Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 14
4 april 2005 t/m 10 april 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De meeste aandacht van de media van de afgelopen week betrof het overlijden en de uitvaart van paus Johannes Paulus II, zoals:

Leeuwarder Courant, 8 april 2005. Miljoenen bewijzen paus de laatste eer.

De Volkskrant 9 april 2005. 'Giovanni Paolo! Santo! Santo subito.

Overig nieuws van de afgelopen week

Diverse kranten, 4 april 2005. Lichaam coma-patiënte Schiavo gecremeerd
(Reuters) Het lichaam van comapatiënte Terri Schiavo is zaterdag gecremeerd. Schiavo, die ernstig hersenletsel had, stierf donderdag in Florida, dertien dagen nadat haar voedingssonde was verwijderd. Ze had vijftien jaar in coma gelegen. De Amerikaanse was het middelpunt van een verbitterde juridische strijd tussen haar man en ouders. Zelfs de Amerikaanse president George Bush bemoeide zich met haar lot. Rechters stelden haar man uiteindelijk in het gelijk en bepaalden dat Schiavo mocht sterven.

Diverse kranten, 7 april 2005 Oranjes opvallend afwezig
(GPD) De Oranjes zijn morgen als enige Europese koninklijke familie niet vertegenwoordigd bij de begrafenis van paus Johannes Paulus II. Van de 25 lidstaten van de Europese Unie laat alleen Finland ook zijn staatshoofd thuis. Premier Jan Peter Balkenende gaat namens de Nederlandse regering. Een reden voor de afwezigheid van koningin Beatrix is niet gegeven. Bijna al haar collega's zijn er wel. De vorstenparen van Denemarken, Zweden, Spanje, België, Liechtenstein en Luxemburg komen samen met hun eerste ministers. Naast de koninklijke gasten zijn meer dan vijftig presidenten present - een recordaantal - onder wie de Amerikaan George Bush.

gebroeders spijksma
Leeuwarder Courant, 7 april 2005. Een steen voor Koenraad Spijksma
Pauline van Kempen Twee broers uit Burdaard, gepakt door de Duitsers in januari 1945. Jan Spijksma keerde terug uit het strafkamp, stichtte een gezin en leidde een lang en arbeidzaam leven. Koen Spijksma kwam om en ligt begraven in Wilhelmshaven. Zaterdag krijgt zijn graf eindelijk een steen.
Er gaat geen dag voorbij dat Jan Spijksma (80) uit Burdaard de beelden van het kamp niet voorbij ziet komen. Drie maanden van zijn leven bracht hij door als slaaf van de Duitsers, eerst in het strafkamp Schwarzer Weg in Wilhelmshaven, later in Brockzetel bij Aurich. Zijn broer Koen moest in Wilhelmshaven blijven omdat hij ziek was. Jan zou hem nooit weer zien.
„Levendig herinnerde Jan zich zijn laatste gesprek met Koen", schrijft Cees van der Kouwe in het boekje Verbroken Boeien. „Met Pasen zouden ze immers
thuiszijn. Och, hij wist niet dat zijn jongere broer al thuis was in het hemelse Kanaan, waar de Here zelf alle tranen van de ogen afdroogt.".........
Sinds 1990 gaat een groep van oud-gevangenen en familieleden uit heel Nederland jaarlijks naar Wilhelmshaven om kransen te leggen bij de graven van de omgekomen mannen. Zo'n duizend Nederlanders hebben de eerste maanden van het laatste oorlogsjaar vastgezeten in de Duitse havenstad. Ze moesten bunkers bouwen, schepen laden en lossen en puin ruimen..................
Dit jaar beslaat de herdenking twee dagen. Morgen worden er kransen gelegd in Brockzetel, zaterdag gebeurt hetzelfde in Wilhelmshaven. Voor het eerst zijn hierbij ook inwoners van de stad uitgenodigd... In het Küstenmuseum opent de burgemeester een tentoonstelling over het kamp en in een van de kerken wordt een herdenkings-dienst gehouden.
Een jaar geleden rijpte bij Jan het idee van een gedenksteen voor zijn broer. Op de begraafplaats Aldenburg staat Koenraad Spijksma op een plaat tussen vele andere namen in. Zijn lichaam moest ergens in de buurt van die plaat begraven zijn. Dankzij de gedegen administratie van de Duitsers kon de precieze plek van het graf worden bepaald. De toestemming voor plaatsing van de steen kwam er en de steen ook..........

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage