Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 43
18 oktober t/m 24 oktober 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart vakblad oktober 2004 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, oktober 2004. Thema: kinderen
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: Jurering Funeral Awards; NCRV start serie over uitvaart; scholenproject op begraafplaats; 'tranenkoffer' voor kinderen en ouders; Poule des Doods zoekt sponsors; richtlijn voor bermmonumenten, Dood op het web; Agenda. Vers van de Pers. Noviteiten: Lotgenotencontact; herdenkinsgslichten; persoonlijke en toch betaalbare urnen; rouwdocument. Column cursief: Broodje Aap door H. Kok. Column Recht: Veerdienst Charon door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Rouwen in de wij-cultuur
In een rouwperiode zijn culturele en religieuze tradities voor allochtone jongeren zowel steunend als verwarrend.
Nieuwe elan bij Dela
Het is tijd voor nieuwe plannen, vindt Edzo Doeve. 'Dela mag best wat meer branie tonen.'
De kracht van verdriet
Onlangs verscheen het boek 'Steen van verdriet' over het proces dat beeldhouwster Herma Bovenkerk doormaakte na het overlijden van haar dochter.

Strax_kwartaalblad_publiek Magazine voor consumenten dat het leven met sterfelijkheid centraal stelt.
Veel artikelen over allerlei onderwerpen waaronder:
Beroemde begraafplaatsen
Het mooiste eeuwigheidsrijk op aarde. Het Venetiaanse dodeneiland San Michele spreekt al ruim 130 jaar tot de verbeelding van toeristen en rouwenden.
Psychologie
Nieuw: de familierechercheur. De politie in Utrecht heeft de primeur met specialistische hulpverlening aan de nabestaanden van slachtoffers van geweldsdelicten.
Opinies
In voor een thnanato? Journalist Anja Krabben over het consumentenbelang van balseming.

Algemeen dagblad , 18 oktober 2004, 'Belgisch feestje rond begrafenis-Oscars'
Jan Robbemond: Het internationale karakter van de International Funeral Awards, waaraan alleen de Beneluxlanden meedoen, is betrekkelijk. In vijf van de zeven categorieën van de IFA ging de hoofdprijs naar een Belgische genomineerde en ook de wisseltrofee voor de algehele winnaar ging naar een Belgische 'uitvaartondernemer'.
Huub Kluijtmans uit St. Odiliënberg in Limburg is één van de twee Nederlandse winnaars van een Award. Zijn 6,5 hectare grote natuurbegraafplaats Bergerbos, waar mensen hun eigen plekje kunnen kiezen en waar geen traditionele grafmonumenten staan, is zakelijk gezien een schot in de roos. Daisy Luiten uit Leidschendam heeft een Award in de categorie toeleveranciers voor haar rouw-spel voor nabestaanden 'Alle sterren van de hemel'. Zij is er nog beduusd van: „Ik kom net uit Australië waar ik mijn rouwspel (189 euro exclusief btw) heb gepromoot. Het is daar, net als hier, enthousiast ontvangen. Ik vind deze onderscheiding heel bij zonder.''

Verschillende kranten, 19 oktober 2004. 'Klanten bij uitvaart vaak bedrogen'
De uitvaartbranche misleidt regelmatig nabestaanden en schroeft rekeningen van begrafenis of crematie op. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma 'Nova'. Ook hebben tussenpersonen voor bijna €1 miljoen aan premies voor een uitvaartverzekering verduisterd. Uit tientallen interviews met mensen uit de uit vaart wereld en nabestaanden blijkt dat offertes soms niet worden verstrekt en extra kosten zijn opgevoerd voor niet geleverde diensten. Grafrechten die door de verzekering zijn betaald, worden opnieuw opgevoerd. Ook worden al betaalde en overgebleven broodjes en cake van eerdere uitvaartdiensten bewaard, opnieuw gebruikt en in rekening gebracht....

Leeuwarder Courant, 20 oktober 2004. Olmen Es mag eigen kerkhof aanleggen
Antroposofische instelling Olmen Es mag een begraafplaats en een strooiveldje aanleggen op haar terrein aan Beatrixoord in Appelscha. De gemeenteraad van Ooststellingwerf ging gisteravond akkoord met het plan. De instelling voor mensen met een verstandelijke handicap denkt dat de bewoners ook begraven willen worden op de plek waar ze altijd hebben gewoond en waar ze een binding mee hebben.
De raad vindt het prima, maar de WD en het CDA hamerden er wel op dat het college duidelijk moet zijn over wat wel of niet is toegestaan..........

Leeuwarder Courant , 22 oktober 2004. Cel voor frauderende notaris
Notaris Bert van Wolde uit Wolvega moet 2,5 jaar de cel in. Hij heeft volgens de rechtbank zijn ambt ernstig misbruikt en de beroepsgroep ernstige schade toegebracht. De notaris drukte lange tijd geld achterover, onder meer uit erfenissen, en leidde daarmee een luxe leven. Het zou gaan om zeker €1 miljoen. De man kon zes jaar lang zijn gang gaan, voordat zijn eigen personeel alarm sloeg. Het grootste deel van zijn buit ging op aan zijn gokverslaving. Zo was hij op de drafbaan van Wolvega een graag geziene gast. Hij is inmiddels uit zijn ambt gezet.

Volkskrant, 23 oktober 2004. In Noorwegen is een testament nietig verklaard, ondanks postume dreigementen van de erflater.
De in 2003 overleden man had zijn bezittingen onder zijn vrienden verdeeld. Als familieleden zich daartegen zouden verzetten, zou hij 's nachts bij ze komen spoken. Zijn halfzus was niet onder de indruk van het drei gement en eiste haar erfdeel op. De geest houdt zich nog koest.

Leeuwarder Courant 23 oktober 2004, Strax: alles is uiteindelijk vergeefs
De P. C. Hooftgroep, een verzekeraar en verzorger van uitvaarten speelt sinds kort ook voor uitgever. Dat was kennelijk nodig, want er is sprake van een 'groeiende publieke acceptatie van de dood als onderdeel van het leven', zo schrijft de groep in een persbericht over het nieuwe tijdschrift Strax. Strax wordt het eerste blad genoemd dat dergelijke onderwerpen behandelt, maar dat is niet juist. Los van de morbide ledenblaadjes van andere uitvaartverzekeraars, bestond in 1998 en de jaren daarna het periodiek Doodgewoon, waarin eveneens aan de dood gerelateerde onderwerpen ter sprake kwamen. Laten we zeggen dat dat tijdschrift een stille dood gestorven is. Voor de Hooftgroep kennelijk geen reden om niet aan een nieuw project te beginnen. Tussen de tijdschriften met gewonere thema's valt Strax wel op, al wordt ook hier alles even 'trendy' aangepakt. Dat veel schrijvers geobsedeerd zijn door dood en sterfelijkheid is iets van alle tijden, maar Strax denkt dat dat komt omdat dergelijke onderwerpen momenteel 'populair' zijn

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage