Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 27
4 juli 2005 t/m 10 juli 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Nieuwsbrief Netwerk Uitvaartvernieuwers Nieuwsbrief Leden Netwerk Uitvaartvernieuwers, juli 2005, nr. 42:
Inhoud o.a.:Visie-ontwikkeling 'op de hei', Kunst in Memoriam, 10 Vragen aan Michel Kuipers, Agenda. Ledennieuws, Nieuwe Diensten en Producten, Waar willen wij sterven? Verslag Funerair Café, Een clown bij de uitvaart, Boekbesprekingen

Strax Uitgave PC hoofdgroep Strax, lente 2005
In dit magazine voor consumenten, dat het leven met sterfelijkheid centraal stelt, heel veel artikelen over tal van onderwerpen waaronder:
Nieuws, Reportage: Op zoek naar Tsjechov en Chroetsjov. Psychologie: Geheim verdriet, Een aangrijpend gesprek met een jonge schaduwweduwe. Geschiedenis: Vermoord om hun mening. Acht ten onrechte gedoden in de geschiedenis. Wie is eigenaar van de buitenlandse oorlogsgraven? Bijzondere mensen: Het zonne-vlammetje van Huub Oosterhuis.

Relevant uitgave verening vrijwillig levenseinde Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde), nr.3, juli 2005
Vaste rubrieken: Commentaar, Kort, Relevante kwesties, Brieven, In beeld, NVVE nieuws en Diensten. In het blad verder een aantal artikelen waaronder:

Het taboe op de dood
Voor het boek In de wachtkamer van de dood werkte Anne-Mei The twee jaar als onderzoeker in een verpleeghuis. Aanleiding was een zaak in de jaren negentig, waarin de familie van een diep demente man een verpleeghuis beschuldigde van poging tot moord. Een interview over het taboe op de dood, dementie en euthanasie en versterven.
De praktijk anders bekeken
Vijf huisartsen in opleiding lazen op verzoek van Relevant het boek Euthanasie, de praktijk anders bekeken en gingen hierover met elkaar en auteur Hans van Dam in discussie.

Verschillende kranten, 7 juli 2005.
Zelfdoding vaker op middelbare leeftijd
(ANP) - In 2004 hebben 1514 inwoners van Nederland een einde gemaakt aan hun leven. Vrouwen die zichzelf om het leven brengen, zijn met 51,5 jaar gemiddeld ouder dan mannen (47,6 jaar). In de afgelopen jaren is het aantal gevallen van zelfdoding onder personen van middelbare leeftijd toegenomen.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal zelfdodingen ligt al jaren op nagenoeg hetzelfde niveau. De groep bestaat voor tweederde uit mannen. Bijna de helft van de mannen berooft zich door verhanging van het leven. Vrouwen kiezen in eenderde van de gevallen voor die methode. Een op de vier neemt een overdosis medicijnen. Voor de trein springen komt onder mannen en vrouwen naar verhouding even vaak voor: een op de negen kiest voor deze wijze van zelfdoding.
Het aantal gevallen van zelfdoding ligt onder inwoners van grote gemeenten ongeveer een kwart hoger dan onder inwoners van kleine en middelgrote gemeenten. Tussen de grote steden bestaan grote verschillen. Groningen scoort 60 procent boven het gemiddelde.

Luther Vandross achtergrondzanger bij DavidBowie, Mariah Carey, Bette Middler en Barbara Streisand Leeuwarder Courant, 8 juli 2005. Luther Vandross
De kist van soulzanger Luther Vandross - hij overleed een week geleden, op zijn 54-ste - was woensdag overdekt met witte rozen. Vandross was als achtergrondzanger te horen op het David Bowie-album 'Young Americans' en werkte met Mariah Carey, Bette Midler en Barbra Streisand. Zijn solo-album bekostigde hij zelf, omdat de maatschappijen er geen brood in zagen.


Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage