Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 1
3 januari 2005 t/m 9 januari 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Toetanchamon in Petscan Verschillende kranten, 7 januari 2005, Toetanchamon uit sarcofaag voor onderzoek
ANP, DPA. AFP) - De mummie van de Egyptische farao Toetanchamon is gisternacht uit zijn sarcofaag gehaald en onderzocht met een cat-scan. Egyptische onderzoekers proberen zo te achterhalen of de jonge farao ruim drieduizend jaar geleden een natuurlijke dood stierf, of door een misdrijf om het leven kwam.
De mummie werd uit het graf in de Vallei der Koningen gehaald en naar de scanner gebracht, die speciaal zo dicht mogelijk in de buurt was gezet. In een kwartier tijd zijn 1700 opnames gemaakt, die een driedimensionaal beeld van de heerser moeten opleveren. De resultaten daarvan worden over drie weken bekendgemaakt, aldus het hoofd van de Hoge Raad voor Oudheden in het land, Zahi Hawass......
Toetanchamon heerste van 1319 tot 1309 voor Christus. Hij overleed toen hij achttien of negentien jaar oud was. De geheimzinnige dood van Toetanchamon is al langer onderwerp van onderzoeken. De gouden sarcofaag werd drie keer eerder geopend: door Carter zelf en in 1969 en 1986 voor het maken van röntgenfoto's. Op basis daarvan constateerde een Britse neuroradio-loog in 1997 dat de schedel een kleine ingedeukte fractuur had, die zou wijzen op een klap tijdens het leven van de farao. Hij constateerde daarom samen met een voormalige detective van Scotland Yard dat Toetanchamon waarschijnlijk werd vermoord. Mogelijke daders wezen ze ook aan: de vizier van de koning, Ay, en de opperbevelhebber van het leger, Horemheb.

Volkskrant, 4 janauri 2005. Europa krijgt dodenherdenking terreur
Europa krijgt niet ingang van dit jaar een eigen dag voor de dodenherdenking. Op die dag herdenkt de Europese Unie de slachtoffers van terrorisme. De eerste herdenking is op 11 maart, een jaar na de bloedige aanslagen op de forensentreinen in Madrid.
Dit heeft staatssecrataris Nicolaï van Europese Zaken laten weten aan de Tweede Kamer. Het initia tief tot de organisatie van een Europese dodenherdenking komt van het Europees Parlement. Het plan is overgenomen door de lidstaten.
Aan scholen in heel Europa wordt gevraagd 11 maart aan te grijpen om met de leerlingen stil te staan bij de gevolgen van terreur. Ook het Europees Parlement en de Europese Commissie zullen die dag uitgebreid aandacht besteden aan de aanslagen. De Europese coördinator voor de strijd tegen terrorisme, de Nederlander Gijs de Vries, zal op de herdenkingsdag naar buiten brengen welke maatregelen de EU sinds vorig jaar heeft genomen om terreur tegen te gaan.
Nicolaï denkt dat de herdenkingsdag kan worden gebruikt om in de hele Europese Unie solidariteit met de slachtoffers van terreur te tonen 'en te laten zien dat terroristische daden indruisen tegen de waarden waarop de EU is gebaseerd'.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage