren ook in het museumweekeinde van 10 en
11 september. In de kerk van Schettens zijn zes monumentale zerken te zien, die na de zomer weer onder houten vlonders met stoelen en een houten vloer verdwijnen.......

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage