Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 45
1 november t/m 7 november 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Theo van Gogh Dinsdag 3 november 2004, Theo van Gogh vermoord.
Deze week op tv, en in kranten, weekbladen etc. heel veel nieuws over de moord op Theo van Gogh. Theo van Gogh werd dinsdagmorgen doodgeschoten in Amsterdam. Op zijn lichaam liet de dader Mohammed B. een 'afscheidsbrief' achter waarin hij tevens 2de kamerlid Hirsi Ali bedreigde. Dinsdag 9 november wordt Theo van Gogh in besloten kring gecremeerd.

Uitvaartwezen november 2004 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 9, november 2004. Themanummer: begraven.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Wet en Recht, Portret, Vereniging-nieuws van de NUVU, Agenda en een aantal artikelen waaronder:

Hoe ecologisch is de 'ecologische uitvaart'?
Marjon Weijzen: Tijdens een persconferentie op de uitvaart-beurs werd vriesdrogen door Yarden en de Facultatieve Groep gepresenteerd als derde manier van lijkbezorging. Feitelijk is het zogenaamde
vriesdrogen de eerste stap in wat de 'ecologische uitvaart' wordt genoemd. Hoe ecologisch is deze nieuwe vorm van lijkbezorging nu eigenlijk?
Begraafplaatsbeheerders versus uitvaartondernemers
Anja Krabben: In deze editie van Het Uitvaartwezen komen begraafplaatsbeheerders aan het woord over uitvaartondernemers, in het decembernummer van De Begraafplaats is de beurt aan uitvaartondernemers over begraafplaatsbeheerders. Zij praten frank en vrij over elkaar. Niet om te klagen of elkaar onderuit te halen, maar om van elkaar te leren.

Volkskrant, 4 november 2004. Grote rol verpleging bij euthanasie. Onderzoek toont aan dat er behoefte is aan wet- of regelgeving.
Ellen de Visser: In het ziekenhuis is de arts in bijna 6 procent van de gevallen niet eens aanwezig bij de uitvoering van de euthanasie. Dan moet de verpleegkundige het doen.
Een Brabantse huisarts die met een terminale patiënt euthanasie was overeengekomen, kon op het ultieme moment niet met de infuusnaald overweg en riep de hulp in van ambulanceverpleegkundigen. Twee van hun werkgevers vroegen daarop het college van procureurs-generaal of dat juridisch door de beugel kon. Verpleegkundigen, concludeerde justitie, mogen in geval van euthanasie een naald inbrengen, maar alleen in opdracht van een arts.
Het is de enige duidelijkheid die verpleegkundigen hebben over hun rol bij de uitvoering van euthanasie. In ruim de helft van alle gevallen zijn verpleegkundigen betrokken bij voorbereidende handelingen: ze lossen de euthanatica op, maken de spuit klaar of leggen het infuus aan. Maar nergens is wettelijk vastgelegd of zij dat wel mogen. Of zij daarmee niet feitelijk meewerken aan de euthanasie, en dus, omdat ze geen arts zijn, strafbaar zijn..................

Verschillende kranten, 4 november 2004. Twee begraafplaatsen in Frankrijk vernield
Reuters: De Franse regering heeft zondag een onderzoek gelast naar de vernielingen op twee begraafplaatsen, afgelopen weekeinde. In de buurt van Straatsburg werden honderd joods graven beklad met nazi-symbolen: het was de derde vernieling van joodse graven in Frankrijk in zes maanden. Bij Limoges zijn dertig grafzerken op een katholieke begraafplaats kapot geslagen.

Zelfbouw gramonument Volkskrant, 5 november 2004. Zelfmaakzerk als eenvoudig bouwpakket
Lotte Stegeman: Voor fervente doe-het-zelvers is er een nieuwe uitdaging. Objekt-gestalter Wolfgang Hrapia uit het Duitse plaatsje Eisenheim heeft een grafsteenbouwpakket op de markt gebracht, te bestellen via www.grabwerk.com. Het pakket weegt honderd kilo en omvat een mal, omlijsting, natuurstenen sokkelplaat, opschriftplaat en twee veiligheidsglasschijven. Het zaakje is binnen dertig tot zestig minuten in elkaar te zetten. Eindresultaat is een rechthoekige zerk met onderaan een ingegraveerde tekst op de sokkel, en daarboven een groot glazen scherm met roestvrijstalen omlijsting. Voor 1625 euro. Tussen de glasplaten is een ruimte gecreëerd die kan worden opgevuld met iets persoonlijks, zoals een beeldje, bloemen of eigendommen van de overledene....... Aan de hand van de informatie op de internetsite vermoedt Bianca Dunemann, begraafplaatsbeheerder bij de gemeente Wijk bij Duurstede, wel akkoord te kunnen gaan met Hrapia's doe-het-zelfzerk. Als ie tenminste binnen de vereiste afmetingen -een meter breed, twee meter diep en een meter tien hoog- past'. Een zerk moet aan bepaalde eisen voldoen', aldus Dunemann. 'Die zijn vastgelegd in gemeentelijke beheersverordeningen. per gemeente verschillend.'.............

Volkskrant, 5 november 2004, Theo op herdenkingsaltaar met knoflook en chutney
Tamara Doves: Op de dag van de moord op Theo van Gogh een uitvaartbedrijf openen getuigt van zakelijk instinct. Toch is het toeval. Voor Agnes de Ruijter en Merel Westermann had 2 november een heel andere betekenis.
Op deze dag wordt in Mexico Allerzielen gevierd op een manier die ze inspireert in hun dagelijks werk. Vrienden en familie van de overledenen vieren die dag feest op begraafplaatsen van hun dierbaren en nemen presentjes mee die symbool staan voor het leven dat de overledene heeft geleefd. Voor de opening van hun bedrijf hadden Merel en Agnes de bezoekers gevraagd hetzelfde te doen. Het resultaat is een altaar van herinneringen, waarop een foto van Theo van Gogh een prominente plaats inneemt. Als symbool voor zijn leven schenkt Merel hem een sigaret uit haar eigen pakje. Naast foto's van veelal jonggestorvenen liggen verassende symbolen op het altaar, zoals een gehaktbal, knoflook, gevulde wijn-bladeren, een stok en chutney.....Bij de dood van Theo van Gogh hebben ze niet meteen een idee van een uitvaart die bij de persoon past. Op de suggestie om hem per kameel te vervoeren wordt afwijzend gereageerd. Merel en Agnes geven liever de voorkeur aan aan boot. Merel: 'Als ik zelf kom te overlijden, wil ik met de boot naar begraafplaats Zorgvliet worden gebracht, of desnoods per fiets. Als het maar niet in zo'n saaie glimmende wagen is.'

Leeuwarder Courant, 5 november 2004. Loslopende honden verstoren rouwstoeten Kootstertille
Hobbyboer Jan Postma (67) uit Kootsterttille mag zijn honden niet meer los laten lopen op de Alde Dyk. Per brief laten burgemeester en wethouders weten dit niet langer te tolereren. Fietsers, wandelaars, joggers en zelfs rouwenden - onderweg naar de tegenovergelegen begraafplaats - vinden volgens dorpelingen regelmatig blaffende en soms bijtende honden op hun pad. ........ Onlangs trok de bode toch de stoute schoenen aan en waagde zich op het erf. Hij vroeg of Postma de dieren bij begrafenissen alstublieft aangelijnd wilde houden. De laatste tijd is het volgens Hielke van der Veen dan ook wat rustiger op straat. „Hy liket dochs foa rede fetber."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage