Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 23
6 juni 2005 t/m 12 juni 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Begraafplaats zomer 2005 De Begraafplaats nr. 2, jaargang 7, zomer 2005, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws, Agenda , Een favoriet plekje. Bijzondere bouwsels, LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Daarnaast een aantal hoofd-artikelen waaronder:

Wandgraven
Anja Krabben: Ze worden steeds populairder: wandgraven, ook wel muurgraven of galerijgraven genoemd. Wandgraven vormen een interessant alternatief voor het 'gewone' begraven en cremeren en kunnen het aanzicht van een begraafplaats mogelijk zelfs verfraaien. Grootste obstakel voor menig bestuur of gemeente: de enorme investering. De Begraafplaats zette nog meer voor- en nadelen op een rij en vroeg tevens beheerders naar hun ervaringen. Ook consumenten geven hun mening.
Open dagen
Pauline Prior: Een goede en redelijk goedkope methode om de begraafplaats op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen is een open dag. Niet iedereen durft daaraan te beginnen of is ervan overtuigd dat het direct iets oplevert. Een 'ervaren' beheerder in het organiseren van open dagen: "Dat hoeft ook niet. Het doel is vooral om in een plezierige omgeving een maatschappelijk draagvlak te creëren voor je begraafplaats." De Begraafplaats laat nog meer 'ervaren' mensen aan het woord.

Ledenblad Terebinth juni 2005 Terebinth, juni 2005, kwartaalblad van de vereniging voor funeraire cultuur.
In het blad verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, publicaties, excursies en agenda. Daarnaast een tweetal hoofdartikelen:
Santo subito
Wim Cappers vraagt zich in dit artikel af hoe het komt dat in Nederland met enige bevreemding werd ge-reageerd op de oproep van de duizenden aanwezigen op het plein bij de Sint Pieter ter gelegenheid van de begrafenis van de paus om onmiddellijke heilig-verklaring van de overleden kerkvorst.
Van bronnen en beken
Liesbeth Brama laat zien dat de geschiedenis van de Nederlanders in het voormalig Nederlands-Indië op de voet te volgen is aan de hand van de vele gedenk-tekens rond Bronbeek, onder anderen die voor de slachtoffers van de beruchte Birma-Siam spoorweg.

Vakblad Uitvaartwezen juni 2005 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 5 juni 2005.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, Wet en Recht, NUVU-nieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:

Kunstheup wordt vliegtuigonderdeel
Na het crematieproces blijven dikwijls metaalresten over. Niet alleen edelmetalen, maar steeds vaker ook orthopedisch materiaal zoals kunstheupen. De LVC riep in 1996 een fonds in het leven, dat met de opbrengst van de metalen goede doelen steunt. Hoe werkt dat fonds, dat sinds kort de naam 'Dr. CJ. Vaillant Fonds' draagt?
Schaduwkant van de funeraire supermarkt
Het aanbod van producten en diensten in de uitvaartbranche kan niet op. Nagenoeg alles is mogelijk in ook nog eens eindeloze variaties. Dat zorgt voor een spanningsveld tussen het overmatige aanbod en de hoeveelheid informatie die nabe-staanden kunnen verwerken in de korte tijd die zij daarvoor hebben

Gedenkmonument langs de weg Leeuwarder Courant, 8 juni 2005. Gedenkplaats aan Aldlansdyk
Bij een boom aan de Aldlansdyk in Leeuwarden is een opvallende gedenkplaats ontstaan. Vorige maand kwam hier Jeroen van der Meulen uit Leeuwarden bij een ongeval om het leven. Vrienden en familie van het 20-jarige verkeersslachtoffer hebben op déze plek nu bloemen, foto's en gedichten geplaatst.

Verschillende kranten, 8 juni 2005. Hersendode kan wel donororganen leveren
ANP. Donororganen van hersendoden verbeteren in kwaliteit wanneer de donoren medisch worden behandeld nadat ze hersendood zijn verklaard. Dat stelt medicus Joost van der Hoeven van de Rijksuniversiteit Groningen in zijn proefschrift. Nader onderzoek moet nog uitwijzen welke behandeling dat precies moet zijn. Transplantaties met organen van levende donoren zijn veel vaker succesvol dan transplantaties met organen van overleden donoren.

Leeuwarder Courant, 11 juni 2005. Asbestemming, Portretschilder voor de doden, Zerken in alle soorten en maten, Uitvaarten persoonlijker.
Een volledige krantenpagina met een 4 tal artikelen die gaan over de uitvaart en allerlei producten die daarbij kunnen.
Asbestemming
Daphne de Jager uit Deurne schiet in juli met een Amerikaanse raket in een baan om de aarde, althans een grammetje van haar as. Ton Jaspers uit Rucphen heeft een diamant aan zijn ring, gemaakt uit de as van zijn overleden zoontje Benjamin. Ajax heeft een eigen strooiveldje voor zijn trouwe fans, compleet met dug-out van De Meer.
Van sieraden tot kunstwerken, het scala aan zogenoemde 'as-bestemmingen' dijt de laatste jaren flink uit. Sinds begin 1998 maakt de wet het mogelijk om de as in porties te splitsen, maar naar goed Nederlands gebruik werd het daarvoor al gedoogd.
Zerken in alle soorten en maten
Intervieuw met steenhouwer Fransen.
Grafstenen beperken zich al lang niet meer tot een rechte steen met louter een korte tekst. „Tsjinwurdich is alles mooglik." Steenhouwer Gerard Fransen heeft stapels boekjes met modellen van grafstenen. Er zijn volgens hem tweeduizend verschillende soorten natuursteen en vijftig verschillende kleuren. Met de huidige apparatuur kunnen steenhouwers ,alle denkbare vormen maken, tot op de millimeter nauwkeurig..... De gemiddelde prijs van een enkele steen ligt rond de €2500, een dubbele kost €4500. Het valt Fransen wel op dat vooral de jongere generatie vaak eerst even op het internet kijkt om prijzen te vergelijken, op zoek naar een grafsteen voor een overleden familielid. De keuze die zij krijgen voorgeschoteld, beperkt zich tegenwoordig niet tot de soorten of kleuren steen. Er zijn combinaties mogelijk met roestvrijstaal, al dan niet gekleurd glas en figuurtjes in een andere soort steen...... Volgens Fransen zijn de onderstaande tien teksten nog steeds het meest gangbaar.
Rust zacht
In memoriam
Hier rust/Hjir rest
Rêstplak fan
In liefde gedenken wij/Yn leafde betinke wy
In dankbare herinnering/Yn tankberens
Ter nagedachtenis
Uitvaarten persoonlijker
Uitvaarten krijgen een steeds persoonlijker karakter. „Er is geen uitvaart meer gelijk", zegt Roei Vroom van Monuta Vroom in Leeuwarden. Een trend is volgens Vroom dan ook niet echt aan te geven. „Door die persoonlijke tint is het heel divers geworden. Er springt niet echt iets uit, wat vaak voorkomt."..............Vanwege de vele vragen rond een uitvaart beschikt Monuta Vroom over een uitvaartwinkel. Hier kunnen voorbeelden van kaarten en modellen van kisten worden bekeken. „We hebben hier al eens iemand gehad wiens vriend timmerman was. Die persoon wilde per se dat de vriend de kist zou maken. Die timmerman kwam kijken hoe hij zo'n kist moest maken."
Portretschilder voor de doden
Jan Koopman uit Wolvega is naast commercieel tekstschrijver en raadslid sinds twee jaar ook ceremoniemeester bij begrafenissen. Hij ontwikkelde een eigen stijl, waarin een grote rol is weggelegd voor muziek. „Ik probeer een met woorden geschilderd portret van de overledene te maken..................


Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage