Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 17
25 april 2005 t/m 1 mei 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Nieuwsbrief netwerk uitvaartvenieuwers Nieuwsbrief Leden Netwerk Uitvaartvernieuwers, april 2005, nr. 41:
Inhoud o.a.: Euthanasiedebat. Oproep 'Schaduwweduwe'. Reductie kwik-uitstoot crematoria. Thanatopraxie. Kisten worden groter. Agenda. Nieuwe diensten en producten.

Oorlogsgravenstichting jaarverslag 2004 Oorlogsgravenstichting jaarverslag 2004. Inhoud: Algemeen. Bestuur en medewerkers. Binnenland. Necrologie. Herdenkingen. Buitenland .
Indonesië. Pelgrimsreizen. Werkzaamheden. Technische dienst. Uit de ingekomen post. Dienstverlening. Communicatie en publiciteit.
Ter informatie. Financiële steun

Botten in Reduzum uit Leeuwarden Leeuwarder Courant, 26 april 2005. Botten en schedels in bult aarde Reduzum
Reduzum heeft er een attractie bij. Kinderen uit het dorp hebben ontdekt dat er botten en schedels zijn verborgen in de grote bult aarde die er is gestort om de kade langs it Swin op te hogen. De grond is afkomstig van het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden dat momenteel wordt afgegraven.
De gemeente Leeuwarden noemt het betreurens-waardig dat de menselijke resten bij Reduzum zijn gestort. Leeuwarden gaat de aannemer dan ook op deze fout aanspreken. De gemeente heeft met de werkers ter plekke een duidelijk protocol afgesproken. Dat houdt in dat twee mensen op het Oldehoofsterkerkhof bij het graven direct controleren of er menselijke resten tussen het opgegraven materiaal zitten. Kleine hoeveelheden worden ter plekke gescheiden.................

Uitvaartcentrum Wâldhof Opeinde (Drachten) Leeuwarder Courant, 28 april 2005. Afscheid in stijl in Opeinde
Gerrie Riemersma: Uitvaartcentrum en crematorium De Waldhof in Opeinde gaat binnenkort open. Het is het meest moderne complex in het Noorden, waarin alles wat met het afscheid nemen van dierbaren te maken heeft is ondergebracht.
De dozen met tissues staan in alle ruimtes voor nabestaanden. Uitvaartcentrum en crematorium De Waldhof in Opeinde is klaar voor gebruik. Eigenaar Monuta treft de voorbereidingen voor de eerste uitvaarten en crematies. Zo krijgen uitvaartverzorgers alvast rondleidingen in wat voor het Noorden het meest moderne rouwcentrum is.
Het terrein om De Waldhof is in aanleg, binnen hangt de geur van nieuwe vloerbedekking. Het centrum is stijlvol ingericht, zodat familie en nabestaanden zich zoveel mogelijk op hun gemak voelen. Het is bijzonder dat begrafenissen en crematies onder een dak plaatsvinden, vertelt teamleider Theo Uil van Monuta.
De Waldhof is groot, met aan weerszijden parkeerterreinen. Achter het centrum komt de nieuwe gemeentelijke begraafplaats, dat begin volgend jaar klaar is voor gebruik. Daar kan voor het eerst ook bovengronds begraven worden, in de geluidswal die het lawaai van het voorbij razende verkeer op de Waldwei moet keren.
De aula, waarin de afscheidsdiensten plaatsvinden, kijkt uit op de brede gracht die de begraafplaats in tweeën deelt. „Het zicht daarop, en de natuur, geeft een bepaalde rust", aldus Uil..............

Verschillende kranten, 28 april 2005. Nederlandse euthanasiewet veroordeeld
(ANP) De mensenrechtenorganisatie Raad van Europa heeft geen goed woord over voor de euthanasiewetten in Nederland en België. Euthanasie is strijdig met de rechten van de mens: artsen mogen patiënten niet opzettelijk doden, aldus een meerderheid van de parlementariërs in de Raad van Europa.
De raad verwierp gisteren met overgrote meerderheid een rapport van de Zwitserse liberaal Dick Marty, dat nogal lovend was over het recht op levensbeëindiging in Nederland en België. Deze landen accepteren sinds 2002 als enige ter wereld bepaalde vormen van actieve euthanasie.
De Zwitser had gesteld dat andere landen kunnen leren van de heldere procedure voor levensbeëindiging. Hij zei dat artsen in andere landen ook euthanasie toepassen, maar dan illegaal.
Het rapport, waaraan drie jaar was gewerkt, leidde tot een heftig debat tussen voor- en tegenstanders. Erik Jurgens (PvdA), die als Eerste-Kamerlid nog voor de Nederlandse regels had gestemd, betoogde dat mensen niet verplicht mogen worden tot medische behandeling. Ze moeten zelf kunnen beslissen over hun leven. De tegenstanders, onder leiding van de Britse socialist Ke-vin McNamara, vinden euthanasie immoreel. Ze betwijfelen hoe ouderen, zeker als ze dement zijn, vrijwillig kunnen aangeven dat ze willen sterven.....................

Leeuwarder Courant, 28 april 2005. Column. Bankje
Wiebe Pennewaard: .......In de simpele dorpskerk was ik snel uitgekeken. Ik had al genoten van onze fietsenmaker. Hem kende ik aanvankelijk voornamelijk als in blauwe stofjas gehulde nijvere middenstander, de handen aan een lap afvegend uit zijn werkplaats stappend om de clientèle van dienst te zijn.
Op enig moment zag ik hem, het zal in het crematorium zijn geweest, in stemmig grijs, met bijpassende handschoenen, ernstige mimiek en afgemeten passen, en dacht: verrek, daar heb je onze fietsenboer. Hij is uitvaartleider, tussen het rijwielherstellen door, en verricht deze missie met verbluffend talent. Omdat ik met het vorderen der jaren steeds minder bij de fietsenmaker en steeds vaker bij crematies en begrafenissen kom, kan het niet lang meer duren voor ik in zijn winkel denk: verrek, daar heb je onze uitvaartleider.................
  

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage