Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 16
18 april 2005 t/m 24 april 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart April 2005 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, april 2005. Thema:Vervoer en logistiek In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: o.a. 'Geen arboregels schrappen'; Noordzij NUVU-voorzitter; NWOV organiseert ontmoetingsdag; Studentendragersgilde; Winkler Prins herbegraven. Column Recht: 'Je benen begraven' door Mr. Frank Mutter. Column cursief: 'Vervoer ' door H. Kok.Vers van de Pers, Uitvaartnoviteiten en de Agenda. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Stageplek gezocht
Erna Heijligers: Voor een leerling-uitvaartverzorger is het knap lastig een stageplek vinden. De Stivu plaatste onlangs een oproep via internet. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.
Als begraafplaatsen fuseren
Dick Duynhoven: Als gemeenten fuseren moet ook het reilen en zeilen van de gemeentelijke begraafplaatsen op elkaar afgestemd worden. Een goed moment om het beleid en beheer weer eens onder de loep te nemen.

Knekels in container te Leeuwarden Leeuwarder Courant, 18 april 2005. Knokenhoop kerkhof zomaar in container langs de weg
Dat er veel Leeuwarders zijn begraven in de historische grond van het Oldehoofsterkerkhof, is wel zo'n beetje bekend. Met karrenvrachten tegelijk komen de oude knoken van tijd tot tijd naar boven. Maar dat zo'n karrenvracht zomaar met een slap zeiltje erover langs de openbare weg staat, is op zijn minst opvallend.
Opvallend? Ze zijn zich rót geschrokken, de twee broers van twaalf en veertien die de mensenbotten ontdekten. Op hun zondagse speeltocht achter glaspiramide Crystalic, zagen ze die eenzame container. Echt afgedekt kon je het niet noemen, en jongens van die leeftijd zijn nu eenmaal nieuwsgierig, dus kom op, dachten ze, even kijken................... Dat gebeurde ook al in 1933 en 1968, toen de gemeente nogal wat kritiek kreeg om de weinig respectvolle omgang met de menselijke resten. Toeschouwers namen schedels mee naar huis om er een kaarsje in kwijt te kunnen, nabestaanden vroegen zich vertwijfeld af waar hun voorvaderen terechtkwamen. De Boer: „Om dat te voorkomen gaan we er nu bewust heel zorgvuldig mee om." Zo moet de knekelcontainer afgedekt zijn, en nee, niet met een zeiltje, zegt De Boer. „Maar toch, die kinderen hebben bij die container helemaal niks te zoeken.

Wally Tax begrafenis Volkskrant, 19 april 2005. Wally Tax begraven in Amsterdam
Familie en vrienden dragen de kist met het lichaam van Wally Tax van het uitvaartcentrum naar de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Enkele honderden mensen woonden gisteren de uitvaart bij van de vorige week, op 57-jarige leeftijd overleden popartiest en ex-zanger van de fameuze The Outsiders.

Volkskrant, 21 april 2005. Heeft Alzheimer-patiënt zelf door dat hij lijdt?
Ellen de Visser: Dementie kan soms reden zijn voor euthanasie - maar dan moet er in een vroeg stadium over zijn nagedacht.
Lijden comapatiënten? Kan iemand met Alzheimerzich zo bewust zijn van zijnaftakeling, dat hij daardoor ondraaglijk lijdt? Het zijn dilemma's voor de toetsingscommissie euthanasie.
De 65 jarige Noord-Hollandse dementiepatiënt die vorig jaar zijn arts verzocht om hulp bij zelfdoding leed ondraaglijk onder het besef van aftakeling, het decorum-verlies en de afhankelijkheid van anderen. Hij kon niet leven met de wetenschap dat de ziekte onafwendbaar zou voortschrijden. De consulent die door zijn arts werd geraadpleegd, vond dat lijden niet 'invoelbaar'. De patiënt zou als gevolg van zijn ziekte immers steeds minder besef hebben van zijn tekortkomingen en daarmee zou de ondraaglijkheid verminderen. De ouderenpsychiater, de verpleeghuisarts en de psycholoog, die de arts daarop inschakelde, oordeelden echter dat het ondraaglijke juist bestond uit het vooruitzicht van aftakeling en verlies van controle. De toetsingscommissie euthanasie kon zich in die redenering vinden. .........

Rouword Aylva te Hilaard Leeuwarder Courant, 23 april 2005. Rouwbord kerk van Hilaard gerestaureerd
De restauratie van de opvallende epitaaf (gebeeldhouwde grafplaat) in de dorpskerk van Hilaard is voltooid. Het gedachtenismonument of rouwbord herinnert aan Hobbe van Aylva (1582-1645) en diens eega Frouck Epes van Aylva (1589-1617), roemruchte bewoners van Tsjessingastate. Het drie maanden durende herstel van de epitaaf naar de oorspronkelijke is uitgevoerd door Randolph Algera. Morgenmiddag geeft hij tussen 15.00 en 16.00 uur uitleg aan belangstellenden.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage