Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 48
22 november t/m 28 november 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad uitvaart november 2004 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, november 2004. Thema: kosten en baten
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: 'Kartonnen kist broodroof'; asdiamant in roman; web-cam niet bij uitvaart; STRAX; uitvaartfiets; dood op 't web.; Agenda. Vers van de Pers. Noviteiten: Zwarte humor; waken; religie en de dood; het mysterie van de dood. Column cursief: Elisabeth Kübler Ross door H. Kok. Column Recht: Chocola en Cadaverine door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Gesjoemel in de uitvaartbranche?
Jasper Enklaar: Incidentele fouten of structurele misstanden? Tendentieuze berichtgeving of eindelijk openheid? De NOVA-uitzending over de uitvaartwereld maakte veel reacties los.
Uitvaart prijzenslag
Erna Heijligers: Het is nog niet eerder voorgekomen: de ene uitvaartonderneming die de andere uitdaagt tot een robbertje prijsvechten. Nieuwkomer Alphega adverteerde onlangs met een prijsvergelijking, waarbij de eigen, lagere tarieven naast die van Monuta in de krant werden gezet.

Ledenblad relevant van NVVE Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde), nr.4, 2004
Vaste rubrieken: Kort, Agenda, Brieven, Commentaar, Boeken, NVVE nieuws en Diensten van de vereniging. In het blad verder een aantal artikelen waaronder:

Dementie en lijden
Dat mensen die dement worden onder hun situatie kunnen lijden, is algemeen aanvaard. Maar dat zij ook ernstig kunnen lijden nadat zij het inzicht hebben verloren dement te zijn, is veel minder bekend. De discussie rond euthanasie en dementie zou geholpen zijn met de erkenning hiervan.

Langzaam raak je alles kwijt
Eind 2003 kreeg de 66-jarige Rinus Mieras. die leed aan beginnende dementie, hulp bij zelfdoding van zijn huisarts. Ondanks een negatief advies van de SCEN-arts oordeelde de toetsingscommissie dat de arts zorgvuldig gehandeld had. Zijn vrouw Miep Mieras vertelt over de weg die haar man is gegaan.

Volkskrant, 27 november 2004, Frankrijk voor 'wet op het levenseinde'
Fokke Obbema: Een wet op de euthanasie is het niet geworden, maar vrijdag tekende zich in het Franse parlement wel een royale meerderheid af voor een 'wet op het levenseinde'. Onder een aantal strenge voorwaarden staat die het beëindigen van de medische behandeling van terminale patiënten toe.
Het debat maakte duidelijk dat de Franse politiek vooralsnog niet verder wil gaan: tegenover enkele voorstanders van een algemene euthanasieregeling, staan vele tegenstanders, vooral in het regeringskamp............ Namens de socialisten stelde oud-minister van cultuur Jack Lang dat de tekst 'onweerlegbare vooruitgang' brengt, maar dat het niet meer dan een eerste stap kan zijn. Hij betwijfelde of de nieuwe wet ertoe zou leiden dat een arts in een bekende euthanasiezaak niet meer vervolgd zou worden. De arts in kwestie staakte vorig najaar de behandeling van de 22-jarige Vincent Humbert, die zelf te kennen had gegeven te willen sterven. De arts werd daarna vervolgd. De moeder van Humbert strijdt sindsdien voor een euthanasieregeling, waarvoor zij 130 duizend handtekeningen verzamelde. De wet is een reactie op haar activisme.

Verschillende kranten, 26 november 2004. Familie weigert minder vaak orgaandonatie
ANP: Familieleden van potentiële orgaandonoren die geen donorcodicil hadden, weigeren minder vaak dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een studie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, die deze week in het vakblad Medisch Contact verschijnt.
Tijdens de discussie over orgaandonatie wordt geregeld gesproken van weigeringspercentages van 50 tot 70 procent. Op de Neuro-Intensive Care afdeling van het Erasmus was dat tussen 1999 en 2004 37 procent. De weigering van familieleden blijft daarmee wel nog steeds de belangrijkste reden voor het niet gebruiken van potentiële orgaandonoren. De direct daarop volgende reden is het feit dat behandelende artsen niet eens een orgaandonatie overwegen. Daar was in 26 procent van de gevallen sprake van.
De onderzoekers vinden dat er meer aandacht besteed moet worden aan de herkenning van potentiële donoren door artsen en het benaderen en begeleiden van familieleden.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage